Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den lille jenta var bare glad i det øyeblikket. Hun tenkte ikke på hvor hun kom fra

Bildene som ga flyktningkrisa et ansikt i 2015.

ENKEL LEK: Politimanen og den seks år gamle irakiske flyktningjenta møttes midt på motorveien på den lange gåturen flyktningene tok fra Danmark til Sverige. Politimannen ble hyllet, og jenta og hennes familie kom seg i sikkerhet. - Jeg tror dette er det eneste flyktningbildet fra Danmark som viser genuin lykke og litt normalitet. Den lille jenta var bare glad i det øyeblikket. Hun tenkte ikke hvor hun kom fra, om hun var sliten eller hvor hun skulle. Hun var bare glad, sier fotografen Michael Drost-Hansen. Foto: Michael Drost-Hansen / Jyllands-Posten
ENKEL LEK: Politimanen og den seks år gamle irakiske flyktningjenta møttes midt på motorveien på den lange gåturen flyktningene tok fra Danmark til Sverige. Politimannen ble hyllet, og jenta og hennes familie kom seg i sikkerhet. - Jeg tror dette er det eneste flyktningbildet fra Danmark som viser genuin lykke og litt normalitet. Den lille jenta var bare glad i det øyeblikket. Hun tenkte ikke hvor hun kom fra, om hun var sliten eller hvor hun skulle. Hun var bare glad, sier fotografen Michael Drost-Hansen. Foto: Michael Drost-Hansen / Jyllands-Posten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2015 har vært et år der flyktningkrisen har preget de fleste av oss.

Antall flyktninger eller migranter som har kommet til Europa oversteg én million i året om gikk. Svært mange har tatt sjøveien til Sør-Europa i år i en desperat kamp for å komme seg i sikkerhet fra krig og elendighet.

Derfra har mange forsøkt å komme seg videre nord på kontinentet. Via Balkan og Øst-Europa, mange av dem med land som Tyskland, Sverige og Norge som mål.

Mange av flyktningene er barn. Bildene som har gjort mest inntrykk og skapt mest oppmerksomhet i året som er gått, er nettopp av barn på flukt.

Politimannens enkle lek med flyktningjente: Plutselig nådde flyktningbølgen Danmark for fullt. I begynnelsen av september ankom hundrevis av flyktninger med tog i Padborg i Sønderjylland nær grensa til Tyskland. De fleste av dem hadde Sverige som mål. I grupper på hundrevis begynte flyktningene å gå langs motorveiene til Sverige - en tur som vanligvis tar omkring tre timer i bil.

Da dukket det opp bilder som vekket harme og sinne. Ifølge flere vitner sto en mann på en motorveibro og spyttet på flyktningene som gikk langs veien, og ropte at de skulle gå hjem, skriver Ekstra Bladet.

Bare dager etterpå kom imidlertid bildet som ble snakket om og husket aller mest fra Danmark.

Bildet, som er tatt av fotograf Michael Drost-Hansen for den danske avisa Jyllands-Posten, viser en dansk politimann sammen med en liten flyktningjente. Mens Danmark ble kritisert for håndteringen av flyktningene, satte nemlig politimannen seg ned midt på motorveien med den lille jenta.

TRAGISK SKJEBNE: Den tre år gamle syriske gutten Aylan Kurdi skylte opp på ei strand i Bodrum i Tyrkia. Han og familien på fire var på vei fra Tyrkia over til den greske øya Kos da gummibåten de satt i kantret. Ulykken endte med at faren Abdullah måtte gravlegge, Aylan, broren hans Galip (5) og kona Renah. Foto: (AP Photo/Nilufer Demir, DHA/NTB scanpix
TRAGISK SKJEBNE: Den tre år gamle syriske gutten Aylan Kurdi skylte opp på ei strand i Bodrum i Tyrkia. Han og familien på fire var på vei fra Tyrkia over til den greske øya Kos da gummibåten de satt i kantret. Ulykken endte med at faren Abdullah måtte gravlegge, Aylan, broren hans Galip (5) og kona Renah. Foto: (AP Photo/Nilufer Demir, DHA/NTB scanpix Vis mer

Jenta fant fram en ring som hun i skjul la i ei hånd. Så skulle politimannen gjette hvilken hånd hun hadde den. Bildene av deres enkle lek gikk verden rundt, og både han og dansk politi høstet anerkjennelse.

Politimannen ønsket å være anonym, mens den seks år gamle flyktningjenta er irakiske Noor Al-saedi. Hun og hennes familie kom seg trygt til Skellefteå i Sverige, og hun har seinere takket politimannen, skriver Aftonbladet.

- I Danmark har det vært et tomrom. Vi har sett de fryktelige bildene fra Sør-Europa og bildet av mannen som spytter. Det er ikke et bilde på det Danmark folk kjenner. Jeg snakket ikke med politimannen da, men han ringte meg et par uker seinere. For oss begge var oppmerksomheten en hyggelig opplevelse, sier fotograf Michael Drost-Hansen til Dagbladet drøye tre måneder etter bildet ble tatt.

- Jeg tror dette er det eneste flyktningbildet fra Danmark som viser genuin lykke og litt normalitet. Den lille jenta var bare glad i det øyeblikket. Hun tenkte ikke på hvor hun kom fra, om hun var sliten eller hvor hun skulle. Hun var bare glad, sier fotografen.

Treåringen som druknet og skylte opp på stranda: Bildet av tre år gamle Aylan, død i vannkanten i Tyrkia, rørte en hel verden. På bildet blir den treårige syriske gutten plukke opp fra stranda i den tyrkiske byen Bodrum av politimannen Mehmet Ciplak.

Verken fotografen eller politimannen visste at nettopp dette bildet skulle belyse flyktningkrisen og den store risikoen desperate familier tok på flukt fra krigen. Politimannen selv mente det var en skam for menneskeheten at så mange mennesker dør i forsøk på å ta seg over Middelhavet.

Aylan, hans fem år gamle bror Galip, faren Abdullah Kurdi og kona hans Renah hadde satt seg i en liten flyktningbåt i Tyrkia som skulle ta dem over Middelhavet til den greske øya Kos.

BILDET SOM STARTET ALT: Fotografiet av den gråtende jenta langs jernbanen mellom Ungarn og Serbia vil ikke slippe tak hos Jørgen Roll i Oslo Konserthus. Resultatet med en støttekonsert til inntekt for flyktningene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BILDET SOM STARTET ALT: Fotografiet av den gråtende jenta langs jernbanen mellom Ungarn og Serbia vil ikke slippe tak hos Jørgen Roll i Oslo Konserthus. Resultatet med en støttekonsert til inntekt for flyktningene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

12 personer druknet da gummibåten de satt i kantret. Åtte av de omkomne var barn.

Abdullah Kurdi måtte begrave begge sønnene og kona si etter den grusomme ulykken. Totalt ni personer skal ha kommet fra kantringsulykken i slutten av august i live. Flere menneskesmuglere er pågrepet og siktet for å stå bak den fatale båtturen.

Bildet av Aylan var sterkt medvirkende til den enorme dugnadsviljen som mange nordmenn har bidratt til for å hjelpe flyktninger. Gjennom initiativer som Dråpen i havet har flere titalls nordmenn på seinsommeren og høsten reist til den greske øya Lesbos for å hjelpe flyktninger med de mest nødvendige behov.

Bildet førte også til engasjementet fra den egyptiske milliardæren, Naguib Sawiris (61), som ønsket å kjøpe en øy for å bøte på den store flyktningstrømmen. Flyktningprosjektet kaller han for «Aylan-øya.» Bildet er tatt av Nilüfer Demir fra DHA.

Sommeren på Balkan: Av de hundretusenvis som har nådd Sør-Europa har mange forsøkte å komme seg nordover via Balkan-ruta. Jaget av politi, møtt av piggtrådgjerder og kyniske menneskesmuglere har flyktningene forsøkt å krysse europeiske grenser.

For noen måneder siden var Øst-Europa sommervarmt. Flyktningen manglet både vann og mat, og ingen hjelpeorganisasjoner var å se. Nå setter den verste kulda inn på Balkan, og svært mange er fortsatt på flukt - fortsatt uten den nødvendige beskyttelsen og med et sterkt behov for varme klær og mat.

Det var nettopp denne situasjonen Dagblad-fotograf Hans Arne Vedlog fanget på bildene fra grenseområdene mellom Serbia og Ungarn i

Bildet av den lille jenta som gråter mens hun og familien tar seg nordover på togskinnene rørte så mye at det førte til en stor støttekonsert for flyktningene i Oslo Konserthus.

Lidelsen, trettheten og maktesløsheten til den lille jenta som gikk hånd i hånd med sin mor var til å ta og føle på. 

Vedlog fotograferte jenta og sendte bildet til sin venn Jørgen Roll, administrerende direktør ved Oslo Konserthus. «Hva kan vi gjøre?» spurte han Roll, og slik ble konserten «Dugnad for flyktningene» til.

- Viser dette makten et bilde kan ha?

- Ja, og ikke bare i mitt bilde, men i alle bildene vi har sett fra flyktningkatastrofen, spesielt av Aylan Kurdi på stranda i Tyrkia. Før hørte vi om antall mennesker som hadde druknet i Middelhavet, men nå får krisen og lidelsen et ansikt. Sånn sett har bilder vært med på å skape det engasjementet vi nå ser, sier Vedlog. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media