- Den mest smakløse historien for vårt lands moral

Spionskandale ryster Estland.

SPION-ANKLAGD: Estlands første statsminister etter frigjøringen fra Sovjet, Edgar Savisaar, skal ifølge sikkerhetspolitiet i landet, være spion for Russland. Han skal ha mottat flerfoldige millioner for å påvirke Russlands innflytelse i landet. AP Photo/ NIPA
SPION-ANKLAGD: Estlands første statsminister etter frigjøringen fra Sovjet, Edgar Savisaar, skal ifølge sikkerhetspolitiet i landet, være spion for Russland. Han skal ha mottat flerfoldige millioner for å påvirke Russlands innflytelse i landet. AP Photo/ NIPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Estisk sikkhertspoliti (KAPO) anklager landets første statsminister etter frigjøringen fra Sovjet, for å være spion for Russland - og han er nå stemplet som en «nasjonal sikkerhetstrussel». 

Det kommer frem i brev fra sikkerhetspolitiet til den estiske regjeringen, som har lekket ut til mediene. 

KAPO omtalter saken som «den mest smakløse historien for vårt lands moral de siste 20 årene.»

- Landets omdømme på spill Dokumenter fra KAPO avslører hemmelige møter, et jet-set liv med middagsfester, besøk på landeiendommer, og motorbåtturer -  alt ment for å overføre 8,85 millioner kroner fra en tidligere KGB-agent til et av Estlands viktigste politiske partier.  

- Det er ikke bare karrieren til en partipolitiker som står på spill: dette rammer også landets omdømme og folks tillit til det, skriver den estiske avisa Postimees.  

Det er nåværede ordfører i hovedstaden Tallinn, og leder av opposisjonspartiet i landet, Edgar Savisaar, som skal være storspionen.

Savisaar er en kontroversiell figur: han er hyllet for sine forsøk på å vinne hjertene til den russisk-etniske minoriteten i landet, og kjent for å ha et godt forhold til Russland.

Men få har vist hvor godt dette forholdet kan ha vært:  

16. desember i år fortalte anonyme kilder til avisa Postimees at Savisaar ble ansett for å være en «påvirkningsagent for Moskva».  

Siden juni har Savisaar blitt omtalt som en «sikkerhetstrussel» og en «fare» i kontraspionasje-rapporter, melder Baltic Times.  

Savisaar skal ha mottatt 8,85 millioner kroner [1,5 million dollars] fra Moskva for  å øke Russlands innflytelse i landet.  

- Putins støttespiller Savisaar skal ha hatt tett kontakt med sjefen for den russiske jernbanen, tidligere KGB-agent, Vladimir Yakunin, skriver Estonian Public Broadcasting (ERR).

Yakunin er også en god støttespiller for Russlands statsminister Vladimir Putin.  

I våres reiste Savisaar flere ganger til Russland på vennskaplige visitter for å bygge bro mellom landene.  

Under et møte skal han ha i all stillhet spurt Yakunin om et pengebidrag.  

Savisaar har selv hevdet at pengene skulle brukes til å bygge en russisk-ortodoks kirke i Lasnamae-distriktet , som er Tallinns mest befolkede område.  

Men tidligere denne uken la KAPO flere anklager på bordet:  

Ifølge sikkerhetspolitiet skal Savisaar i tillegg til pengene til kirkebyggingen, i all hemmelighet ha bedt om et økonomisk bidrag på 23 millioner kroner (3 millioner euro).  

Disse pengene skulle gå til partiet, og ikke til Savisaar personlig.  

På en lystig motorbåttur i ved en bukt i Tallinn, skal  Savisaar ha fått et løfte av Yakunin at han skulle i hverfall få halve beløpet.

Yakunin skal ha vektlagt at dette måtte forbli en godt bevart hemmelighet.  

- KAPO har nok grunnlag til å tro at den russiske siden aktivt søkte etter kontakter for å få overført penger til Senterpartiet, sier KAPOs direktør Raivo Aeg i et av de frigitte dokumentene.

-Avskylig og ekkelt Spionskandalen har sjokkert landets statsminister Andrus Ansip - som også er Savisaars argeste politiske rivaler.  

KORT PÅ BORDET: Estlands statsminister Andrus Ansip reagerer sterkt på at Tallinns ordfører skal ha vært russisk spion. Han ber nå sikkerhetspolitiet i landet om å legge alle kort på bordet. Foto: REUTERS/Ints Kalnins
KORT PÅ BORDET: Estlands statsminister Andrus Ansip reagerer sterkt på at Tallinns ordfører skal ha vært russisk spion. Han ber nå sikkerhetspolitiet i landet om å legge alle kort på bordet. Foto: REUTERS/Ints Kalnins Vis mer

Ansip skal ha bedt sikkerhetspolitiet om å legge frem all dokumentasjon om Savisaars spion-virksomhet:  

- Fra mitt ståsted er slik en forespørsel [om å få økonomisk støtte] avskylig og ekkel. Når en leder av et parti spør en høytstående KGB-offiser om penger for å organisere et valg, hvordan skal man ellers reagere? Det estiske folk bør få vite om dette, selv hvis ikke saken blir prøvd for retten, sier Ansip, ifølge ERR.   

- Hvilke lover har jeg brutt? Savisaar selv nekter for å ha vært Moskvas mann i Estland. 

 - Dette er første gang jeg hører at det å bygge en kirke og samle inn penger til byggingen skal være en trussel mot den estiske staten, sier Savisaar, skriver den russiske avisen RIA Novosti.  

Savisaar har slått tilbake mot KAPO, og mener at dette er en konspirasjon: Han hevder at sterke russiske krefter har jobbet for å få han fjernet fordi han har forvart de estiske interesser.  

Han mener også at saken bare er en svertekampanje mot han og partiet før valget i mars 2011.  

Under en pressekonferanse rett før jul, fortalte en tydelig forarget Savisaar at hans jul ikke ble ødelagt at denne hendelsen:  

- Hvilke lover tror du Edgar Savisaar skal ha brutt? Hvilken regel? Hvilken paragraf? Kan du fortelle meg det, så vær så god. Men om du ikke kan det, så drøm videre, sa Savisaar til fremmøtt presse.  

Savisaars parti, det estiske Senterpartiet, er det nest største i det estiske parlamentet, og partiet har bred støtte fra den russisk-talende befolkningen i landet.  

Partiet støtter opp om Savisaar, og har satt ned en komitee som skal granske saken, for å finne ut om han skal ha skaffet partiet ulovlig støtte.      

- Perfekte spion Dette er ikke første gang landet rammes av en spionskandale: I 2008 ble det avslørt at Hermann Simm, en estisk tjenestemann, var Russlands fremste spion i NATO.  

25. januar 2009 innrømmet han sin dobbeltrolle, og ble idømt 12 1/2 år i fengsel.  

Simm ble rekurtert av russiske myndigheter da han var på ferie i Tunisia, Simm var det perfekte «offer»:   han var en tidligere politimann, som skulle ta fatt på ny jobb i landets forsvarsdepartement.

Han ble verken presset eller betalt - fordi Simm bare ønsket å få tilbake tittelen som oberst, en tittel han fikk under Sovjet-tiden.  

Ifølge the Economist lakk Simm som en sil til Russland: alt som kom han for øret, ble rapportert til russerne.  

Da Estland ble medlem av NATO i 2004, var Simm øynene og ørene for Moskva - men fordi han var dårlig i engelsk siers det at det nok var begrenset hvor nyttig han var for russerne.           

VILLE PÅVIRKE: Til venstre for Russlands statsmininster Vladimir Putin står sjefen for den russiske jernbanen, Vladimir Yakunin. Han skal ha vært i flere hemmelige møter Savisaar, og godkjent pengedonasjonene til ham. Foto: AP Photo/ITAR-TASS, Sergei Zhukov
VILLE PÅVIRKE: Til venstre for Russlands statsmininster Vladimir Putin står sjefen for den russiske jernbanen, Vladimir Yakunin. Han skal ha vært i flere hemmelige møter Savisaar, og godkjent pengedonasjonene til ham. Foto: AP Photo/ITAR-TASS, Sergei Zhukov Vis mer