Den manglende politiske vilje

Det kan være fristende å konkludere med at sentrale politikere ikke mener noe med satsning på forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Grunnforskning har som primærobjektiv utvikling av kunnskap og teoretisk forståelse av relasjoner mellom variabler. Grunnforskningen er søkende og ofte drevet av forskernes nysgjerrighet, interesser og eller intuisjon.

Denne forskningen kan også være utført uten direkte sluttmål i tanke, men samtidig allikevel ofte gi uventede resultater som kan lede til praktiske applikasjoner. Ordet ”grunn” eller ”grunnleggende” indikerer, at gjennom teori generering, ligger grunnforskning i bunn som et fundament for videre forskning, noen ganger slik som anvendt forskning. Ut fra at det ved dette ikke kan gis noen direkte garantier for kortsiktige gevinster vil forskere kunne finne det vanskelig å få på plass nødvendige midler for grunnforskningen. Allikevel, grunnforskning er et forskudd på oppfinnelse og innovasjon.

Tradisjonelt har grunnforskning blitt betraktet som en aktivitet som går foran anvendt forskning som igjen går foran utvikling av praktiske applikasjoner. I det siste derimot, har disse skillelinjene blitt mindre klare og noen ganger vil disse trinn eller stadier i forskningen blandes og gå om hverandre. Dette er spesielt gjeldende i felt som bioteknologi hvor grunnleggende oppdagelser kan bli oppdaget side om side med arbeider for utvikling av nye produkter og metoder. For eksempel i områder hvor offentlig og private sektorer samarbeider for bedre innblikk i bestemte områder av interesse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer