Den mystiske lyden fra havbunnen skremmer og forvirrer.
Ingen skjønner hva det er

Militæret har blant annet undersøkt lyden uten å finne svar. 

MYSTERIUM: En mystisk «pingelyd» skremmer dyr i nærheten av kanadiske Igloolik i regionen Nunavut. Bildet viser Griffith Island i nordlige Canada. Foto: AFP PHOTO / CLEMENT SABOURIN / NTB Scanpix
MYSTERIUM: En mystisk «pingelyd» skremmer dyr i nærheten av kanadiske Igloolik i regionen Nunavut. Bildet viser Griffith Island i nordlige Canada. Foto: AFP PHOTO / CLEMENT SABOURIN / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mystisk «pingelyd» skremmer dyr i nærheten av kanadiske Igloolik i regionen Nunavut.

Det er lokale jegere som har rapportert om lyden, som også omtales som pipende og summende, av frykt for at den skremmer bort dyrene i området.

Det har gått så langt at kanadiske styrker har sendt et overvåkingsfly til Arktis for å undersøke det nærmere. Det kan virke som om lyden kommer fra havbunnen, men militæret har ikke kommet nærmere noen løsning, skriver CBC.

- Det er et av de store jaktområdene om sommeren og vinteren fordi det er et «polynya», sier Paul Quassa, som er en lokal politiker.

Polynya er et russisk ord som brukes for å beskrive et område med åpent vann som er omringet av is.

MULIG NY ART: Havforskerne skvatt til da de så dette merkelige vesenet på havbunnen. Den morsomme og rare skapningen kan være en helt ny art. Video: Youtube/EVNautilus Vis mer

Normalt er det mange dyr som oppholder seg i nærheten av vannet, men i sommer var ikke dyrene å se.

- Denne sommeren var det knapt noe. Og det er mistenkelig, sier Quassa.

Mange teorier

Det er ingen som ser ut til å vite hvor lyden stammer fra, men teoriene er mange.

En av teoriene klandrer gruveselskapet Baffinland Iron Mines. Selskapet har tidligere gjennomført ekkoloddundersøkelser i nærheten i forbindelse med en gruve like i nærheten. Men de oppgir ifølge CBC at de ikke har utført noen undersøkelser i dette området, og at det heller ikke er utstyr som stammer fra dem i vannet.

Andre sier at det er miljøorganisasjonen Greenpeace som med vilje skremmer dyrene fra jaktmarkene ved hjelp av ekkolodd. Det er ikke noe som tyder på det.

- Ingen har sett noe form for skip eller noe annet som legger ut utstyr i vannet, sier Quassa.

KRABBEFJELL: Havforsker Sheree Marris fikk en stor overraskelse i det hun dykket i bukta Port Phillip ved Melbourne. Hundretusener av gigantiske edderkoppkrabber hadde samlet seg i en stor haug. Video: Sheree Marris / The Nature of Science Vis mer

Ifølge Quassa har det heller ikke blitt gitt noen tillatelse til å drive arbeid i området som kan forklare lyden.

Undersøkte

Det kanadiske militæret sendte tirsdag denne uka et fly for å undersøke saken nærmere.

- De kanadiske styrkene er klar over påstandene om uvanlige lyder fra havbunnen i Fury og Heclastredet i Nunavut. Flymannskapet utførte flere multi-sensor søk i området, inkludert et «akustisk søk» i halvannen time, uten å avdekke noen avvik. Mannskapet fant ikke noe under eller over overflaten, sier talskvinne Ashley Lemire, som la til at det ble observert to grupper med hvaler og seks hvalrosser i området.

Etter at det ikke ble gjort funn har militæret ikke planer om å undersøke saken nærmere.

At det befinner seg ubåter i vannet er ikke utelukket, men det er heller ikke vurdert som en sannsynlig årsak til den mystiske lyden.