Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tiangong-1:

Den ni tonn tunge romstasjonen er på vei til jorda: - Treffer 1. april

... men risikoen for at den treffer mennesker, er veldig liten.

NI TONN: Den kinesiske romstasjonen Tiangong-1 skal treffe jorda 1. april, ifølge Aerospace.org. Håpet er at delene av den som er igjen etter at den bryter atmosfæren, ikke vil treffe bebyggede områder. Video: KMTR, CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiangong-1 er navnet på den kinesiske romstasjonen, som ble oppskutt 30. september i 2011.

Planen var at romstasjonen skulle være fungerende i to år. Nå er vi i 2018, og romstasjonen på ni tonn er på vei tilbake til jorda - ukontrollert.

- Vil ikke brenne helt opp

The Aerospace Corporation anslår at den vil lande 1. april, med et slingringsmonn på to dager. Hvor den vil lande, og nøyaktig hva som blir igjen av den når den treffer jorda, vites ikke nøyaktig.

  • Se video av Tiangong-1 øverst i saken.

- Alle satellitter som går i lavbane, (en høyde mellom 300-600 kilometer), vil føle litt friksjon fra den ytterste, tynne delen av jordatmosfæren. De mister derfor hele tiden litt høyde, og farten økes. Når de kommer lavere brenner de til slutt opp i atmosfæren, forteller Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskning ved Norsk Romsenter, til Dagbladet.

Brekke forteller at den kinesiske romstasjonen nå er nede i en høyde «på bare 200 kilometer», noe som gjør luftmotstanden høy, og som fører til at den raskt mister høyde for hver dag som går.

- Det som er spesielt med Tiangong-1, og andre veldig store satellitter, er at de ikke vil brenne helt opp. De vil ha noen deler igjen som faller ned til jorda, og da er bekymringen at delene vil falle ned i bebyggede områder.

Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskning ved Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter
Pål Brekke, seniorrådgiver for romforskning ved Norsk Romsenter. Foto: Norsk Romsenter Vis mer

Brekke forteller at delene som treffer jorda kan være store, runde metalldeler, som for eksempel drivstofftanker.

- Får man det i hodet så er det jo svære, tunge ting, som kommer i en voldsom fart, legger han til.

Minimal risiko for skade på mennesker

Det er likevel ikke stor grunn til bekymring, og i hvert fall ikke for oss her i Norden. Risikoen for at deler av Tiangong-1 treffer Norge, er lik null.

- I dette tilfelle vil den aldri kunne falle ned i Norge, og det skyldes at den går i en bane som går nærmere ekvator, forklarer Brekke.

Aerospace.org har laget et kart som viser til hvor det er mest sannsynlig at romstasjonen vil treffe:

Foto: Aerospace.org
Foto: Aerospace.org Vis mer

De gule linjene viser hvor det er mest sannsynlig, de grønne områdene er mindre sannsynlig, og blåfargen dekker områder hvor det skal være umulig at den lander, - et område som også dekker Norge.

Om man likevel skulle befinne seg langs de gule strekene, er det heller ikke stor grunn til å miste nattesøvnen.

- Risikoen er veldig liten for at​ Tiangong-1 skal treffe mennesker. Rundt sytti prosent av jorda er dekket av hav, og av de tretti prosentene som er igjen, er det få områder som er bebygd, forteller Brekke.

Aerospace.org forklarer sannsynligheten for å bli truffet av delene med at det er rundt en million ganger mindre sannsynlig enn oddsen for å vinne førstepremien i Powerball, et amerikansk lotteri hvor sannsynligheten for å vinne er på rundt 1:292 millioner, ifølge CBS News.

FARLIG: 60 år med romfart har skapt store miljøproblemer rundt jorda. Forskerne er bekymret for konsekvensene. Video: European Space Agency Vis mer

Kan komme nye lover

Kinesiske myndigheter uttalte i mars i 2016 at informasjonssendingen med Tiangong-1 hadde stoppet. Planen skal ha vært å gjøre en kontrollert retur tilbake til jorda, noe som da ble umulig.

Brekke forteller at slike kontrollerte returer er noe som kan bli pålagt i framtida.

- Romteleskoper er et annet svært objekt, som på et eller annet tidspunkt også vil falle ned. Der har man planlagt å sende opp en minisatellitt som hekter seg fast, og som har med en liten rakettmotor. Den kan da bremse teleskopet, og bestemme nøyaktig hvor det skal falle ned, og da styrer man den til havet.

- Dette gjøres en del med satellitter. Men det koster alltid mer penger å ha med ekstra drivstoff og rakettmotorer. Det er snakk om at det skal komme lover som gjør at man må ha med oppbremsingsraketter i framtida.

Tiangong-1 er den første romstasjonen som er bygget og skutt opp av Kina. Den ble designet for å være både et laboratorium for mennesker å jobbe i, samtidig som den var et eksperiment for den større Tiangong-stasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling