Den lille detaljen kan snu saken på hodet

Washington Post hevder det er påvist brudd på tungebeinet til Jeffrey Epstein etter obduksjonen.

KONSPIRASJONSTEORIER RUNDT DØDSFALLET: Lørdag ble den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein funnet død på cella si i New York. Video: Video: Vegard Kvaale/ CNN/ NTB Scanpix Vis mer

Lørdag ble den overgrepstiltalte milliardæren Jeffrey Epstein funnet død på cella si i New York.

Epstein var tiltalt for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige, og ble pågrepet i New York i begynnelsen av juli. 66-åringen avviste anklagene.

Justisminister William Barr var raskt ute og konkluderte med at det dreier seg om selvmord. Samtidig har fengselet der Epstein satt fått krass kritikk, og fangevokterne skal være under etterforskning for å ha forfalsket loggene for den aktuelle natta.

OBDUKSJON: Washington Post siterer to anonyme kilder på at det skal ha blitt påvist brudd på tungebeinet under obduksjonen av Jeffrey Epstein. Foto: Politiet
OBDUKSJON: Washington Post siterer to anonyme kilder på at det skal ha blitt påvist brudd på tungebeinet under obduksjonen av Jeffrey Epstein. Foto: Politiet Vis mer

Brudd

Det tok heller ikke lang tid før konspirasjonsteoriene rundt dødsfallet begynte å florere, og nå vil flere av spekulantene få ytterligere vann på mølla.

Washington Post siterer i dag to kilder med kjennskap til den foreløpige obduksjonsrapporten, og skriver at det skal ha blitt påvist brudd i flere bein i Epsteins hals.

Et av disse beina er tungebeinet - en hesteskoformet knokkel mellom forsida av halsen og underkjeven. I Store medisinske leksikon står det at «det tjener som feste for en del av svelg- og halsmuskulaturen» og at man «vanligvis ikke kan kjenne beinet med fingrene».

Slike skader kan ifølge den amerikanske storavisa forekomme dersom vedkommende henger seg, og risikoen er større jo eldre personen er. Samtidig hevder eksperter at det er langt mer vanlig hos ofre som har blitt drept ved kvelning.

Jonathan Arden er leder for rettsmedisinernes nasjonale forening. Han uttaler seg på generelt grunnlag, men sier at den typen skade er mer vanlig ved drap enn ved selvmord. Han påpeker også at man ved slike skader må gjennomføre en langt grundigere etterforskning for å komme til bunns i dødsårsaken.

Verken justisdepartementet eller rettsmedisiner Barbara Sampson, som gjennomførte obduksjonen, vil kommentere opplysningene til Washington Post.

Endret til drap

Skader på nettopp tungebeinet har flere ganger tidligere ført til kontroverser i forbindelse med mistenkelige dødsfall.

I 2008 ble Ronnie White funnet død på cella si i en forstad til Washington. Han var anklaget for å ha drept en politimann.

De innledende undersøkelsene tilsa at det dreide seg om et selvmord, men etter at det ble funnet brudd på tungebeinet til White ble dødsårsaken endret til drap ved kvelning.

Rettsmedisinerne så det til slutt som mest sannsynlig at White hadde blitt kvalt ved hjelp av et håndkle, et laken eller at det var tatt halsgrep på ham. Likevel ble ingen siktet i saken, og det er fremdeles ikke slått fast om White ble drept eller tok sitt eget liv.

DEMONSTRASJONER: USA rystes nok en gang av demonstrasjoner, etter at seksbarnsfaren Eric Garner (43), døde etter å ha blitt lagt i bakken av politiet. Denne uka ble det klart at politimannen slipper tiltale etter hendelsen: Video:Getty Images Vis mer

Seks prosent

Tungebeinet spilte også en sentral rolle under etterforskningen av dødsfallet til Eric Garner i New York i 2014.

Den 43 år gamle seksbarnsfaren ble pågrepet på gata på Staten Island, og videoer viser hvordan politiet tok halsgrep på ham. En time seinere ble han erklært død på sykehuset.

Også den gang var det tidligere nevnte Sampson som sto for obduksjonen, og konkluderte den gang med at det ikke var noe brudd på tungebeinet. Flere politiorganisasjoner tok dette som en frikjennelse av den mistenkte betjenten, men det var ikke Sampson enig i.

Hennes kontor fastslo to uker seinere at Garner hadde overlevd om han ikke hadde fått den harde behandlingen.

Washington Post viser også til forskning og statistikk på området. Av 20 selvmord ved hengning i Thailand i 2010, hadde 25 prosent brudd på tungebeinet. Den samme studien i India i tidsrommet 2010-2013 viste tungebeinsbrudd på seks prosent av dem som tok sitt eget liv ved hengning.

Spekulasjoner

I dagene etter dødsfallet har mange spekulert på at mektige personer ønsket ham tatt av dage, slik at han ikke kunne trekke dem inn i etterforskninga.

New York Times publiserte mandag en artikkel der en av deres journalister skildret et intervju han gjorde med Epstein for ett år siden. Han skal da ha fortalt journalisten at han hadde detaljert kunnskap om andre kjendisers «seksuelle tilbøyeligheter» og narkotikavaner.

Borgermesteren i New York, Bill de Blasio, sa ifølge BBC at det virket «altfor beleilig» at Epstein ikke lenger kan ta med seg andre i dragsuget.

- Det mange av oss vil vite er; hva visste han? Hvor mange andre millionærer og milliardærer var med på disse ulovlige aktivitetene han var involvert i, sa de Blasio.

Emneknaggene #ClintonBodyCount og #TrumpBodyCount har også trendet på Twitter i dagene etter dødsfallet.

Avviser kopling

Førstnevnte refererer til en grundig tilbakevist konspirasjonsteori fra 90-tallet, som gikk ut på at Bill og Hillary Clinton i all hemmelighet fikk sine «fiender» drept.

- Clinton vet ingenting om de grusomme forbrytelsene Jeffrey Epstein erkjente skyld for i Florida for noen år siden, eller dem han nylig ble siktet for i New York, skriver Clintons talsperson, Angel Ureña, i en uttalelse på Twitter.

President Donald Trump har tatt sterkt avstand fra milliardæren etter at pågripelsen ble kjent, men siden har det dukket opp en video fra 1992 som viser de to i vennlig samtale på fest. Han lot ikke muligheten gå fra seg til å helle bensin på bålet.

Han delte en tweet fra komiker og tilhenger Terrence Williams, som insinuerte at Epstein hadde kompromitterende informasjon om Bill Clinton, og at det har sammenheng med dødsfallet. Denne ble delt av 70 000 og videoen er sett mer enn fem millioner ganger.