Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den mørke turismen vokser

Noen vil lære historie, andre tiltrekkes av helt andre årsaker. Den mørke turismen er i vekst. Allerede har de første turistene begynt å spørre om man kan besøke Utøya.

SOUVENIR: Stadig flere turister strømmer til Tsjernobyl. Her er besøkende i gang med å kjøpe souvenirer. Foto: Genya SAVILOV / AFP / NTB Scanpix
SOUVENIR: Stadig flere turister strømmer til Tsjernobyl. Her er besøkende i gang med å kjøpe souvenirer. Foto: Genya SAVILOV / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens sol, varme, endeløse sandstrender og badetemperaturer godt oppe på 20-tallet frister millioner av turister når ferien står for tur, er det mange som velger en mørkere form for feriering. Og da er det ikke i skyggen av parasollen det siktes til.

Såkalt mørk turisme har de siste åra blitt stadig mer populært. Den siste severdigheten på lista over populære mål, er Tsjernobyl. Etter at HBO lanserte sin serie om den fatale atomreaktorulykken i den ukrainske byen Pripjat i 1986, har turismen i området nærmest eksplodert.

Auschwitz og Ground Zero er bare ytterligere to av en rekke steder som forbindes med død og tragedie. Likevel strømmer mennesker til - i et slikt omfang at flere har uttrykt stor frustrasjon over smilende turister og deres bruk av selfiestenger ved sistnevnte.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Åsa Helen Grahn, har doktorgrad i turisme. Hun forteller at det er svært forskjellige grunner til at folk oppsøker steder som omtales som «dark tourism».

For mens noen kommer for å sørge og reflektere, fascineres enkelte av det morbide.

TUSENVIS: Hver dag strømmer tusenvis av turister til Ground Zero, hvor World Trade Center tidligere sto. Foto: NTB Scanpix
TUSENVIS: Hver dag strømmer tusenvis av turister til Ground Zero, hvor World Trade Center tidligere sto. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tida leger alle sår?

- Noen ønsker å minnes eller har en forbindelse til de som døde, andre kommer av historiske grunner. Men hvis man ser på for eksempel Auschwitz, så har vi et ansvar for at neste generasjon skal forstå og ikke glemme det som skjedde, forteller Grahn.

Turismeeksperten forklarer den mørke turismen som en glidende skala. En skala som beveger seg fra lysegrått til svart, og hvor særlig en faktor er helt avgjørende for i hvilken ende man befinner seg og når man eventuelt kan begynne å åpne opp et sted for besøk i kommersiell sammenheng.

- Tida er ofte aspektet som avgjør hvor mørkt det er. For eksempel er det for tidlig å anse Utøya som en del av dark tourism, og det vil være svært sensitivt hva man ønsker å gjøre med øya i framtida. Skal man åpne for at turister som vil besøke øya får lov til det, eller skal det være strengt regulert og ikke åpent for allmennheten, sier Grahn.

MØRK TURISME: Er du lei av strandliv og lange køer? Kanskje mørk turisme er noe for deg. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Attraksjon eller smerte

Mens man av naturlige årsaker som strålingsfare og helserisiko ventet flere tiår med å åpne opp Tsjernobyl for turister, var man langt raskere med å få på plass minnemonumentet etter terroraksjonen i New York 11. september i 2001. Stedet hvor World Trade Center sto, er i dag bedre kjent som Ground Zero. Men samtidig som pårørende fikk et minnested, fikk man også et attraksjonsfenomen.

Grahn forteller at det er veldig delte meninger om hvorvidt dette er akseptabelt.

- For hvor går grensa mellom turistattraksjon og vond historie? Jo lengre tilbake i tid hendelsen skjedde, jo mer akseptabelt er det å besøke eller formidle det som en attraksjon. Spørsmålet er når det er akseptabelt å skape turisme av noens sorg, sier turismeeksperten og fortsetter:

- Tsjernobyl har man ikke hatt mulighet til å besøke på grunn av helserisikoen og faren, mens nå åpner man altså opp. Det tiltrekker seg personer som vil se hvordan verden har stått stille, men også de som vil lære seg historien. I tillegg har man de som bare skal krysse av stedet på "bucketlista", ta en selfie og glemmer å vise respekten man skal ha overfor historien og de som mistet livet i en stor tragedie.

- For tidlig for Utøya

Grahn legger selv ut på ferie om få dager, og på lista over steder som skal besøkes, er blant annet Auschwitz for første gang. Dit drar hun både for sin egen og barnas del, da de har lært om andre verdenskrig på skolen og ønsker å se historien med egne øyne.

TURISTMASKIN: Konsentrasjonsleiren Auschwitz er en av Polens mest besøkte turistattraksjoner. Foto: Richard Drew / AP / NTB Scanpix
TURISTMASKIN: Konsentrasjonsleiren Auschwitz er en av Polens mest besøkte turistattraksjoner. Foto: Richard Drew / AP / NTB Scanpix Vis mer

Forskeren er spent på å se hvordan den kommersielle turismen fungerer i praksis ved konsentrasjonsleiren. Når det gjelder Utøya, er hun imidlertid klar på at hun mener det er for tidlig å tenke turisme.

- Der mener jeg de de pårørende og terrorofrene selv må få være med og bestemme når det eventuelt vil være akseptabelt å åpne for kommersiell turisme og innenfor hvilke rammer. Dette er noe som må vurderes grundig før man eventuelt sier ja, og kanskje skal man heller si at det er nok med 22. juli-senteret, mener Grahn.

Turistene vil til Utøya

Arrangementsansvarlig ved Utøya, Ann Helen Løvstad, sier til Dagbladet at turister ikke er noe nytt tema for deres del. I tillegg til arrangementer for blant annet skoleklasser og organisasjoner, kan berørte av 22. juli besøke stedet hele året ved å ta kontakt med de som driver øya. For andre er det imidlertid begrenset til to åpne dager i sommersesongen.

- Vi merker at folk er her med forskjellig syn, og mottar veldig mange henvendelser fra både norske og utenlandske turister som ønsker å komme. Det er også mange som spør om de får være med ferga over når den går i forbindelse med arrangement, men det tillater vi ikke. Med den type drift som det er i dag, så er det ikke aktuelt med turisme i kommersiell forstand, sier Løvstad.

ETTERSPURT: De ansatte ved Utøya opplever stadig turister som spør om de kan komme og se øya. Her ferga MS Thorbjørn med Utøya i bakgrunnen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ETTERSPURT: De ansatte ved Utøya opplever stadig turister som spør om de kan komme og se øya. Her ferga MS Thorbjørn med Utøya i bakgrunnen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hun forteller at det til tross for henvendelsene, per i dag heller ikke er gjort noen tanker i retning av tilrettelegging for turister. De som kommer over til øya med ferga på åpne dager, får en guidet omvisning. Utover dette, er det fritt fram å komme i privatbåt og gå på Utøya for den som ønsker.

I motsetning til i Tsjernobyl, har de ifølge Løvstad ikke merket økt trykk fra turistene som vil til Utøya, til tross for at det i seinere tid er sluppet både spillefilm og TV-serie om terroraksjonen i 2011. Og mens turistene strømmer til nylig filmatiserte Tsjernobyl, står spørsmålet om det noen gang vil bli åpnet for turisme i kommersiell form på Utøya fortsatt ubesvart.

- Per i dag tror jeg ingen i Norge ønsker at øya skal brukes til turisme. Men angående tidsaspekt, så merker man at tid og perspektiv er noe som endrer seg raskt. Vi ser allerede at mange av ungdomsskoleelevene som kommer hit nå har et annet forhold til 22. juli enn det man hadde bare for noen få år siden, forteller Løvstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!