Den neste istida kan bli forsinket med 100 000 år

Klimagasser får skylda.

ISTIDEN KAN BLI FORSINKET: Forskere i Tyskland mener at den kommende istiden kan bli utsatt med så mye som 100 000 år. Foto: AFP PHOTO/ HANDOUT / NASA/ GODDARD / JOHN SONNTAG
ISTIDEN KAN BLI FORSINKET: Forskere i Tyskland mener at den kommende istiden kan bli utsatt med så mye som 100 000 år. Foto: AFP PHOTO/ HANDOUT / NASA/ GODDARD / JOHN SONNTAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Nature har publisert en forskningsrapport som sier at menneskeskapte utslipp av klimagasser kan forsinke en ny istid med så mye som 100 000 år.

Tyske forskere ved instituttet for klimaforskning i Potsdam i Tyskland har analysert åtte globale istider som jorda har opplevd de siste 800 000 åra. Forskerne har kommet fram til at forholdet mellom solstråling og CO2-konsentrasjonen i atmosfæren kan bidra til å forutsi framtidige istider.

- Å brenne fossilt brensel i et århundre vil påvirke klimaet i minst 100 000 år eller enda mer, sier forsker Andrey Ganopolski til CNN.

Sammen med to andre forskere har Ganopolski prøvd å finne ut hva som forårsaker istid. De har kommet fram til at selv moderate menneskeskapte klimagasser kan forsinke neste istid med flere tusen år.

- Selv om det ikke har noen praktisk betydning om neste istid vil begynne om 50 000 eller 100 000 år fra i dag, så beviser det at mennesker allerede har makt til å påvirke framtida på geologiske tidsskalaer, sier Ganopolski.

Nødt til å få kontroll Eystein Jansen, professor og klimaforsker ved Bjerknessenteret i Bergen, støtter seg til forskningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer