KAKEFORMAKTIGE SÅR: Disse sårene på en hvithai skyldes trolig sigarhaibitt. Foto: Pacific Science
KAKEFORMAKTIGE SÅR: Disse sårene på en hvithai skyldes trolig sigarhaibitt. Foto: Pacific ScienceVis mer

Den lille selvlysende sigarhaien stiger opp fra 3500 meters dyp og biter hvithaier om natta

Angriper også mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvithaien er for mange arter havets skrekk. Men også hvithaien har fiender. Noen av dem til og med ganske så freidige. Og selvlysende.

National Geographic omtaler en ny studie av sigarhaien, også omtalt som «cookiecutter», hvor forskerne mener de har avdekket at de er årsaken til mystiske sårskader som ble funnet på hvithaier i Mexico-gulfen i 2010.

Hvithaien er seks ganger større enn sigarhaien. Men det er tydeligvis ingen hindring for å gå til angrep.

Lyser opp Forskerne tror (og her må det understrekes tror, da det ikke er noen som har sett et angrep) sigarhaien har en utspekulert metode for å spise av større dyr.

Den holder seg gjerne på dyp ned mot 3500 meter om dagen. Men om natta stiger de opp. Og da lyser de opp tilværelsen. Undersiden av haien avgir et grønnaktig lys. Enkelte forskere har presentert teorier om at den gjør det for å tiltrekke seg andre haier, delfiner eller fisk, som tror de kan få seg en matbit. Da slår de heller til selv. National Geographic skriver at det kan forklare hvorfor hvithaien ble bitt rett ved munnen og ikke en mindre farlig del av kroppen.

Når den angriper, suger sigarhaien seg fast og biter med «sagblad»-tennene sine. Ofret blir et rundt sår rikere og flerfoldig gram kjøtt fattigere. Det er blitt observert sår som er fem centimeter brede og sju centimeter dype.

Var et mysterium De runde sårene på blant annet delfiner og store fisk, som ble omtalt som kakeformer på grunn av formen og størrelsen, var lenge et stort mysterium. Det ble spekulert i om det kunne skyldes parasitter.

Men i 1963 oppdaget Donald Strasburg at sigarhaien kunne bruke alle tennene sine som én enhet i et bitt. Og i 1971 oppdaget Everet Jones at haien kunne lage vakuum med leppene og tunga, skriver National Geographic. Forskerne forstod at haien kunne slå til mot noen av havets farligste vesen.

ET FULLBYRDA OG ET FULLFØRT: Forskerne mener merket til høyre viser merkene etter et bittforsøk. Foto: Pacific Science
ET FULLBYRDA OG ET FULLFØRT: Forskerne mener merket til høyre viser merkene etter et bittforsøk. Foto: Pacific Science Vis mer

Det er dokumentert sigarhai bitt på spekkhoggere, minst 48 ulike hval- og delfin-typer, ulike haier og store fisk som tunfisk. I 2009 ble trolig ekstremsvømmeren Michael Spalding bitt da han svømte mellom Hawaii og Maui.

LITEN: Sigarhaien er på størrelse med en katt. Foto: Wikimedia commons
LITEN: Sigarhaien er på størrelse med en katt. Foto: Wikimedia commons Vis mer