Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den mystiske fotballoligarken Sergei (29) forsvant sporløst fra Ukraina. Nå skal han ha fått serbisk pass

Gikk fra ingenting til en av Ukrainas rikeste på ett år.

FRA INGENTING TIL MILLIARDER: Den ukrainske forretsningsmannen Sergei Kursjenko (28) gikk fra å være en ukjent person til å være på 7. plass på lista over Ukrainas rikeste. Etterpå forsvant han sporløst. Foto: Mentalist FC
FRA INGENTING TIL MILLIARDER: Den ukrainske forretsningsmannen Sergei Kursjenko (28) gikk fra å være en ukjent person til å være på 7. plass på lista over Ukrainas rikeste. Etterpå forsvant han sporløst. Foto: Mentalist FC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor inntok Sergei Kursjenko (29) lista over de 100 rikeste i Ukraina, med en overraskende 7. plass med en anslått formue på 2,8 milliarder amerikanske dollar.

Han var et mysterium i Ukraina. Før han havnet på rikinglista hadde ingen hørt om den unge mannen. Konklusjonen var at Kursjenko måtte være et forretningsgeni.

Under de ukrainske opprørene mot den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj i vinter ble imidlertid Kursjenko søkk borte. Det anslås at han rømte Ukraina i januar eller februar.

Stakk av Kursjenko ble som én av mange rike og mektige ukrainere satt opp på EUs sansksjonsliste. I hjemlandet Ukraina er han siktet for økonomisk underslag.

I dag melder den serbiske avisa Belgrade Blic, ifølge nyhetsbyrået AP, at Kursjenko fikk innvilget serbisk pass etter en hastesøknad.

Når opplysningene nå kommer fram, virker imidlertid serbiske myndigheter å angre.

- Det er satt i gang en prosess for å ta fra Kursjenko statsborgerskapet. Årsaken til dette er at det kan vanskeliggjøre Serbias forhold til EU, sier serbias statsminister Aleksander Vucic.

Kursjenko skal ha stått president Viktor Janukovitsj nær, og er blant de 18 personene i presidentens næreste krets som fikk verdiene sine fryst av EU etter presidentens fall. Kursjenko skal også ha hatt tette bånd til presidentens eldste sønn og den daværende riksadvokaten Viktor Psjonka (en kjent Janukovitsj-alliert).

Selv kommer Kursjenko fra en lavtlønnet familie, og det har vært heftige spekulasjoner om hans tette bånd til Janukovitsj har ført til den enorme rikdommen på kort tid.

Gass- og mediekonge Den unge mannen har blitt kalt Ukrainas «Gas-konge».

Han eier og styrer giganten Eastern European Fuel and Energy Company (VETEK). Tømte sine lokaler under opprørerne i Ukraina i vinter, ifølge Kyiv Post.

Etter at magasinet Forbes skrev kritiske artikler om Kursjenko, tok han grep.

Kursjenko kjøpte nemlig opp selskapet UMH, som eier Forbes og rundt 50 andre publikasjoner. Etter oppkjøpet har det kommet en rekke påstander om sensur, og i november i fjor sa en rekke journalister opp sine stillinger på grunn av endringer i redaksjonslinja.

Ifølge tidligere Forbes-redaktør Leonid Bershidskj var det først etter Forbes-artikkelen at Kursjenko begynte å tenke på hvordan han selv framsto, noe som førte til at han kjøpte fotballklubben Metalist, som kom på andre plass i den ukrainske førstedivisjonen. Dette skal imidlertid ha gjort lite for omdømmet.

Slev nekter han overfor Financial Times å ha gjort noe galt:

- Jeg er en ærlig ukrainsk forretningsmann. Jeg har dokumentasjon som jeg er villig til å overleve til EUs etterforskere for å bevise min uskyld, sa han.

JANUKOVITSJ-VENN: Kursjenko skal ha stått den avgåtte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix
JANUKOVITSJ-VENN: Kursjenko skal ha stått den avgåtte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media