«Den lille jævla apejævelen. Skal jeg gjøre ham steril når jeg får fatt på ham?»

Svensk politimester anmelder egne ansatte etter video fra politispaningsoppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det som startet som en voldssak etter opptøyene i Malmö før jul, har blitt til en heftig debatt om rasisme i det svenske politiet, melder Expressen.se.

I går ble video fra et politispaningsoppdrag spilt av i tingretten i den svenske byen. Videoen var en del av bevismaterialet mot en 21 år gammel mann som er tiltalt for voldelig oppførsel.

I tillegg til bildene av opptøyene, har politiets samtaler i spaningsbussen kommet med på opptaket. Blant annet kan følgende dialog mellom to polititjenestemenn høres.

- Den lille jævla apejævelen. Skal jeg gjøre ham steril når jeg får fatt på ham? (se video øverst i saken)

- Ja, han skal få seg bra med pryl slik at han ikke kan stå på beina, svarer en annen.

En politimann kaller også ungdommene for blattejævler, som er et av de groveste rasistiske uttrykkene i Sverige.

Anmeldt av politimesteren
Den svenske offentligheten raser nå mot ytringene som beskrives som rasistiske og respektløse.

Politimesteren i Malmö synes saken er så alvorlig at han anmelder de involverte politimennene, i tillegg til å iverksette en intern gransking.

- Jeg må bare be disse ungdommene om unnskyldning. Jeg aksepterer selvsagt ikke at de kaster stein, om de nå har deltatt i å kaste stein mot politiet, men likevel skal man ikke bli møtt på denne måten av det svenske politiet, sier politimesteren, Ulf Sempert,  til Sydsvenskan.

Han mener uttalelsene for et utrolig tilbakeslag for politiet, og politiets rykte.

- Det er for jævlig. Jeg skjems virkelig. Det er bedrøvelig. Det er det samme hvor tøft de har hatt det, blitt belastet med et hundretalls steiner og sånt, men den typen menneskesyn, uff, sier Ulf Sempert till Sydsvenskan.

Forferdet

Også den svenske justisministeren Beatrice Ask er opprørt.

- Jeg blir forferdelig opprørt når jeg hørte dette på nyhetene i morges. Jeg vet at ledelsen i politiet er like opprørt, og skal anmelde dette, sier hun til nyhetsbyrået TT.

- Slik kan man ikke oppføre seg naturligvis. Dessverre skjer det dumme ting i alle yrker, men politiet har et spesielt ansvar for å opptre og te seg korrekt, både når det gjelder de små tingene, og de store, sier hun.