TREKKER SEG UT: President Donald Trump sier han vil trekke USA ut av nedrustningsavtalen INF. Grunnen er at Russland skal ha brutt avtalevilkårene. Video: CNN Vis mer

USA trekker seg ut av atomavtalen med Russland:

- Den mest alvorlige krisa siden 80-tallet

Eksperter ser mørkt på at Trump trekker USA fra nedrustningsavtalen med Russland. Russisk leder mener at «USA sender verden tilbake til den kalde krigen».

- Dette er den mest alvorlige krisa i for kontroll av atomvåpen siden 80-tallet, sier Malcom Chalmers, direktør ved forskningsinstituttet Royal United Services institute i London.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Chalmers ser mørkt på at USAs president Donald Trump lørdag annonserte at han vil trekke USA fra atomavtalen med Russland.

- Hvis INF-avtalen kollapser, og med New Start-avtalen som utløper i 2021, kan verden forbli grenseløs når det gjelder opprustning av atomvåpen for første gang siden 1972, sier han til The Guardian.

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg fra russisk side.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass uttaler Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov at en amerikansk exit fra avtalen mellom landene vil være et veldig «farlig skritt».

1987-avtale

USA mener å kunne bevise at Russland er i ferd med å utvikle en type raketter som er i strid med avtalen. Russland nekter på sin side for avtalebrudd.

- Russland har brutt avtalen, de har brutt vilkårene i årevis. Jeg vet ikke hvorfor president (Barack) Obama ikke forhandlet eller trakk seg ut. Men vi kommer ikke til å la dem bryte en atomavtale og fortsette å lage våpen mens vi ikke får lov til det, sa Trump da han møtte journalister i Nevada lørdag.

INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) er en nedrustningsavtale som USA og Sovjetunionen inngikk i 1987 og som forbyr landbaserte mellomdistanseraketter.

INF-avtalen ble i 1987 underskrevet av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Avtalen hadde i hovedsak følgende klausuler: Eliminering av alle landbaserte atommissiler av mellomdistansetypen, overvåkning av atomeksplosjoner og løfter om nedskjæringer av strategiske våpen.

Avtalen ble sett på som høydepunktet i forhandlingene om atomvåpenkontroll under den kalde krigen.

INF-avtalen ble i 1991 etterfulgt av den første Start-avtalen (Strategic Arms Reduction Treaty), også kalt Start I, der antallet langtrekkende atomvåpen ble redusert ytterligere.

- Feilet totalt i å sikre Reagans arv

- Når problemer oppstår med våpenkontroll jobber man for å fikse det, sier Alexandra Bell, seniorpolitisk direktør ved Senter for Arms Control & Non-Proliferation i USA.

Hun er ikke nådig i kritikken mot Trump.

- Det som sjokkerer meg er at presidenten, som hele tiden forteller oss at han er en god forhandler, har feilet totalt i å sikre Reagans arv. Han gjorde ingenting for å bedre forholdet til Putin. Det var forhandlinger som skulle gjøres for å redde denne traktaten og han klarte ikke å gjennomføre det, sier hun til The Guardian.

Bell mener også at Trumps avgjørelse kan påvirke USAs forhold til Nord-Korea.

- Hvorfor skulle Nord-Kora ha noen grunn til å tro på avtaler som blir gjort med presidenten, sier hun.

Kald krig

Ifølge NTB hevder Russland at ønsket om å bli en supermakt er grunnen til at Trump vil trekke seg fra nedrustningsavtalen.

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet mener USA har «en drøm om å bli en ledende supermakt» og at det er derfor amerikanerne melder seg ut, skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Dette er ikke en drøm som kommer til å bli realisert, understrekte kilden.

Andre kilder hevder overfor to andre russiske nyhetsbyrå at USA har vært med på å ødelegge grunnlaget for avtalen over mange år.

- Denne beslutningen er en del av USAs politiske kurs om å trekke seg fra internasjonale juridiske avtaler hvor forpliktelser følger med, sier en anonym embetsmann.

Lederen i den russiske utenrikskomiteen, Aleksej Pusjkov, skriver på Twitter at han mener USAs utmelding er et kraftig slag mot hele systemet som skal sikre en stabil verden. Han mener også at «USA sender verden tilbake til den kalde krigen».

Hjernen bak

Hjernen bak skrinleggingen av atomavtalen er Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton som i amerikanske medier omtales som «Hauken».

Ifølge en av Washington Posts kilder har Bolton fortalt USAs allierte at han tror atomavtalen setter Washington i en «svak posisjon» mot Russland og også mot Kina.

Tjenestemenn har uttalt til avisa at Washington ikke har tatt noen endelig avgjørelse. Å trekke seg ut av avtalen krever et seks måneders varsel. Planene er likevel å signalisere den amerikanske administrasjonens hensikt ved å sende Bolton til Moskva for å snakke med russerne.

Da USAs forsvarsminister Jim Mattis talte i NATOs hovedkvarter tidligere denne måneden uttalte han at USA ikke ville finne seg nåværende tilstand lenge.

Forsvarsministeren sier at USA ville bli nødt til å svare dersom ikke Russland stanset utviklingen av det omstridte rakettsystemet 9M729.