«Den magiske øya» på Titan forsvant like raskt som den dukket opp

- Kan tyde på at det er noe som foregår i innsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere undersøker et objekt som har dukket opp, for så å forsvinne igjen fra Saturns største måne Titan.

Bildene er tatt av NASAs Cassini, som er en romsonde som har sirkulert rundt Saturn siden 2004.

Astronomer har kalt objektet «den magiske øya», som bare var synlig på ett bilde som ble tatt i juli i fjor.

Se video øverst i saken!

Plutselig borte Øya ble observert i den nest største innsjøen på Titan, Ligeia Mare, og var ikke å se på bilder som ble tatt fra det samme stedet bare noen dager etterpå.

Forskere tror dette kan være flytende isberg av metan som har brutt seg løs etter stigene bobler fra bunnen, eller bølger fra overflaten, skriver The Guradian.

Snart sommer Jason Hofgartner ved Cornell University i New York er leder for en fersk studie som er publisert i Nature Geoscience. Han håper å finne ut om dette er en prosess som kommer fra sola.

En årstid på Titan varer i sju år. I 2017 kommer sommeren til Saturns måne, og varmere vær betyr sterkere vind og bølger.

- Dette kan værer bølger som begynner å bli store. Sola er sterkere, og energien kan gi fart på vinden, sier Hofgartner.

Kjølig sjø Men sjøen på Titan er ikke som her på jorda. Den holder 180 kuldegrader, som som gjør at bølgene ikke blir så store.

- Hvis du hadde hatt et surfebrett som var stort nok, ville du nok kunnet surfe der. Men jeg tror ikke du ville ha fått bølgene du var ute etter, sier forskeren.

Sjøen består av hydrokarboner, som er hovedsaklig metan og etan.

Endringer Aldri før har forskere funnet bevis som tyder på endringer i innsjøer på månen.

- Bildene kan tyde på at det er noe som foregår i innsjøen. Er det flytende masse, bobler fra bunnen eller bølger? Vi vet ikke ennå. Det eneste vi vet for sikkert er at vi må se nærmere på Titan. Vi må tettere på for å se hva som skjer i innsjøene på dette fantastiske stedet, sier John Zarnecki, professor ved Open University.

NASA har tidligere lekt med tanken om å sende en båt som skal seile på sjøene på månen, men foreløpig ser det ikke ut som ideen blir realitet i nærmeste framtid. Et annet forslag har vært å sende en drone som skal gi et fullstendig kart over overflaten, og det har vært snakk om å slippe ubåter ned i innsjøene.

Foreløpig må forskerne nøye seg med å studere bilder fra romsonden.

- Dette er foreløpig de beste funnene vi har fra Titan, og vi har fortsatt tre år på oss til å finne ut mer, sier Hofgartner til Huffington Post.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer