Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den mistenkte Berlin-terroristen i IS-video: - Jeg sverger på at vi skal slakte dere

Offentliggjort i kveld.

SNAKKER: Det er IS' mediegren Amaq som har offentliggjort videoen av Anis Amri. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
DREPT: Etter flere dagers jakt på tunisiske Anis Amri ble den terrormistenkte 24-åringen skutt og drept i Milano natt til lille julaften. Amri ble stoppet i en kontroll og trakk pistol da politiet skulle se identifikasjonspapirene hans. Video: Reuters / NTB ScanpixVis mer Vis mer

(Dagbladet): I en video offentliggjort av Den islamske stats (IS') mediegren Amaq opptrer den mistenkte Berlin-terroristen Anis Amri. Han sverger troskap til IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi og lover å kjempe mot «korsfarere» og «griser».

- Dette er min beskjed til korsfarerne. Med Guds vilje skal vi slakte dere. Jeg sverger at vi skal slakte dere, sier 24-åringen.

Videoen er filmet av Amri selv, på ei gangbru nord i Berlin, ikke langt fra stedet der han tiltvang seg vogntoget han brukte i angrepet mot julemarkedet på Breitscheidplatz mandag, der 12 ble drept og 48 skadd.

JULESTEMNING I BERLIN: Julefeiringen lar seg ikke stoppe av terror, berlinerne strømmet til julemarkedene da de åpnet etter å ha vært stengt etter angrepet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

IS tok tirsdag på seg ansvaret for angrepet.

Skutt i Italia

Etter en intens menneskejakt ble Amri i natt skutt og drept av italiensk politi i Milano. Han trakk våpen under en rutinemessig kontroll og skadeskjøt en av politimennene før han selv ble drept.

Italiensk politi er helt sikre på at mannen som ble skutt i Milano, er Amri; de har bl.a. identifisert ham på grunnlag av fingeravtrykk, som også ble funnet i vogntoget.

Det har kommet fram at den 24-årige tunisiske asylsøkeren i flere måneder var i tysk politis søkelys på grunn av mistanke om terrorplanlegging. Ingen bevis ble funnet, og han gikk fri.

Skulle ut

Amri hadde også fått avslag på asylsøknaden og skulle fraktes ut av Tyskland, men dette lot seg ikke gjøre fordi han ikke hadde gyldige ID-papirer, og Tunisia ville ikke vedkjenne seg ham.

12 DØDE: 12 døde og 48 ble skadd etter angrepet mot julemarkedet på Breitscheidplatz.  Foto: Per Ervland / Dagbladet
12 DØDE: 12 døde og 48 ble skadd etter angrepet mot julemarkedet på Breitscheidplatz. Foto: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

24-åringen var også kjent for tysk politi i forbindelse med vold. Han har operert under seks ulike dekknavn, og ble i sommer stoppet på vei til Italia i buss, pga. falske papirer, men sluppet fri.

Jakten på Amri ble forsinket fordi tysk politi først utpekte en uskyldig pakistansk 23-åring som gjerningsmann. Asylpapirer med personalia samt fingeravtrykk ble imidlertid funnet i vogntoget.

Terrorangrepet har satt fart i diskusjonen rundt Tysklands asyl- og flyktningpolitikk. Landet tok i fjor imot 1,1 millioner asylsøkere.

Ledere i det høyrepopulistiske partiet Alternativ für Deutschland (AfD) mener forbundskansler Angela Merkel har blod på hendene fordi hun har sluppet inn så mange, og sier hun har «importert» terroren.

IKKE REDD: Folkene vi traff i Berlin, nekter å la frykten styre dem i hverdagen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Per ErvlandVis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!