TROR TRENDEN SNUR: Leder i NEF, Christian Dreyer presenterte i dag boligprisutviklingen for desember 2008. Samtidig sa han litt om hva slags forventninger NEF har for det kommende året. - Jeg tror den negative trenden vil komme til å snu i løpet av 2. eller 3. kvartal i år, sier han til Dagbladet.no.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
TROR TRENDEN SNUR: Leder i NEF, Christian Dreyer presenterte i dag boligprisutviklingen for desember 2008. Samtidig sa han litt om hva slags forventninger NEF har for det kommende året. - Jeg tror den negative trenden vil komme til å snu i løpet av 2. eller 3. kvartal i år, sier han til Dagbladet.no. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

- Den negative trenden snur i løpet av året

Meklerne har tro på boligmarkedet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Boligprisstatistikken for desember måned ble presentert i dag. Og til tross for at prisene stadig synker, og mest trolig vil fortsette med det i tiden som kommer, er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, positiv.

- Jeg tror vi vil komme til å se et trendskifte i løpet av andre eller tredje kvartal i år, sier han til Dagbladet.no

Begynner året i minus
- Vi starter det nye året betydelig på minussiden når vi sammenligner med gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2008. Samtidig har vi i lengre tid vært inne i en negativ pristrend, selv om den siste måned viste en flat utvikling i denne trenden er det for tidlig å si at trenden har snudd, sier Christian Dreyer.

Samtidig som statistikken for desember ble lagt fra, presenterte meklerne også sine spådommer for tida framover, noe de gjør hvert kvartal.

De tror på en bedring, selv om de ikke tror salget nødvendigvis vil gå i været med det aller første.

- Det er mye som tyder på at vi får en svak utvikling i gjennomsnittlig prisutvikling i 2009, sier han og legger til

- Det tar tid å snu en trend, men den vil snu i år selv om det er vanskelig å spå når. Mange har forventninger til at rentekuttene vil bidra til å snu trenden. Det tror vi også, men viktigere er at folk får lån. Får de ikke lån spiller det liten rolle hvor lav renten er.

Dreyer får støtte av direktør i NEF, Finn Tveter.

- Vi kommer nok til å få noen negative overraskelser i starten av året, men tror at trenden snur og at prisutviklingen bedrer seg på høsten og mot slutten av året, sier Tveter til NTB.

Siden vi begynner året med priser som ligger 9 prosent under fjorårets, er størsteparten av den ventede nedgangen allerede tatt ut.

Usikre spådommer tilsier at en ytterligere prisnedgang i starten av det nye året skal utjevnes mot slutten av året. Fasiten er at det blir en tilnærmet nullvekst i gjennomsnittsprisen eller en svak tilbakegang, i følge prognosene.


Siden toppen i boligmarkedet i august 2007 har gjennomsnittsprisen sunket med 14 prosent, ifølge de siste tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler- foretakenes Forening (EFF).

- Synker med ti prosent
Camilla Viland er analytiker i DnB NOR Markets

Hun forteller til Dagbladet.no at hun tror boligprisene vil fortsette å synke i 2009.

- Vi regner med at boligprisene vil synke med ytterligere 10 prosent i gjennomsnitt i 2009 i forhold til 2008, sier hun.

Viland tror det vil ta tid før man ser at boligprisene snur.

- Jeg tor ikke på noen snarlig bedring. Det er en dårlig stemning i markedet og folk har blitt mer forsiktige med å kjøpe og selge. Derfor tror jeg vi må vente til et stykke ut i 2010 før trenden snur, sier hun.

Ned 1,1 prosent

Boligprisstatistikken for desember 2008, viser at prisene på boliger sank med 1,1 prosentfra november til desember i fjor.
 
- Nedgangen var lavere enn vi hadde forventet, sier Viland i DnB NOR Markets til Dagbladet.no.

NEGATIVE OVERRASKELSER: — Vi kommer nok til å få noen negative overraskelser i starten av året, men tror at trenden snur og at prisutviklingen bedrer seg på høsten og mot slutten av året, sier direktør i NEF, Finn Tveter Foto: Morten Holm /  SCANPIX
NEGATIVE OVERRASKELSER: — Vi kommer nok til å få noen negative overraskelser i starten av året, men tror at trenden snur og at prisutviklingen bedrer seg på høsten og mot slutten av året, sier direktør i NEF, Finn Tveter Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Prisfallet for hele året var på 4 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,1 prosent lavere i desember enn måneden før.

Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendoms- meglerforetakenes Forening mener prisnedgangen var mindre ventet.

Boligprisene i desember var hele 8,8 prosent lavere enn i desember 2007.

TROR PRISENE SYNKER: Camilla Viland tror boligprisene vil fortsette å synke i 2009.  - Vi regner med at boligprisene vil synke med ytterligere 10 prosent i gjennomsnitt i 2009 i forhold til 2008, sier hun til Dagbladet.no.
TROR PRISENE SYNKER: Camilla Viland tror boligprisene vil fortsette å synke i 2009. - Vi regner med at boligprisene vil synke med ytterligere 10 prosent i gjennomsnitt i 2009 i forhold til 2008, sier hun til Dagbladet.no. Vis mer