Den makabre avsløringen: Mødrene kjørte de seks barna og seg selv i døden

Utforkjøringen i California gikk verden rundt. Bakgrunnen er enda mørkere.

KJØRTE SEG SELV I DØDEN: To kvinner tok seg selv og barna med i døden da de kjørte utfor en 40 meter høy klippe. Video: CNN Vis mer

Seks drap og to selvmord, konkluderer en medisinsk og rettslig kommisjon i California.

Familietragedien for et drøyt år siden er blitt enda mer makaber lesning.

Et foreldrepar og deres seks adoptivbarn kjørte utfor en 40 meter høy fjellskrent med bil om lag 250 kilometer nord for San Francisco i California i mars i fjor.

Nyheten om familien på åtte som ble utslettet i Stillehavet i utforkjøringen på ikoniske Highway 1 langs den amerikanske vestkysten denne ettermiddagen, gikk verden rundt.

De to gifte kvinnene Jennifer Hart og Sarah Hart var begge 38 år gamle og adoptivbarna mellom 12 og 19.

Det var ingen andre trafikanter involvert, bare vitner som hadde sett at SUV'en med familien kjørte i full fart over en 30-40 meter bred rasteplass og rett ut i Stillehavet.

Makabre detaljer

Derfor ble det heller ingen rettssak etter tragedien.

Men det kom fram så mange makabre detaljer under etterforskningen av ulykken, at en rettsmedisinsk kommisjon og etterforskningsledelsen holdt et rettsmøte sist torsdag for å legge fram funnene som er gjort etter ulykken for et drøyt år siden.

Det er første gang på 52 år at et slikt rettsmøte er holdt i Mendocino County i California, der familien ble utradert.

Og rettsmedisinernes og etterforskernes konklusjon er like makaber som de faktiske forholdene rundt utforkjøringen.

- Saken dreier seg om seks drap og to selvmord, slo etterforsker Jake Slater fast, ifølge amerikanske medier.

- Ingen andre skulle få gleden

Og han hadde også en klar hypotese om motivet, basert på etterforskningsmaterialet:

- Paret skjønte at de kunne bli fratatt ansvaret for barna etter et nytt, varslet besøk fra lokale barnevernsmyndigheter. Og ingen andre skulle få gleden over å overta barna. Derfor planla de å kjøre familien i døden.

Ekteparet flyttet fra delstat til delstat etter å ha fått påtale av det lokale barnevernet for den militærdiktatoriske måten de styrte barnas liv.

Fram til ulykken bodde familien i Minnesota, Oregon og sist i Washington helt nordvest i USA. Også Missouri og en femte delstat var involvert.

HER SKJEDDE DET: Bilen med de åtte kjørte rett utfor klippekanten på Highway 1 ved Fort Braggs i Mendocino County, 250 kilometer nord for San Francisco. Foto: Alvin Jornada, The Press Democrat / AP / NTB Scanpix.
HER SKJEDDE DET: Bilen med de åtte kjørte rett utfor klippekanten på Highway 1 ved Fort Braggs i Mendocino County, 250 kilometer nord for San Francisco. Foto: Alvin Jornada, The Press Democrat / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Ny stat - nye muligheter

Det spesielle rettsmøtet sist torsdag har skapt ny debatt om «lukket» informasjon mellom statene i USA.

Etterforskerne stusset først da de oppsøkte familiens hus i Woodland i Washington etter ulykken. Familien hadde kjørt i 900 kilometer sørover uten å ta med noe bagasje, ikke engang tannbørster.

Ifølge politiet er det nå klart at det var Jennifer Hart som kjørte bilen utfor stupet nord for San Francisco. Hun hadde en alkoholpromille på 1,02. Øvre sjåførgrense var 0,8.

Ektefellen Sarah Hart ble analysert med store mengder av sovemiddelet Benadryl i kroppen. Også to av de omkomne barna ble analysert med sovemiddelet.

Google-søk

I tillegg la etterforskerne ifølge CNN fram flere google-søk mødrene hadde gjort, for å finne informasjon om selvmord.

Saken har fått enorm oppmerksomhet i amerikanske medier, og New York Times er blant dem som har fulgt familiens flyttespor.

- Utenkelig, de virket så normale

En nabo i Alexandria i Minnesota sju år tilbake oppsummerer sitt inntrykk:

- Svært vennlige unge kvinner. De virket så normale at det var utenkelig at barn ikke hadde det bra hos dem.

Og på sosiale medier la de ut solskinnsbilder og daglighistorier helt til det siste om det så tilsynelatende lykkelige livet som storfamilie.

SOLSKINNS FAMILIE UTAD: Jennifer Hart (til venstre) og Sarah Hart presenterer seg og fire av barna for lokalavisa i Astoria, Oregon, da de bodde der i 2014. Foto: Thomas Boyd, The Oregonian/AP/NTB Scanpix.
SOLSKINNS FAMILIE UTAD: Jennifer Hart (til venstre) og Sarah Hart presenterer seg og fire av barna for lokalavisa i Astoria, Oregon, da de bodde der i 2014. Foto: Thomas Boyd, The Oregonian/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Men flere naboer underveis i Oregon og Washington har kommet med andre historier:

- Flere av barna kom jevnlig til naboer for å få mat. Den vanlige avstraffingsmetoden hjemme var at foreldrene straffet med matnekt, sier en av familiens tidligere naboer til New York Times.

- En annen straffemetode var å nekte å si «Gratulerer med dagen» når noen hadde bursdag, sier en annen.

- En skole torde ikke varsle det lokale barnevernet om uregelmessigheter av frykt for at foreldreparet ville starte nye avstraffelser hjemme.

- Et av barna var lei seg for rasistisk mobbing fra det hvite foreldreparet.

- Ei jente kom til en nabo da hun slo løs to tenner etter å ha hoppet fra annen etasje. Hun ville rømme.

Fikk 18 000 i måneden

Det kom fram i rettsmøtet før helga at foreldreparet mottok 2 000 dollar - om lag 18 000 kroner i måneden - i offentlige midler som støtte til adoptivforeldre.

Sarah Hart jobbet i en sjefsstilling i butikkjeden Kohl's.

Her har avisa The Oregonian oppsummert Jennifer Harts vei mot tragedien fra oppveksten i Sør-Dakota.

Et av barna i dødsbilen, en 15-åring, er ikke funnet etter ulykken.