- Den modigste jeg har møtt

Før mente byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), at Shabana Rehman ikke provoserte noen. Nå innser han at han tok fullstendig feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå vil jeg gå så langt som å si at Shabana Rehman er det modigste menneske jeg har møtt, sier byrådsleder Lae til Dagbladet.

Provoserer

Men stor interesse har han fulgt debatten om Rehman i avisene den siste tida. Lae bruker selv mye tid å reise rundt til innvandrerorganisasjonene og menighetene i Oslo og har merket seg den stadig økende motstanden mot henne.

- Før har jeg alltid sagt at Shabana provoserer ingen, for hun er jo slik nordmenn vil at innvandrere skal være. Det ser jeg nå at er helt feil. Hun tar et kompromissløst oppgjør med sine egne, og det er det vanskeligste som finnes, sier han.

Byrådslederen besøkte nylig et arrangement med unge, liberale innvandrere i hovedstaden.

Pepet ut

- Jeg trakk fram Shabana som et eksempel på en med innvandrerbakgrunn som hadde gått foran i samfunnsdebatten. Først ble det helt stille, før det brøt ut massiv piping.

Shabana-debatten

  • I Dagbladet 28. juli kritiserte Shabana Rehman norske akademikere for å ha fortiet konfliktene i det flerkulturelle samfunnet.
  • I Aftenposten 1. august kritiserte sosialantropolog Marianne Gullestad Rehman for å bekrefte stereotype holdninger til innvandrere, og hun hevdet at Rehman skygger for andre deltakere i innvandringsdebatten.
  • Den siste uka har debatten fortsatt, men flere innlegg fra Rehman og Gullestad, i tillegg til samfunnsvitere som Unni Wikan, Thomas Hylland Eriksen og Jon Rogstad.

Etterpå fikk jeg flere telefoner hvor jeg ble bedt om aldri å nevne hennes navn igjen. Derfor nevner jeg henne nå så ofte jeg kan, sier Lae.

Han mener det er fullstendig feil å påstå at hun hindrer andre innvandrere i å delta i debatten.

Tøyer grenser

- Shabana Rehman tøyer grenser, derfor er det helt usant å påstå at hun skygger for andre. Tvert imot ser vi at hun provoserer fram andre med innvandrerbakgrunn, som har vært tause før, til å ta ordet.

- Dessuten tar hun et oppgjør med 68-generasjonens gruppetenkning. Hun representerer individualistene som ikke vil settes i bås. Det gjør henne dobbelt provoserende. Shabana Rehman er enormt viktig for å forhindre at vi får danske tilstander i den norsk debatten, sier Lae.

TØYER GRENSER: Erling Lae refererer gjerne til Shabana Rehman.