Den nordiske dimensjon

Norge står ved et veiskille i utenrikspolitikken. Regjeringen velger en kraftig forsterkning av nordisk samarbeid, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

UTENRIKSMINISTER Jonas Gahr Støre åpner stadig nye kanaler for å utvide og forsterke regjeringens satsing på nordområdene. Sakte, men sikkert bygges nye allianser og samarbeidsformer, mens gamle kontaktpunkter blir forsterket. Bak ligger en klippefast tro på at det nå finnes et historisk handlingsrom når det gjelder økonomisk og politisk utvikling i nordområdene, og at det rommet må besettes og brukes. Det er i et slikt perspektiv vi må se møtet mellom den norske, svenske og finske utenriksministeren som ble avsluttet i går. Det lille toppmøtet i Bodø var en etappe i en prosess som vokser i styrke og omfang. Hvis den lykkes, står vi foran et vesentlig sterkere nordisk samarbeid, også innenfor forsvars- og sikkerhetspolitikken.

SLIKE PERSPEKTIVER preget den talen utenriksminister Gahr Støre holdt i Oslo Militære Samfund i går kveld. Her trakk han opp et bredt lerret hvor han vektla samspillet mellom vårt tradisjonelle ankerfeste i sikkerhetspolitikken (NATO og USA) og de nye utfordringene som må løses i samarbeid med Sverige og Finland og i et godt naboskap med Russland. Utgangspunktet er at bortfall av de sikkerhetspolitiske skillelinjene mellom Norge, Sverige og Finland har skapt nytt rom for samarbeid og samhandling, et møte mellom NATO og EU i felles geografi og internasjonalt utsyn. Støre malte med kraftige farger og hevdet at bortfallet av den kalde krigen gjør det mulig å ta opp igjen saksområder nordiske politikere la til side for 60 år siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer