Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det amerikanske valget:

Den meksikanske pesoen har ikke vært så lav siden Tequila-krisa

Ektemannen til Hillary Clinton reddet en gang landet fra Tequila-krisa. Nå skaper konas rival krisestemning hos naboen i sør.

VIL BYGGE MUR: At Donald Trump vinner vippestater og en haug andre stater gjør ikke godt for den meksikanske pesoen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL BYGGE MUR: At Donald Trump vinner vippestater og en haug andre stater gjør ikke godt for den meksikanske pesoen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump, som gjør det svært mye bedre i valget enn først antatt, ønsker å bygge en mur mot naboen i sør.

Mens Trump vant Florida og tok ledelsen i flere andre vippestater, stupte den meksikanske pesoen.

Verste på 20 år

Rett før klokken 5 onsdag viste CNNs prognoser at Trump hadde vunnet 167 valgmenn, mot Clintons 131. Det trengs 270 valgmenn for å vinne valget.

- Trump gjør det overraskende godt i vippestatene, konstaterer Washington Post, som gjennom valgkampen har spådd klar seier til Clinton.

Etter at opptellingen av stemmene startet i USA, falt pesoen med rundt seks prosent. Klokka 04.45 melder Financial Times at den meksikanske pesoen er ned nesten 10 prosent mot den amerikanske dollaren.

Valutaen har blitt utpekt som et barometer på Donald Trumps sjanser, ettersom landet kan ha mye å tape på en Trump-seier. Mexicos regjering har laget en kriseplan i tilfelle Trump vinner. Han har lovet å deportere meksikanske innvandrere, bygge en mur mot Mexico, nekte meksikanere å sende penger hjem til familien og avvikle frihandelsavtalen NAFTA, skriver NTB.

Den har ikke stupt så dypt på 20 år, melder Financial Times.

Tequila-krisa

I 1994 bestemte meksikanske myndigheter seg for å devaluere pesoen opp mot den amerikanske dollaren. Det førte til gigantiske økonomiske problemer.

Dypdykket ble kalt for «Tequila-krisa», selv om ikke tequilaprisen ble påvirket. Krisa førte til et kraftig fall i kjøpekraften, stor arbeidsledighet og en eksplosjonsartet økning i kriminalitet og utvandring til USA var følgene av krisen.

Den gang tok president Bill Clinton initiativ til å redde naboen i sør, med hjelp fra Det internasjonale pengefondet, med støtte fra G7, ifølge Wikipedia. Kausjonen var på 50 milliarder dollar.

Igjen er amerikanere involvert i ei krise for tacoens hjemland. Men denne gangen står en ledende preisidentkandidat for nedgangen.

Ned i Asia

Tokyo-børsen er ned med 2,2 prosent etter at de første resultatene fra presidentvalget i USA viser gode tall for Donald Trump.

Nikkei-indeksen er ned med 2,2 prosent til 16.788,90 poeng etter noen timers handel. Dermed ser markedet ut til å forberede seg på en mulig seier til Donald Trump, som gjør det langt bedre enn ventet.

Hillary Clinton er blitt regnet som et tryggere valg for økonomien, og under valgkampen har gode nyheter for Clinton ført til oppgang i finansmarkedene. I Hongkong er børsen ned hele 3,3 prosent i den tidlige handelen.

Fall på New York-børsen

Mens jubelen står i taket på Trumps valgvake i New York, bites det nå negler nedi gata.

Terminkontraktene, også kalt futures, på New York-børsen har i løpet av de siste timene falt med 2,6 prosent over frykt for at Trump kan sikre seieren. Samtidig faller dollaren mot euro og japanske yen.

De amerikanske børsene stengte tirsdag dørene med oppgang og fulgte trenden fra dagen før. Dow Jones-indeksen steg 0,4 prosent til 18.332 poeng etter en enda kraftigere stigning mandag da det ble klart at FBI ikke hadde funnet noe å klandre Clinton for i epostene de var kommet over. S&P 500 steg 0,5 prosent og Nasdaq 0,7 prosent.

Det var mindre endringer på børsene i Europa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!