Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den mistenkte gjerningsmannens far til AP: - Vi er ikke slik

Skal ha snakket med sønnen for fem dager siden. 

MISTENKT GJERNINGSMANN: Britisk politi mistenker at Salman Abedi (22) står bak selvmordsangrepet mandag kveld, som tok livet av minst 22 mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTENKT GJERNINGSMANN: Britisk politi mistenker at Salman Abedi (22) står bak selvmordsangrepet mandag kveld, som tok livet av minst 22 mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER/OSLO (Dagbladet): Politiet i Manchester bekreftet i går ettermiddag at de mistenker at 22 år gamle Salman Abedi sto bak selvmordsangrepet på Manchester Arena mandag kveld.

Gjerningsmannen skal ha hatt identifikasjonspapirer på seg da han sprengte seg selv i lufta.

Abedi ble identifisert etter at politiet tidligere samme dag hadde gjennomsøkt huset han og familien bodde i, i en forstad sør i den britiske byen.

Ifølge Reuters, som snakket med talsmann for moskéen Abedis far og bror gikk i, skal hele familien med unntak av Salman Abedi og broren ha flyttet tilbake til Libya som de flyktet fra i 1993.

22 år gamle Abedi ble født i Manchester på nyttårsaften 1994.

AKSJON: Britisk politi gikk til væpnet aksjon mot et hus i utkanten av Manchester. Et vitne filmet denne snutten. Video: CNN Vis mer

Mener sønnen ikke sto bak

Nyhetsbyrået AP har i dag vært i kontakt med Ramadan Abedi, Salman Abedis far, snakket med avkrefter at sønnen skal ha hatt koblinger til terrororganisasjoner eller at han i det hele tatt er knyttet til selvmordsbombingen.

AP skriver at Ramadan Abedi var i kontakt med sønnen for fem dager siden og at han da hørtes «normal» ut.

På det tidspunktet skal Salman Abedi ifølge faren ha planlagt en reise til Saudi Arabia før han skulle komme til Libya for å feire ramadan med familien.

- Vi tror ikke på det å drepe uskyldige. Vi er ikke slik, sa faren på telefon fra Tripoli.

NTB skriver at en tidligere libysk polititjenestemann opplyser til AP at faren til Salman Abadi kan knyttes til en ytterliggående form for islam.

På 1990-tallet skal han ha vært medlem av en tidligere al-Qaida-støttet gruppe i Libya, den nå oppløste gruppen Libysk islamsk kamp. Han tilhører fortsatt den ytterliggående salafistiske jihadistbevegelsen, hevder Abdel-Basit Haroun.

Fant manualer

Dagbladet var til stede da kriminalteknikere undersøkte eiendommen. De gjennomgikk blant annet søppelbøttene utenfor boligen. Der fant de flere bøker, som «Know Your Chemicals», «Dangerous Goods Emergency Action Cod List 2015» og «Jane's CBRN Response Handbook»

Sistnevnte er en bok som skal være tiltenkt ansatte hos nødetatene, samt dem som er involvert i CBRN-hendelser, som altså involverer kjemiske, biologiske og radiologiske trusselstoffer eller nukleære trusler.

Politiet gjennomsøkte også leiligheten til Abedis 23 år gamle bror i Chorlton i Manchester i går.

Fire pågrepet
Minst 22 personer ble drept og 59 skadd i angrepet som fant sted rett etter en Ariana Grande-konsert mandag kveld. Politiet fikk meldinger om en eksplosjon på stedet rundt klokka 23.30 norsk tid.

For 22 av de skadde skal tilstanden være kritisk.

I går ble en 23 år gammel mann pågrepet i forbindelse med angrepet. Ramadan Abedi bekrefter overfor AP at det var hans andre sønn, Ismail, som ble pågrepet.

Ytterligere tre personer ble pågrepet i forbindelse med hendelsen i dag. Innenriksminister Amber Rudd har tidligere uttalt at det er sannsynlig at flere enn én person skal ha stått bak angrepet.

IS hevdet i går at de sto bak selvmordsangrepet. Dette er foreløpig ikke bekreftet av andre kilder.

KAOS: Her flykter publikum i panikk, etter ett eller flere kraftige smell under konsert i Manchester. Et titalls personer er drept og flere skadd etter en alvorlig hendelse under en Ariana Grande-konsert i Manchester Arena seint mandag kveld. Video: CNN / Joe Aaron Gregory Vis mer

Frykter nytt angrep

I etterkant av angrepet hevet britiske myndigheter trusselnivået i landet fra alvorlig til kritisk.

- Dette betyr at bevæpnede politibetjenter, som har ansvaret for oppgaver som å bevokte nøkkelsteder, kan bli erstattet av militærpersonell, sa statsminister Theresa May i går om endringene.

Totalt skal 5000 soldater skal settes inn for å utføre politioppgaver. Samtidig skal militærpersonell være synlig tilstede under store arrangementer

Hele Norges coronakart