SVENSKE SKO: Lenin kjøpte nytt fottøy i Stockholm - på veien hjem for å lage opprør.  Han syns ikke det passet seg for en mann i hans posisjon og gå rundt i sveitsiske fjellsko.  (Foto: Asbjørn Svarstad)
SVENSKE SKO: Lenin kjøpte nytt fottøy i Stockholm - på veien hjem for å lage opprør.  Han syns ikke det passet seg for en mann i hans posisjon og gå rundt i sveitsiske fjellsko.  (Foto: Asbjørn Svarstad)Vis mer

Den lille mannen som ble enorm som statue

Revolusjonsfører Vladimir Lenin ble hedret med flere statuer enn noen annen diktator. Men noe hjertevarmt menneske var han ikke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Vladimir Lenin var bare 54 år gammel og hadde sittet på den sovjetiske makten i sju år, da han i 1924 forlot denne jammerdal. Rundt omkring i hans røde rike, sto det allerede statuer og byster av ham på offentlige kontorer – og helst også på torget i alle byer. I virkeligheten hadde han vært en småvokst kar på 1,65 med et ansikt som var sterkt preget av arr. Når han nå kom på sokkel, var sjefsbolsjeviken gjerne blitt både to, fire, seks meter høy – og hadde fått et oppsyn som var glattere enn Putins.

Joseph Stalin overtok ikke bare makten i landet, men fortsatte i stor stil å besynge sin forgjenger som en genial tenker og et strategisk geni. Han ville framstå som Lenins arvtaker. Selv var Lenin religiøst opptatt av Karl Marx´ ord.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn