Den mystiske grupperingen som raidet en nordkoreansk ambassade

En motstandsgruppe i Nord-Korea publiserte en video der en person knuser portretter av Kim Il-sung og Kim Jong-il.

DØDSSTRAFF: En gruppe som hevder de ønsker å velte regimet i Nord-Korea har knust portretter av Kim Il-sung og Kim Jong-il og publisert det på sine nettsider. Video: Cheollima Civil Defense / Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En motstandsgruppe som sier de er dedikert til å velte regimet i Nord-Korea, har publisert en video av en person river ned bilder av nasjonens grunnlegger Kim Il-sung og sønnen Kim Jong-il, og kaster det i gulvet. Ansiktet til personen er «sladda».

Cheollima Civil Defense publiserte videoen torsdag på nettsida deres. De beskriver seg selv som en regjering i eksil, og er en mystisk gruppering med nordkoreanske dissidenter. Gruppa ble lagt merke til i 2017 da de hevdet å ha stått bak evakueringen av nevøen til Kim Jong-un. Kim Han-sol skal ha fått hjelp ut av Macau etter at dødstrusler mot han ble kjent, like etter at faren hans, Kim Jong-nam, Kim Jong-uns halvbror, døde etter å ha blitt forgiftet med nervegassen VX på flyplassen i Malaysia.

I videoen har de tatt med sitater skrevet på koreansk og engelsk: «På hjemlandets jord», etterfulgt av «Ned med Kims familieregime» og, «For vårt folk reiser vi oss! Lenge leve Free Joseoen!»

Free Joseon er navnet Cheollima ser for seg å bruke i den framtidige staten etter frigjøringen av Nord Korea.

Videoen ble sluppet samme uka som det ble kjent at den nordkoeanske ambassaden i Spania skal ha blitt raidet i februar. Med sitatet «på hjemlandets jord», mer enn antyder CCV, som sier de står bak raidet på ambassaden, at videoen er spilt inn nettopp der.

OPPOSISJON: En gruppe som ønsker å velte regjeringen i Nord-Korea har knust portretter av Kim Il-sung og Kim Jong-il og publisert det på sine nettsider. Foto: NTB Scanpix
OPPOSISJON: En gruppe som ønsker å velte regjeringen i Nord-Korea har knust portretter av Kim Il-sung og Kim Jong-il og publisert det på sine nettsider. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dødsstraff

Å ødelegge et bilde av Kim-dynastiet, der portretter av lederne henger i enhver bygning og offentlig sted, er ansett som en skrekkelig forbrytelse.

- Uten spørsmål, vil du bli henretta av eksekusjonspelotongen, sier Ken Eom til South China Morning Post.

Eom er en tidligere nordkoreansk militæroffiser som dro til Sør Korea i 2010. Han sier til avisa at han er veldig i tvil om innspillingen fant sted innenfor Nord-Koreas grenser. Spesielt med tanke på at rommet minner om en institusjon der du blir tvunget til å studere Kims familiehistorie, et sted Eom tror det ville være umulig å gjennomføre en slik handling. Han tror personen i videoen mest sannsynlig er fra Nord Korea, men at han befinner seg utenfor landet.

Selv om medlemskapet og finansieringen av gruppa er hemmelig - og at omverdenen vet lite om gruppa - er den blitt beskrevet av noen eksperter som den mest organiserte og dristigste opposisjonen på 70 år.

I en melding fra 17. mars skriver de på nettsida til koreansk og utenlandsk presse:

«Vær så snill, glem aldri det hensynsløse regimet vi står overfor. De har ingen respekt for internasjonale normer. Kampen vi er involvert i med det etablerte regimet, er ikke et politisk løp mellom likeverdige, men en liten revolusjonerende gruppe som kjemper og står imot med livet på spill, mot et totalitært regime som opprettholder konsentrasjonsleirer, holder sitt folk slaver, og dreper regelmessig sine motstandere og deres familier. Vi ønsker et positivt partnerskap med media og framveksten av et nytt nord med en sterk fri presse. Vi gleder oss til dagen vi kan kommunisere med dere, den dagen vi føler at det er trygt å gjøre det.»

- Brøt seg inn i ambassade
Washington Post skrev forrige uke at ti maskerte angripere brøt seg inn i Nord-Koreas ambassade i Madrid - midt på lyse dagen. De ansatte ble bundet fast, mens gruppa ifølge spanske mydigheter tok to minnepinner, to datamaskiner, to harddisker som trolig inneholder overvåkningsbilder og én telefon.

INNBRUDDET: En spansk politibil står parkert utenfor Nord-Koreas ambassade i Madrid. Foto: Sergio Perez / Reuters
INNBRUDDET: En spansk politibil står parkert utenfor Nord-Koreas ambassade i Madrid. Foto: Sergio Perez / Reuters Vis mer

Dette skjedde rett før Trump skulle møte Nord Koreas leder Kim Jong Un i Vietnam.

Natt til søndag kom Nord-Korea med sin første uttalelse om raidet. De kaller det et «alvorlig terrorangrep», skriver BBC.

- Dette er en ulovlig inntrengning i, og okkupasjon av, et diplomatisk oppdrag, og denne utpressingen er et alvorlig brudd på statlig suverenitet og et åpenbart brudd på internasjonal lov, og denne type handling bør aldri tolereres, heter det i en uttalelse fra en talsmann for det nordkoreanske utenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Dissidentgrupperingen skal ifølge NBC ha overlevert tyvgodset til FBI, noe Nord-Korea har bitt seg merke i. Ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA «følger Nord-Korea med på alle nyansene i ryktene om at det amerikanske FBI og den lille anti-nordkoreanske grupperingen var involvert i terrorhandlingen».

Den tidligere nordkoreanske diplomaten Thae Yong Ho skriver på sin egen hjemmeside at de angivelige ranerne kan ha fått med seg informasjon som «betegnes som viktigere enn menneskeliv».

Hovedmistenkt flyktet til USA

CCV omtaler seg selv som en «organisasjon som hjelper avhoppere», men hvor mange medlemmer de har er uvissst. Lederen av gruppa, og den hovedmistenkte bak raidet i Spania, er Adrian Hong Chang, en meksikansk statsborger som bor i USA.

Fra 2015 ledet han Joseon-instituttet, en organisasjon som forbereder på en «umiddelbart forestående, dramatisk endring i Nord-Korea», skriver NK News.

Organisasjonens målsettinger likner på CCVs målsettinger, og en menneskerettsaktivist bosatt i Washington som er kjent med Adrian Hong Changs aktiviteter, sier at Joseon-instituttet «sannsynligvis var en dekkoperasjon for å forberede alt dette».

- Det er Adrian som står bak CCV, sier aktivisten.

Som student var Hong Chang med på å grunn grunnlegge flyktningorganisasjonen Liberty in North Korea, men der skal han ikke lenger være aktiv.

Hong Chang er utdannet på Yale universitet, og i 2006 ble han fengslet i Kina for å ha forsøkt å hjelpe nordkoreanske flyktninger, ifølge nyhetsbyrået AP.

Etter Kim Jong-ils død i desember 2011 skrev Hong Chang en kronikk i magasinet Foreign Policy.

«Dette er sikkert: Nord-Korea vil falle. Det er bare et spørsmål om hvor og når. Men det er mye bedre å ha en koordinert, kontrollert landing, på et tidspunkt man selv velger, i stedet for å vente på at det verste kan skje når som helst. Et gjenforent, fritt Korea kan være en sterk pådriver for gode ting i verden og en potent økonomisk motor», skrev Hong Chang.

Spanske myndigheter mener også at den amerikanske statsborgeren Sam Ruy er involvert i saken. Både Ruy og Hong Chang etterlyses internasjonalt. Man antar at Hong Chang flyktet til USA via Portugal etter raidet på ambassaden.

I spanske medier har det florert rykter om at CIA er involvert. El Pais meldte at det spanske politiet tror minst to av de involverte har koblinger til den amerikanske etterretningstjenesten. CIA har nekta for noen som helst involvering, men kilder fra den spanske regjeringen sier at svaret ikke er overbevisende.

Folk som er kjent med gruppa har sagt til Washington Post at Cheollima ikke har koblinger til noen regjering. CIA ville ha vært spesielt tilbakeholden med å involvere seg, sett i lys av det sårbare tidspunktet hendelsen fant sted. Likevel skal angrepet representere den mest ambisiøse operasjonen per dags dato mot Nord-Koreas regime.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer