Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den lovløse smuglerveien

Europaveien ut fra Møre og Romsdal er etter kontortid og i helgene et eldorado for kriminelle med tyvegods og narkotika i lasten. Selv om politiet vet at kjeltringene er på vei, rykker de ikke ut.

POLITI PÅ FATTIGKASSA: E136 ut fra Romsdalen gir de kriminelle fritt leide etter kontortid og i helgene. Det er ikke penger å hente til å betale den overtiden en politiutrykning koster. Illustrasjonsfoto: Linn Sørli / Dagbladet
POLITI PÅ FATTIGKASSA: E136 ut fra Romsdalen gir de kriminelle fritt leide etter kontortid og i helgene. Det er ikke penger å hente til å betale den overtiden en politiutrykning koster. Illustrasjonsfoto: Linn Sørli / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅNDALSNES/MOLDE (Dagbladet): - Det er en skandaløs situasjon for politimyndighetene i Romsdalen.

Det sier stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, Harald Tom Nesvik (Frp).

Fra politiansatte får Dagbladet opplyst at Romsdals-regionens hovedfartsåre, europavei 136, er en trygg smuglerrute etter kontortid på hverdager og i helgene.

- Vi kan vite at et parti narkotika er på vei inn i fylket, uten at vi får rykke ut og gjøre politiarbeid, det koster for mye penger, sier en politiansatt.

Frustrert politisjef
Politiet i Åndalsnes, som har ansvaret der E136 kommer inn i fylket, stenger kontoret klokka 15. Etter den tid er det to betjenter på bakvakt i eget hjem. Det skal svært mye til for at operasjonssentralen bemyndiger en utrykning for dem med hjemmevakt.

- Terskelen for å rykke ut går ved fare for liv, eller store verditap. Stort sett rykker vi ut på trafikkulykker med stor personskade, sier driftsenhetsleder for politiet i Romsdal, Per Karstein Røv.

Han er ukjent med at politiet i Romsdalen har mottatt tips om store mengder narkotika uten at det har utløst utrykning og etterforskning.

- Blir vi tipset om narkotransporter over et visst kvantum med narkotika, fører det til utrykning. Mottar vi tips om tyvegods, er det tvilsomt at det fører til utrykning, sier han.

Bakvakt i luftslott
Dermed har mobile kriminelle fritt leide ut av fylket, selv om politiet er varslet om nylige tyveriraid. Per Karstein Røv liker svært dårlig at politiet i hans region ikke har penger til å gjøre jobben sin på kveldstid og i helgene.

FORTVILT: Per Karstein Røv har ansvaret for at politiet gjør jobben sin i Romsdalsregionen. Noen kvelder er det kun to politibetjenter som dekker hele området som vises på veggkartet i bakgrunnen. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
FORTVILT: Per Karstein Røv har ansvaret for at politiet gjør jobben sin i Romsdalsregionen. Noen kvelder er det kun to politibetjenter som dekker hele området som vises på veggkartet i bakgrunnen. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet Vis mer

- Det er kanskje for grovt å bruke ordet fortvilt. Men situasjonen for oss er ikke tilfredsstillende i det hele tatt. Vi bruker altfor mye ressurser til bare å sitte på vakt, uten reelle muligheter til å få gjort en politifaglig jobb, sier han.

Overfor Dagbladet forteller enhetslederen, at løsningen der to betjenter i Åndalsnes har hjemmevakt etter klokka 15, er ren staffasje.

- Terskelen for å rykke ut er så høy, at den bakvakt-funksjonen ikke har noen reel verdi, sier Røv og forteller at han etterlyser muligheten til å organisere Romsdals-politiet mer effektivt.

- Jeg ønsker å få en mulighet til å samle alle sivile oppgaver og forvaltningsoppgaver på en plass. Og deretter erstatte de sivilt ansatte på Åndalsnes med politifolk, for igjen kunne dekke en større del av døgnet med aktiv tjeneste og ikke bare bakvakt, sier han.

Neglisjert av regjeringa
Frp-stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, Harald Tom Nesvik, mener regjeringa ser på befolkningen i regionen som mindreverdige.

- Politidekningen i Møre Romsdal er landets dårligste. Området er nedprioritert av regjeringa og folket der blir sett på som mindre verdt enn de som bor på det sentrale østlandsområdet. Det finner jeg meg ikke i lengre. Også folk i Romsdalen har krav på fullgode polititjenester, sier han.

Nesvik har selv erfart hvordan politiets ressurssituasjon er i hjemfylket.

- Jeg har vært med og kjørt politipatrulje i Ålesund og dermed fått kjennskap til saker hvor politiet har fått melding, nettopp om at det er narkotika-transporter på vei, hvor det også er mistanke om at det blir lagt ut skjulte depoter langs E 136 inn i Romsdalen. Derfor er det viktig at politiet har muligheten til å gripe inn straks de blir varslet, sier Nesvik.

SKANDALØST: Sier Harald Tom Nesvik (Frp) om politi-dekninga i Romsdal. - Regjeringa ser på folket der opp som mindreverdige, sier stortingsrepresentanten fra Møre og Romsdal. FOTO: Frp
SKANDALØST: Sier Harald Tom Nesvik (Frp) om politi-dekninga i Romsdal. - Regjeringa ser på folket der opp som mindreverdige, sier stortingsrepresentanten fra Møre og Romsdal. FOTO: Frp Vis mer