Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den mystiske Bitcoin-gründeren står fram for første gang

Dette er sannsynligvis «Satoshi Nakamoto».

AKSJONERTE I DESEMBER: Australsk politi gikk til aksjon mot boligen til Craig Steven Wright i desember. Ifølge politiet aksjonerte de på grunn av en individuell skattesak. Foto: Reuters / NTB scanpix. Skjermdump: Youtube
AKSJONERTE I DESEMBER: Australsk politi gikk til aksjon mot boligen til Craig Steven Wright i desember. Ifølge politiet aksjonerte de på grunn av en individuell skattesak. Foto: Reuters / NTB scanpix. Skjermdump: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som har blitt kalt et av de store mysteriene i den digitale tidsalderen ser ut til å være løst.

I desember mente både Wired og Gizmodo at den 45 år gamle australske entreprenøren Craig Wright sto bak den digitale valutaen Bitcoin.

Nå har han bekreftet at han står bak tre redaksjoner: BBC, The Economist og GQ. Ifølge BBC har han presentert tekniske bevis.

Blant annet har han brukt kryptografiske nøkler i kommunikasjonen med BBC, som stammer fra Bitcoins barndom, og som det skal være kjent at Satoshi Nakamoto sto bak.

- Dette ble brukt til å sende ti Bitcoins til Hal Finney i Januar (2009, red.anm.) som var den første bitcoin transakasjonen, sa Wright under demonstrasjonen.

Dette er bekreftet av Finney før han døde.

The Economist skriver at de har intervjuet ham, sett på dokumenter han har gitt dem og snakket med bitcoin insidere. De er mer forsiktige med å slå fast at det er riktig mann, og skriver at det godt kan tenkes at Wright er Nakamoto, men at «viktige spørsmål gjenstår». De skriver også at det kanskje aldri kan etableres helt uten tvil hvem gründeren er.

Ingen har møtt Nakamoto personlig, all kommunikasjon har foregått digitalt.

I desember gikk skattemyndighetene til aksjon hjemme hos ham, men det var ikke direkte relatert til Bitcoins. Når han blir spurt om dette, svarer han at han har advokater som forhandler om hvor mye han må betale, ifølge BBC.

Man anslår at Bitcoin-skaperen har én million bitcoins, noe som tilsvarer 450 millioner dollar i verdier.

Hele Norges coronakart