Gaza-konflikten

Den mystiske Hamas-lederen Israel jakter på

Mohammed Deif har mistet familie og kroppsdeler etter sju målrettede angrep fra israelske forsvarsstyrker, men skal fremdeles være i live.

HAMAS-LEDER: Dette er det eneste kjente bildet av den mystiske Hamas-lederen Mohammed Deif. Foto: HO / AFP / NTB
HAMAS-LEDER: Dette er det eneste kjente bildet av den mystiske Hamas-lederen Mohammed Deif. Foto: HO / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Mohammed Deif (55) er den mystiske lederskikkelsen Israel har jaktet på i over 25 år.

I minst fem tidligere angrep har han mistet sin kone, sine to barn, et øye, en arm og begge beina, men unnsluppet med livet i behold. Den siste uka har han overlevd to direkte angrep.

Deif er en av grunnleggerne og øverste befalhavende for Izz ad-Din al-Qassam-brigadene - Hamas' militære fløy. Han regnes som hjernen bak en rekke terrorangrep mot Israel som strekker seg flere tiår tilbake.

I mer enn to tiår har han ifølge AP levd i skjul. Bildet over, et 30 år gammelt ID-bilde, er det eneste kjente som finnes av ham. Selv i Gaza vil bare en håndfull mennesker kunne gjenkjenne den anonyme Hamas-lederen, ifølge nyhetsbyrået.

Uttalte seg for første gang på sju år

De to målrettede angrepene ble bekreftet onsdag av talsperson for det israelske militæret, general Hidai Zilberman.

Ifølge Times of Israel er han forsøkt tatt av dage fem ganger tidligere - første gang i 2001. Et angrep året etter skal ha kostet Deif et øye. I 2006 skal han ha blitt alvorlig skadd og mistet én arm og begge beina.

Under Gaza-krigen i 2014 trodde Israel først at de hadde drept militærlederen i et nytt angrep. I stedet ble hans kone, hans nyfødte sønn og hans tre år gamle datter bekreftet drept etter angrepet.

For drøyt to uker siden ga Deif sin første offentlige uttalelse på nesten sju år etter spenningene i Øst-Jerusalem.

Der advarte han om at Israel ville komme til å betale «en høy pris» for utkastelsene av palestinere.

- Dette er vår siste advarsel: Hvis ikke aggresjonen mot vårt folk i Sheikh Jarrah-nabolaget stanser umiddelbart, kommer vi ikke til å stå stille og se på, het det i uttalelsen.

DØDELISTE ANGREP: Gazas helseminister sier ifølge AP at 23 personer ble drept i luftangrepet fra Israel mot Gazastripen søndag. Det er det dødeligste enkeltangrepet utført siden krigen mellom Hamas og Israel startet for en uke siden. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

- Mannen fortjener å dø

Minst 232 palestinere er drept i israelske angrep de siste elleve dagene, inkludert 65 barn, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen. Det er usikkert hvor mange av dem som er sivile.

Hamas og den militante gruppa Islamsk hellig krig har sagt at minst 20 av deres krigere er drept. Ifølge Israel er antallet minst 130.

Det er ikke kjent hvor og når de to angrepene med mål om å drepe Mohammed Deif fant sted. Ifølge Jerusalem Post skal han begge gangene ha unnsluppet i siste sekund.

- Mannen fortjener å dø, og vi kommer til å sørge for at han havner der han hører hjemme, uttalte utdanningsminister og medlem av Israels sikkerhetskabinett, Yoav Galant, onsdag.

Torsdag kveld bekrefter israelske myndigheter, Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) at de har blitt enige om en gjensidig våpenhvile.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer