Den logiske konklusjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kirkeminister Jon Lilletun anbefaler alle å gå i kirken 1. påskedag. Det gir et virkelig løft i livet å feire livets seier over døden, sier han til Dagsavisen. Vi forstår at Kristelig Folkepartis kirkeminister søker trøst i sin religion. For hans sorger slukker så visst ikke påskemorgen. Blant hans kjernevelgere hersker usikkerhet og uro. Og når Lilletun kommer tilbake fra påskeferie må han bestemme seg for hva som skal skje med opprørsprestene Asle Dingstad i Vestfold og Olav Berg Lyngmo i Kautokeino.
  • Ifølge meningsmålene er Kjell Magne Bondeviks regjering fortsatt populær blant velgerne. Men i statsministerens eget parti er ikke stemningen helt god. Kristelig Folkepartis grunnfjell er de lavkirkelige bedehusmiljøer. Her råder skuffelse og frustrasjon over at en KrF-dominert regjering kunne utnevne en Oslo-biskop som ikke hadde det største kirkelige votum bak seg, og som går mot Kirkemøtets syn på homofilt samboerskap.
  • Behandlingen av opprørsprestene Dingstad og Berg Lyngmo er enda mer problematisk for KrF. Da vil det, ifølge redaktør Finn Jarle Sæles uttalelse til Dagbladet i går, dreie seg om regjeringen skal hive prester som står på Skriften ut av Kirken. Og Jon Lilletun må handle nå. Nøler han lenger, er det uttrykk for handlingslammelse, og en invitasjon til kirkelig anarki.
  • Det finnes bare én logisk løsning på disse kirkepolitiske konfliktene: Å skille Kirken fra staten. Selv lederen for Kirkerådets stat/kirkeutvalg, Trond Bakkevig, omtaler ordningen som en anakronisme i vårt flerkulturelle og pluralistiske samfunn. Men Kirken og de fleste politiske partiene vegrer seg mot å trekke den naturlige konklusjonen.
  • I påsken står kirkene nesten tomme. Mens Lilletun sammen med noen trosfeller går i kirken påskedagen, tilbringer det store flertallet av statskirkens medlemmer den mest sentrale, kristne høytida til fjells, langs fjorden og ved kafébordene. Heller ikke det er egnet til å trøste kirkeministeren.