Den lille drapsdronen penetrerer skallen på sitt offer - så smeller det!

Forskere krever forbud mot «drapsroboter»

AUTONOME VÅPEN: En kampanjefilm laget av mostandere av autonome våpen viser hvordan «drapsdroner» kan bli brukt til å drepe folk ved å bruke ansiktsgjenkjenning. Forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt, Andre Pettersen, sier til Dagbladet at hel-automatiske «drapsroboter»fortsatt er et stykke unna å eksistere. Video: Future of life Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Droner har i flere år blitt brukt i krigføring, blant annet av USA. Men der dronene må styres av et menneske, finnes det nå teknologi til å lage såkalte autonome våpen, som ofte har blitt omtalt som «drapsroboter».

I en kampanjefilm, laget av motstandere av denne typen våpen, vises det hva som kan være framtida. Spesielt dersom autonome våpen utvikles og havner i gale hender.

- Ikke science fiction

«Drapsroboter» som flyr inn i klasserom, i en sverm, og dreper studenter, eller flyr på gata og henretter politikere. Ifølge kampanjefilmen vil de autonome våpnene kunne bli sendt inn i en by og «ta ut» halve byen. «Den slemme halvdelen».

- Teknologien som er illustrert i filmen er rett og slett bare en integrasjon av eksisterende muligheter. Dette er ikke science fiction. Det er faktisk enklere å få til enn å lage selvkjørende biler, som krever en mye høyere prestasjonsstandard, sier Stuart Russel, som forsker på kunstig intelligens ved Berkeley, ifølge The Guardian.

Det som altså skiller autonome våpen fra konvensjonelle droner, er at de kan operere på egen hånd. Altså, man vil kunne programmere dem til å kjenne igjen fienden, og angripe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer