Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den neste istida kan bli forsinket med 100 000 år

Klimagasser får skylda.

 ISTIDEN KAN BLI FORSINKET: Forskere i Tyskland mener at den kommende istiden kan bli utsatt med så mye som 100 000 år. Foto: AFP PHOTO/ HANDOUT / NASA/ GODDARD / JOHN SONNTAG
ISTIDEN KAN BLI FORSINKET: Forskere i Tyskland mener at den kommende istiden kan bli utsatt med så mye som 100 000 år. Foto: AFP PHOTO/ HANDOUT / NASA/ GODDARD / JOHN SONNTAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det internasjonale vitenskapelige tidsskriftet Nature har publisert en forskningsrapport som sier at menneskeskapte utslipp av klimagasser kan forsinke en ny istid med så mye som 100 000 år.

Tyske forskere ved instituttet for klimaforskning i Potsdam i Tyskland har analysert åtte globale istider som jorda har opplevd de siste 800 000 åra. Forskerne har kommet fram til at forholdet mellom solstråling og CO2-konsentrasjonen i atmosfæren kan bidra til å forutsi framtidige istider.

- Å brenne fossilt brensel i et århundre vil påvirke klimaet i minst 100 000 år eller enda mer, sier forsker Andrey Ganopolski til CNN.

Sammen med to andre forskere har Ganopolski prøvd å finne ut hva som forårsaker istid. De har kommet fram til at selv moderate menneskeskapte klimagasser kan forsinke neste istid med flere tusen år.

- Selv om det ikke har noen praktisk betydning om neste istid vil begynne om 50 000 eller 100 000 år fra i dag, så beviser det at mennesker allerede har makt til å påvirke framtida på geologiske tidsskalaer, sier Ganopolski.

Nødt til å få kontroll Eystein Jansen, professor og klimaforsker ved Bjerknessenteret i Bergen, støtter seg til forskningen.

- Andre som har jobbet med dette tidligere har kommet til liknende konklusjoner. Uavhengig av menneskene vil det gå mellom 30 000 til 50 000 år før neste istid. Det er absolutt sannsynlig at hvis vi fortsetter utslippene av klimagasser så kan vi få såpass høye verdier av CO2 i atmosfæren at vi forsinker den kommende istida, sier han.

Hansen sier at menneskene er nødt til å få kontroll over CO2-utslippet før det blir for seint.

- Vi skader livet og planeten så kraftig at vi ikke kan unnskylde oss med at klimagassene vi slipper ut nå kanskje kan ha en positiv innvirkning om 50 000 år. Dagens klimagassutslipp kan føre til at jorda allerede er ødelagt om 50 000 år, sier han.

Forhindret istid på 1800-tallet Hans Joachim Schellnhuber, medforfatter av rapporten og direktør ved forskningsinstituttet i Potsdam, sier blant annet i en uttalelse at dagens dyrkbare jord skyldes den siste istiden.

- Istidene har formet det globale miljøet og dermed bestemt utviklingen av vår sivilisasjon, men i dag er det menneskeheten med sine utslipp av klimagasser som bestemmer den videre utviklingen av planeten, sier Schellnhuber.

Tyskernes forskning viser også at vi klarte å komme oss unna en mulig istid rett før den industrielle revolusjonen startet på 1800-tallet.

Den siste istida sluttet for rundt 9 000 år før vår tidsregning, og i dagligtalen bruker vi istid om lange perioder med isdekke over det nordamerikanske og det eurasiske kontinentet. I løpet av en million år tror forskerne at jorda har opplevd ti istider, hvor de siste istidene har vart omtrent 100 000 år hver.

 FRYKTER KONSEKVENSENE: Klimaforsker Eystein Jansen mener at utslipp av klimagasser er et problem som må løses før det blir for sent. Foto: Bjerknessenteret.
FRYKTER KONSEKVENSENE: Klimaforsker Eystein Jansen mener at utslipp av klimagasser er et problem som må løses før det blir for sent. Foto: Bjerknessenteret. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media