Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den «meksikanske» haifiskeren som drev til sjøs i 13 måneder er ikke fra Mexico likevel

Men myndighetene tror på ham for det.

MEDTATT: José Salvador Alvarenga kom med noen få, korte kommentarer da han møtte pressen i Majuro i dag. Han har betraktelige helseproblemer etter over ett år tilsynelatende fortapt til sjøs. Foto: AFP / NTB scanpix
MEDTATT: José Salvador Alvarenga kom med noen få, korte kommentarer da han møtte pressen i Majuro i dag. Han har betraktelige helseproblemer etter over ett år tilsynelatende fortapt til sjøs. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En talsmann for meksikansk UD bekrefter nå kjernen i historien om José Salvador Alvarenga (37), etter at lokale myndigheter var mer skeptiske.

Fiskeren skal ha tilbragt over et år til sjøs, i en liten glassfiberbåt. Underveis overlevde han på skilpadder, fugler og småfisk, og drukket fugle- og skilpaddeblod for å få i seg væske.

Bekrefter - Det han har fortalt oss så langt har vært sant, sier Christian Clay, nestkommanderende ved Mexicos ambassade til Filippinene.

Alvarenga ble først omtalt som meksikaner, men ifølge meksikanske myndigheter er han snarere fra El Salvador.

- Navnet han har oppgitt er korrekt, og han har satt oss i kontakt med familien sin i El Salvador. Vi prøver også å komme i kontakt med vedkommende som er oppgitt å være sjefen hans, for å få høre hans versjon. Men så langt har vi kunnet bekrefte alt han har fortalt, sier Clay til Daily Telegraph.

Han har oppholdt seg ulovlig i Mexico i flere år, ifølge meksikansk UD, og har livnært seg som haifisker - en virksomhet som for øvrig langt ifra er uten kontroverser.

Takker vennene Nyklipt og med reine klær har nå Alvarenga holdt en kort pressebrief i Marshalløyenes hovedstad Majuro.

- Jeg vil takke vennene mine som har hjulpet meg underveis, sa Alvarenga, som fortsatt er svært medtatt etter strabasene til sjøs.

Han klarte knapt å holde seg oppreist da han ble geleidet inn i lokalet der han møtte pressen.

- Takket være vennene mine har jeg det bra. Noe mer orker jeg ikke si akkurat nå.

I LAND: Slik så José Alvarenga ut da han ble hjulpet i land i Majuro - etter 22 timer i båt fra atollen Ebon, der han ble tatt imot blant annet av norske Ola Fjeldstad 30. januar. Foto: AFP / NTB scanpix
I LAND: Slik så José Alvarenga ut da han ble hjulpet i land i Majuro - etter 22 timer i båt fra atollen Ebon, der han ble tatt imot blant annet av norske Ola Fjeldstad 30. januar. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Blant «vennene» er det svært sannsynlig at Alvarenga regner den norske studenten Ola Fjeldstad (26) fra Bærum. Han driver feltarbeid til en masteroppgave i sosialantropologi på atollen Ebon, og var blant de aller første som tok seg av José da han kom drivende.

Helseproblemer
José Alvarenga er fortsatt kraftig dehydrert, og lider av en betydelig mangel på vitaminer og mineraler.

En av legene som har behandlet Alvarenga på Marshalløyene sier til Daily Telegraph at den skipbrudne fiskeren heller ikke har fått i seg nok vann etter at han ble reddet.

Legene frykter også at Alvarenga har pådratt seg en ikke spesifisert infeksjon etter at han kom i land.

Hjemreisen til Mexico blir derfor utsatt.

TAKKER VENNENE: Norske Ola Fjeldstad og de andre som hjalp José etter at han drev i land får nå en takk for hjelpen. Foto: Privat
TAKKER VENNENE: Norske Ola Fjeldstad og de andre som hjalp José etter at han drev i land får nå en takk for hjelpen. Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart