Den mistenkte

Politiet i Stockholm har praktisk talt ingen andre mistenkte for drapet på Anna Lindh enn mannen på disse bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Nå satser de alt på at han er gjerningsmannen og ber publikum om hjelp til å spore ham opp. Derfor tok spaningsledelsen ved Stockholms-politiet i går den høyst uvanlige beslutningen å frigi bildene av mannen usladdet, til bruk i mediene over hele Europa.

Årsakene er flere:

Signalementet stemmer

Samtlige vitner har i avhør sagt at mannen på bildene ser ut som gjerningsmannen. Flere av dem er overbevist om at han er drapsmannen.

Mannens utseende stemmer godt med signalementet på gjerningsmannen: Mann, svensk utseende, ca. 30 år, uten skjegg eller bart, skulderlangt mørkt hår, kanskje såkalt pasjefrisyre.

Klærne: Hettejakka og kapsen. Identiske plagg er funnet langs gjerningsmannens antatte fluktrute.

På filmen finnes en tidsangivelse som viser at mannen befant seg inne i NK tre minutter før overfallet på Anna Lindh.

Mannen har ikke latt høre fra seg eller kontaktet politiet, trass i at bildene av ham har vært vist i sladdet versjon i så å si alle svenske medier, de første alt lørdag.

- Viktig med tips

- Alle disse kjensgjerningene gjør at vi er overbevist om at mannen på bildene er gjerningsmannen, sier en kilde med innsyn i etterforskningen.

De usladdede bildene ble frigitt ved 16-tida i går ettermiddag. I løpet av kvelden kom det hundrevis av nye tips.

- Politiet har ansett det som viktigere å få inn flere tips enn at etterforskningen kan bli skadet av offentliggjørelsen av bildene, sier politiets talsmann, Mats Nylén.

Men samtidig kan ikke Stockholms-politiet se bort fra at mannen på bildene ikke er Anna Lindhs morder, og at det kan dreie seg om en vanlig person som var inne på NK for å handle.

- Vi har selvsagt også tatt i betraktning at mannen på bildene kan være uskyldig. Men uansett hva han gjorde på NK,vil vi svært gjerne komme i kontakt med ham. Og vi trenger allmennhetens hjelp til å finne ham, sier Nylén.