Den mistenksomme vennligheten

Vest-Agder er Norges vennligste fylke. Selvbildet og moralen er at du ikke skal plage andre; du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre hva du vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedstaden heter Kardemomme by og ligger like utenfor Kristiansand. Apekatten Julius er den mest kjente vest-egd ved siden av Mette-Marit, Bjøro Håland og Aril Edvardsen.

Et sted er mer enn geografi, næring og velferd. Det er også stemninger og følelser. Det er et bilde de som kommer utenfra har av stedet, og det er noe de som kommer derifra har i seg og med seg og aldri kan bli helt kvitt, selv om de helst ville. Stedet vi kommer fra har stor betydning for hvem vi er, hva vi ser og hvordan vi opplever verden rundt oss. Denslags heter tilhørighet og identitet.

Det er tvilsomt om det egentlig finnest vest-egder, selv om det er et fylke som heter Vest-Agder. De innfødte går enten opp i noe litt større og er sørlendinger. Eller så er de fra Kristiansand, fra en av de hvite småbyene, fra kysten Lindesnes Åna-Sira eller dalstrøka innafor.

Vest-Agder faller fra hverandre når en går nærmere inn på det. Fylket er en påstand som er preget av stillstand og avstand mellom delene. Naturen skifter fra skjær til fjellvidder, fra drømmen om sol og varme til endeløst regnvær. Kulturen spenner fra Quart-festival til bedehus, fra bygdehillbillies til snerpete byborgere.

Apekatten Julius sitter mistenksom i toppen av et tre og nekter å komme ned. Andre bofaste vest-egder sitter tilsynelatende ettertenksomme på trammen med tærne i tanga.

Mette-Marit fra Kristiansand unnslapp til Oslo der hun levde et utagerende liv til hun ble kronprinsesse. Bjøro Håland fra Audnedal er flødemyk køntrisanger på gamlehjemmene med et repertoar han har importert fra Amerika. Aril Edvardsen fra Kvinesdal er verdensevangelist som fra sin base i Sarons dal frelser og helbreder syke i Afrika og andre hedningeland.

Fakta om Vest-Agder

* Vest-Agder topper statistikkene for ungdomskriminalitet.

* Sirdal kommune i Vest-Agder bruker 110.000 kroner per elev - dobbelt så mye som Klepp i Rogaland.

* Vest-Agder, Telemark og Finnmark er landets mest lønnsomme fylker.

* I Vest-Agder bor det 6,2 prosent innvandrere.

* 23,2 prosent stemte Høyre ved kommunestyrevalget i 1999.

* Nesten 90 prosent av Vest-Agders befolkning bor i kystkommunene.

* Vest-Agder er Norges sydligste fylke, og har landets varmeste og mest solrike klima.

Kilder: SSB og Vest-Agder Fylkeskommune

Der har du Vest-Agder: Folk derifra må ut for å bli til noe og bli lagt merke til av andre enn seg selv. Men det går ikke så lenge før de lengter hjem igjen til det de mener å huske at de kom fra. Der hadde de det greit - i alle fall så lenge de var sjebelige og ikke stakk seg ut på noen måte. Det gjelder å holde fasaden. Favoritt-replikken er:

«Mi vett det, men me liga dæ ikkje.»

Det man kommer fra i Vest-Agder er riktignok ikke så storslått på utsiden. Dessuten er skallet ganske hardt og ugjennomtrengelig, og klørne er farlige. Men inni er det mykt og rikt på indre kvaliteter. Akkurat som Vest-Agders nasjonaldyr: krabben. Den er bare åpen og tilgjengelig når den skifter skall, og da gjømmer den seg bort.

De som kommer utenfra til Vest-Agder vil helst bare se de myke landskapene, høre de bløde konsonantene og nyte den vennlige imøtekommenheten. De trenger ikke inn bak skallet og forstår ikke den fiendtlige dobbelheten, og det er kanskje best for alle parter slik at de kan samles om terningkast seks.

Er Vest-Agder Norges beste fylke å bo i? Stem på ditt favorittfylke her!

Sørlandskjendis: Ved siden av sjimpansen Julius er Mette-Marit Kristiansands største kjendis. Bildet er tatt i mars i år, da kronprinsparet var i byen for å feire «Sørlandet i 100».
Småbyidyll: Smale gater slynger seg mellom Flekkefjords hollenderhus.
Kystidyll: Øya Hidra.