Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den nasjonale strategen

Det irriterer fortsatt Trygve Slagsvold Vedum at han ikke fikk med Høyre på å gi flere oppdrag til norske bedrifter. Selv om det ville blitt dyrere.

MJØSA: Trygve Slagsvold Vedum står på lasteplanent på dieselbilen sin og fyller bensin på Draco-båten. Det blir mange sommerdager på Mjøsa framover. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
MJØSA: Trygve Slagsvold Vedum står på lasteplanent på dieselbilen sin og fyller bensin på Draco-båten. Det blir mange sommerdager på Mjøsa framover. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

- Rett over der ser du til Toten. En av de største strategene for nasjonalt eierskap kommer derfra. Han heter Johan Castberg. Kjenner du han i det hele tatt?

Senterpartiet fyller 100 år, men leder Trygve Slagsvold Vedum går enda lenger tilbake. Han doserer så vi sprenger halvtimen vi hadde satt av til en sommerprat og få Draco-båten hans på Mjøsa. Vedum tar oss tilbake til unionsoppløsningen, De castbergske barnelover, Konsesjonsloven. Gjennom oljealderen, forvaltningen av fiskeriressursene og helt fram til vår tid.

Og ikke minst hjemfallsretten, som Vedum mener også bør gjelde vindkraften som bygges nå. Han gir de private investorene 25 år før vindmøllene bør være på norske hender igjen.

Det kan hende det er Mjøsa som gjør noe med Vedum. Livskilden er fylt til randen av smeltevann med en temperatur som faretruende nærmer seg 15 grader, tross en varm juni.

For en hedmarking - og noen få til - befinner vi oss i Nordens Toscana.

Norskeide gårder så langt øyet rekker. Helgøya der Vedum er hver sommer, ligger rett over sundet. Jordbærene som dyrkes rett bak oss er nettopp blitt modne og selges på annenhver gård bortover sammen med kesam og vaniljesaus fra Tine.

Kronjuvelen

Det er ikke rart det nærmest går til hodet på Vedum.

- Dette er en avsporing altså, vi kan gå tilbake til intervjuet etterpå. Men det er ett norsk politisk dokument som er på UNESCOs verdensarvliste og det har Johan Castberg skrevet. Det handler faktisk ikke om nasjonalt eierskap, men er De castbergske barnelover. Det slår fast prinsippet om at biologisk far er far. At vi gikk bort fra dette med lausunger og de grusomme greiene. Så var det egentlig Katti Anker Møller (født i Hamar journ.anm.) som var hovedinspirasjonskilden for lovene.

- Det er fantastisk. Det er utrolig spennende. Hun er jo en heltinne. Hun var for fri abort på starten av 1900-tallet. Det var mannen hennes som startet det som i dag er Felleskjøpet Agri. Det er sant!

Lenge før Senterpartiet ble stiftet var strømningene der. Ny jord-bevegelsen, som ble startet av Castberg, ble til Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Statens Landbruksbank. Alt for å sikre at norsk ungdom fikk tilgang på jord. At man ikke måtte reise til USA for å kunne starte med to tomme hender.

- Barnelovene, sosialpolitikken, landbrukspolitikken. Det er helt fantastisk at de klarte å tenke ut alt dette her. Det som er selve kronjuvelen er at de sikret norsk eierskap til naturressursene. Dette kan jeg snakke om i tre timer.

- (...) Dette er forløperen til Senterpartiet, som først ble stiftet i 1920?

- Ja, det er en diskusjon vi har med Venstre. Jeg mener det er mest Senterpartiet. Castbergs parti, Arbeiderdemokratene, finnes ikke lenger, men de hadde fotfeste rundt Mjøsa. Og var stort, sier Vedum.

Nekter SV-prat

Det har Senterpartiet også blitt under Vedum. Mannen som tok over partiet etter opprivende lederstrid, et tapt valg og katastrofale målinger har med godt humør og samme budskap i seks år blitt en maktfaktor i norsk politikk.

Tidenes beste lokalvalg for partiet i fjor og nå er det bare ett år til han kan ta over styringen av landet. Senterpartiet satt i regjering med SV i åtte år fra 2005 til 2013. Men allerede for fire år siden lukket Vedum døren for Audun Lysbakken.

- Hva er problemet med SV?

- Jeg har ikke noe behov for å snakke om SV. Ikke i det hele tatt.

- Ap og Sp kan få flertall til begge sider?

- Det mener jeg er en fordel og en styrke i det norske systemet. Det handler om sakene. Jobben vår på Stortinget er å bidra til at folk i Norge kan skape seg gode liv. Og ta vare på landet.

Ta vare på landet. Vi må tilbake til Castberg. Vedum kom til slutt til poenget. Han er kraftig irritert på Høyre.

Politisk korrekthet

At Høyre var mot Konsesjonsloven i 1905 har gått over, men Vedum har ikke glemt det. Det går et grunnleggende skille i norsk politikk mellom Høyre og Senterpartiet, mener Sp-lederen.

Er det så farlig om norsk jord, vannkraft, skog og sokkel er eid av nordmenn? Er det bedre for Norge at utlendingene får anbudene til å bygge landet, eller skal vi bruke norske arbeidsnever?

Som Odd Børretzen sa det: «De sender stein gjennom hele Europa, fra Portugal til Norge. Til Norge, som består av stein.»

- Norge har bygget industri og arbeidsplasser basert på lokalt og norsk eierskap i over 100 år. Vi må ikke slutte med det nå. Se rundt deg, alle gårdene er lokalt eid. Hvis ikke vi hadde hatt Konsesjonsloven ville storkapitalen eid alt fordi det er så attraktivt her. Erna Solberg - og Sylvi Listhaug - forsøkte å fjerne hele loven. Det var en kinesisk mangemilliardær som prøvde seg, han eier 30-40 mål her. Han fikk ikke kjøpt mer, heldigvis fikk vi stoppet det på Stortinget, sier Vedum.

Han mener det stikker dypt hos sin politiske hovedmotstander.

- I vår utfordret jeg statsminister Erna Solberg i stortingssalen på å kjøpe norsk. Husker du det? Hun ville jo ikke det. Det er et tegn på den politiske korrektheten i Norge at vi har en statsminister som får seg til å si at hun ikke syns det er greit å kjøpe norske varer.

- Solberg syns det er greit å kjøpe norsk, vel?

- Jo, men hun vil ikke oppfordre til det fordi hun er redd for å bli kalt nasjonalist. Solberg kan si hun har kjøpt en ost fra Bergen, men oppfordre til å kjøpe norsk, vil hun ikke.

Pris ikke alt

- Men er ikke tanken bak hele vårt økonomiske system at de som produserer varene og tjenestene best og mest effektivt, skal gjøre det. Og så handler vi med hverandre?

- Selvfølgelig skal vi ha varebytte. Men i Norge har vi samtidig tenkt hvordan vi kan styrke vår egen industri og verdiskapning. Hvis vi norske forbrukere er litt mer bevisste på å støtte den lokale butikken på Stange i stedet for å handle på Amazon, så skaper du et levende lokalsamfunn. Jeg mener selvfølgelig ikke at man bare skal kjøpe norske varer. Alle har en iPhone. Men står man overfor valget, mener jeg man må støtte sin lokale butikk, sier Vedum.

Det er ikke bare du og jeg som forbrukere som skal handle norsk i Norge. Det skal staten også gjøre, mener Vedum.

Han forteller at han og Senterpartiet presset og presset på under forhandlingene om krisepakkene i vår for å gjøre det enklere for norske bedrifter å vinne anbud i konkurranse med utlendingene. Han er merkbart irritert over at han ikke fikk fullt gjennomslag.

- Vi fikk til slutt med oss regjeringen for å gjøre anbudene mindre og skjerpe miljøkravene - da øker sjansen for norske bedrifter. Men så la regjeringen inn et premiss: Det skulle ikke føre til økte kostnader i prosjektene. Jeg er veldig uenig i det. Over en tiårsperiode skal vi bruke 1000 milliarder på samferdsel. Det er enormt mye penger. Da må vi tenke hvordan vi kan bruke pengene til også å bygge norsk industri.

- Det er en del inntekter for Norge som ikke kommer fram i anbudene?

- Anbudene blir rent bedriftsøkonomiske på akkurat det prosjektet. Vi må lære av historien, vi må bygge arbeidsplasser i Norge, ikke bare kjøpe produktene utenfra. Det er ikke likegyldig om det er norsk eller kinesisk stål, sier Vedum, og går over i et lengre angrep på Høyre som står med lua i hånda i møte med EU. At Norge har et langt større handlingsrom innenfor EØS-avtalen - som han er imot - enn det vi utnytter.

Vedum forteller at norske bedrifter møter krav om å skape lokale arbeidsplasser når de vinner anbud i Storbritannia, USA og Canada.

- Andre land gjør dette, men Norge er så steinrike. Det finnes ingen stat eller regjering i verden som har en mer blind tro på markedsliberalismen enn dagens norske regjering. Fransk kapital kjøpte opp vannkraften i stor stil etter 1905. Heldigvis kom Castberg med konsesjonslovene.

Glad i folk

Du kan ikke befinne deg mange minuttene med Vedum i hjemkommunen Stange uten at folk stopper opp for å si hei. En ung gutt starter en båt og fire jenter hopper om bord. «Den beste investeringen han har gjort», sier Vedum og ler.

Det har vært lange dager denne våren. Rekker han toget eller å kaste seg i bilen før halv ni på kvelden, sover han hjemme og ikke i stortingsleiligheten i Oslo.

- Da er jeg hjemme klokka 10. Det er altfor ofte jeg må ta toget klokka 5, 6 eller 7 om morgenen, men kan jeg være hjemme fram til klokka 8 på morgenen er det en stor forskjell. Den timen jeg får med jentene betyr utrolig mye, sier Vedum, som forteller at han sover fra Gardermoen til Oslo S når han ikke skal i en stor debatt.

Han er også en varm forkjemper for at det er greit å ta en lur på kontoret.

Kona Cathrine kan ikke regne med ham i ukedagene. Jentene er blitt 9 og 14 år. De var 3 og 8 da han ble partileder.

- Er det en velsignelse?

- Ja, i en periode. Det er helt fantastisk så lenge du er motivert.

- Du skulle egentlig hatt fri i dag?

- Ja, nei. Det er et ansvar. Det er et stort privilegium å få være med og påvirke saker du brenner for. Og så treffer du veldig mange folk, da! Hvis du ikke er glad i folk, blir det en vanskelig jobb.

- Det er disse årene som gjelder?

- Ja. Men jeg tror ikke jentene kommer til å si at de hadde en fraværende far. Men det er de som blir dommerne over det.

Deler lederskapet

I motsetning til Jonas Gahr Støre (Ap), Siv Jensen (Frp) og Audun Lysbakken (SV), de andre partilederne på Stortinget som leder en gruppe på mer enn én person, så er ikke Vedum parlamentarisk leder ved siden av å toppjobben i partiet.

Han deler lederskapet med ringreven Marit Arnstad. Kanskje Norges mest rutinerte parlamentariker ved siden av statsministeren og Siv Jensen.

- Det er en veldig fordel at vi har valgt å dele på ting. Det er en skummel utvikling hvis alt skal konsentreres rundt en person, at det bare skal være Støre, Vedum eller Solberg. Jeg får også mer tid til å reise rundt og møte folk. Det er nesten rart ikke flere partier deler ledelsen, det gir en veldig stor ekstra kraft.

- Du vet at Marit Arnstad har full kontroll og så kan du reise rundt?

- Den tilliten er gull. Så tror jeg det er gull for Marit også. Vi stiller alltid opp for hverandre. Det handler om å skape en kultur der man gir hverandre ansvar. Jeg tror summen blir bedre. Mye bedre.

Madrassen

Vedum holder en liten tale når det kommer nye senterpartipolitikere på Stortinget. Den handler om at det er lov å gjøre feil og at partiet er ment å være som en madrass for dem.

- De skal kunne falle mykt ned og så bli dyttet opp igjen. Men det er ikke alltid vi lever opp til idealet.

- Hva er å gjøre feil i din bransje?

- Den største feilen er hvis du sier noe som sårer andre på et personlig plan. Både internt og mot politikere i andre partier. Du kan være beinhard på saker og sånt, men sårer du andre i det offentlige rom må du rydde opp, sier Vedum.

- Men tabber som å si noe feil i media, få et dårlig oppslag, miste ordet på talerstolen eller gjøre en håpløs debatt? Det kan føles veldig definerende der og da, men det blåser over i morgen. Velgerne husker det ikke.

Med jevne mellomrom hviskes det om at kanskje Vedum blir Norges neste statsminister. Ap-leder Støre møter tøffere og tøffere målinger både som mulig statsminister og for Arbeiderpartiet.

Men statsminister Vedum? Det skal han ha seg frabedt å høre snakk om.

- Det er en avsporing. Når folk snakker om politikerforakt, tror jeg det handler mye om at de får følelsen av at man er ute etter posisjoner. Det og den evige diskusjonen om hvem som skal samarbeide med hvem. Derfor har jeg sagt det samme helt siden 2016 om alle de tingene der, sier Vedum.

- Er det deilig?

- Ja. Og det er lurt. Kanskje flere skulle gjort det.

PS! På grunn av utilgivelig slurv og uvitenhet skrev vi Johan Castbergs navn feil i papiravisa. Dette er rettet i nettversjonen.

image: Den nasjonale strategen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!