Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den lille havfrue hodeløs igjen

KØBENHAVN (NTB): Københavns berømte lille havfrue er igjen uten hode, etter at noen saget det av i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterlyser to ungdommer på rulleskøyter, som ble observert i havneområdet bærende på en stor gjenstand.

Mannen som observerte de to mennene, er en tv-fotograf som ble oppringt to ganger midt på natta og oppfordret til å dra ned til Langelinie for å se nærmere på den berømte bronseskulpturen.

Det var han som varslet politiet da han oppdaget at havfruen var halshogd, og han rakk å videofilme ungdommene på rulleskøyter. Politiet har tatt hånd om videobåndet.

Andre gang

Det er andre gang havfruens hode er blitt fjernet. Sist det skjedde var i 1964. Hodet som ble fjernet tirsdag, var en kopi av det originale hodet, som aldri ble funnet igjen. På 1980-tallet fikk havfruen den ene armen avhogd av to ungdommer, men armen kunne settes på igjen.

En lang rekke personer henvendte seg til politiet og tilsto at de sto bak hærverket sist havfruen mistet hodet, uten at politet kunne fastslå om de snakket sant.

Den danske multikunstneren Jørgen Nash var lenge under mistanke, og tilsto også «mordet» på havfruen da han i november i fjor utga sin selvbiografi «Havfruemorderen krysser sine spor - erindringer på fersk gjerning».

Statuen forestiller en av H.C. Andersens eventyrskikkelser. Den lille havfrue har skuet ut over havna på Langelinie i København siden 1913. Hun er godt synlig for passasjerene på ferjene som daglig går til Sverige og Norge.

Markedsført

Dansker flest - og norske og svenske ferjepassasjerer - skjenker knapt nasjonalklenodiet en tanke. For danskene er statuen bare interessant når den utsettes for hærverk.

Amerikanere og japanere derimot faller i staver når de ser statuen «live». I USA er Danmark først og fremst kjent for Den lille havfrue, foruten Tivoli.

Mange amerikanere føler seg likevel snytt over at statuen ikke er større.

Det var billedhuggeren Erik Eriksen som lagde Den lille havfrue. Selv var han ikke spesielt begeistret for sitt verk, men det var til gjengjeld Danmarks Turistråd, som med stor intensitet markedsførte H.C. Andersens eventyrfigur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!