Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tigere i fangenskap

Den mørke sannheten bak videoen av de sibirske tigerne

Videoen av sibirske tigere som leker med en drone viser seg å ha en langt mørkere side enn antatt. 

FANGENSKAP: Videoen som viser oppimot 20 tigere leke med en drone har gått som ild i tørt gress på nettet de siste døgnene. Nå har imidlertid den mørke siden av historien om tigerne kommet fram i lyset. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag morgen dukket en video av sibirske tigere som lekte med en drone opp på nettet, og videoen, den spredde seg på rekordtid.

Nå har imidlertid historien om tigerne i videoen fått en langt mørkere vri.

Se videoen som først gikk viralt, øverst i saken.

Den mørke baksiden

Blant flere virale dyrevideoer på nettet, hadde dessverre videoen av de sibirske tigerne en langt mørkere side enn hva mange hadde fått med seg.

Den amerikanske journalisten og aktivisten John R. Platt, var en av de som først reagerte på videoen, da han postet denne tweeten:

- Da jeg så videoen stilte jeg meg selv en rekke spørsmål, fordi det nyeste tallet på ville tigere i Kina fra i fjor sa at det kun var syv igjen, sier Platt til Dagbladet.

- Dette måtte bety at bildene kom fra en farm eller en turistattraksjon. Tusenvis av tigere i Kina bor på slike fasiliteter, det er flere enn antallet ville tigere som finnes. De bor under elendige forhold, og kroppene deres ser ut til å havne på det ulovlige markedet, sier Platt til Dagbladet.

Tigerne i videoen holder til ved Harbin Siberian Tiger Park, ifølge Vice. En park som spesialiserer seg på å produsere og selge tigerbein, kjøtt, pels og spesialiteten deres, «beinvin».

Undersøkende journalister fra nyhetsbyrået Mc Clatchy tok et visitt til parken i 2014, og rapporterte om:

« ... dyr i elendige forhold, kjøpmenn som åpenlyst solgte «beinvin», til tross for Kinas forbud fra 1993 som forbyr beinprodukter som stammer fra både ville tigere, og tigere i bur.»

På billetter som blir utstedt når man ankommer farmen, som stadig får besøk av turister, står det skrevet at vinen blir laget med godkjennelse fra myndighetene ettersom det er «skjeletter av dyr som har dødd av naturlige årsaker», skriver The Washington Post i en større reportasje om stedet.

Ulovlige farmer øker drastisk

Over de siste hundre årene har den globale tigerbestanden minsket med 97 prosent, med så lite som circa 3200 ville tigere igjen. I dag antar man at det gjenstår circa 20 ville tigere i Kina, ifølge Verdens naturfond.

Oppfostring av tigere i fangenskap ble fordømt av Konvensjonen om internasjonal handel av truede arter (CITES) i 2007. Som medlem av CITES, en internasjonal traktat som tar sikte på å beskytte dyr fra ulovlig utnyttelse, ble Kina rådet til å stenge ned sine gjenværende tigerfarmer.

På tross av forbudet fra 1993 og konvensjonen fra 2007, har antall farmer økt drastisk, og det blir stadig rapportert om nye farmer, ifølge Environmental Investigation Agency (EIA)

Det er en økning av den ulovlige handelen av «tigerprodukter», og tigerfarmerene som fostrer opp tigerne som brukes i handelen. Også i Laos, Vietnam og Thailand har det blitt registrert en økning av både handel og farmer, skriver EIA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media