Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den nederlandske mora Monique dro ikledd burka alene inn i fryktede IS-områder og reddet dattera

Trosset alle offisielle reiseråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mora Monique fra Maastricht i Nederland trosset alle reiseråd og reiset inn i den syriske byen Raqqa for å redde dattera Aicha (19) fra de fryktede ekstremistene i Den islamske stat (IS).

Dattera er født og oppvokst i Nederland, men konverterte til islam som 18-åring og skiftet navn til Aicha. Hun skal ha blitt radikalisert og giftet seg også med Omar Yilmaz, som ifølge Telegraph beskrives som en «notorisk nederlandsk jihadist», etter å ha sett ham i et intervju på TV. I februar reiste hun til Tyrkia og deretter inn i Syria.

Rop om hjelp Det siste livstegnet mora får fra dattera er en melding på Whatsapp. Monique fortviler og forsøker forgjeves å få hjelp fra myndighetene til å hente dattera.

KRIGSSONE: IS-krigere i Raqqa i Syria driver en særdeles brutal form for krigføring. Inn hit reiste Monique på egenhånd for å redde dattera Aicha (19) fra ekstremistenes klør. Foto: AP Photo/Militant Website, File
KRIGSSONE: IS-krigere i Raqqa i Syria driver en særdeles brutal form for krigføring. Inn hit reiste Monique på egenhånd for å redde dattera Aicha (19) fra ekstremistenes klør. Foto: AP Photo/Militant Website, File Vis mer

I oktober reiste hun derfor på egenhånd til den syriske grensa uten å klare å komme seg videre. Tilbake i Nederland får hun plutselig et rop om hjelp fra Aicha.

Men politiet i Nederland ba henne om ikke å forsøke å hjelpe fordi det var for farlig. Hun ble også advart om at hun kunne risikere å bli siktet for medvirkning dersom hun støttet et IS-medlem som dattera.

- Noen ganger må du bare gjøre det du må gjøre. Dette er det jeg mener var rett. Aicha ville hjem, men kunne ikke forlate Raqqa uten hjelp, sier Monique, ifølge Telegraph.

- Utrolig Dermed la hun ut på den særdeles farefulle reisa fra Tyrkia til Raqqa, som ligger dypt inne i det som nå oppfattes som IS sitt erobrede område. På forhånd hadde hun avtalt en møteplass med dattera via Facebook, og hele veien reiste hun i burka.

Mor og datter klarte så å rømme sammen tilbake over grensa til Tyrkia. Der ble Aicha arrestert fordi hun ikke har pass. Nå har det nederlandske utenriksdepartementet grepet inn slik at mor og datter kan komme hjem fra Tyrkia innen slutten av uka.

- Det var en heftig tur. Det er ganske utrolig at mora klarte å finne og hente dattera si, sier familiens advokat Françoise Landerloo til den nederlandske avisa Algemeen Dagblad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling