TØFF HØST: Utenriksminister Børge Brende har hatt en krevende høst. Forholdet til Russland har ikke vært mer krevende på flere tiår enn i høst på grunn av krisa i Ukraina og den ukontrollerte asylstrømmen over grensa fra Russland i nord.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TØFF HØST: Utenriksminister Børge Brende har hatt en krevende høst. Forholdet til Russland har ikke vært mer krevende på flere tiår enn i høst på grunn av krisa i Ukraina og den ukontrollerte asylstrømmen over grensa fra Russland i nord.Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Den mest krevende situasjonen med Russland på flere tiår

Forholdet til Russland har ikke vært mer anspent på flere tiår enn i høst på grunn av situasjonen i Ukraina og asylkrisa på Storskog ved den russiske grensa, forteller utenriksminister Børge Brende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det bekrefter utenriksminister Børge Brende (H) overfor Dagbladet. Tusenvis av asylsøkere og migranter fant en rute via Russland inn i Norge ved Storskog, Schengens yttergrense i nord. Situasjonen var uoversiktlig og tilsynelatende ute av kontroll.

Russiske grensemyndigheter så ikke ut til å bremse asylstrømmen gjennom ID-kontroll og visumsjekk. Sentrale politikere fra regjeringspartiet Frp var blant dem som tok til orde for å stenge grensa til Russland.  Norge har i mange år hatt et godt naboforhold til storebror i øst, med utstrakt samarbeid. Men med NATO-fordømmelse av annekteringen av Krim og aggresjonen mot Ukraina og europeiske, også norske, økonomiske sanksjoner mot Russland som bakteppe, ble situasjonen uhyre krevende.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn