Den nordiske motstandsbevegelsen er nå forbudt i Finland

- Jeg synes dette er kjempeviktig, ikke minst med tanke på at man har samme problematikk i flere naboland.

FORBUDT: Tingretten i Åbo har erklært at Den nordiske motstandsbevegelsen i Finland skal oppløses. Her fra en demonstrasjon i Göteborg i fjor. Foto: John Færseth
FORBUDT: Tingretten i Åbo har erklært at Den nordiske motstandsbevegelsen i Finland skal oppløses. Her fra en demonstrasjon i Göteborg i fjor. Foto: John Færseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Retten i finske Åbo har erklært at Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) skal oppløses med umiddelbar virkning. Dommen falt fredag.

Kimmo Nuotio er professor i strafferett ved universitetet i Helsingfors. Han sier at dette er en viktig milepæl, og tror dette er en dom flere skandinaviske land kommer til å se på.

- Jeg synes dette er kjempeviktig, ikke minst med tanke på at man har samme problematikk i flere naboland. Jeg tror det kommer til å vekke interesse der, sier han til finske YLE.

Han tror ikke at høyesterett kommer til å ta saken selv om den skulle bli anket. Det begrunner han med at både tingretten og hovretten har gått grundig gjennom saken.

DNM på sin side argumenterer for at dette forbudet strider med ytringsfriheten, og dermed også Grunnloven. Det er Nuotio uenig i.

- Dette handler først og fremst om misbruk av de grunnleggende rettighetene. Deres synspunkter og ideologier tyder på at dette ikke handler om vanlig ytringsfrihet.

Det ble en periode varslet at DNM ville troppe opp på Arendalsuka i august og arrangere torgmøter.

Dette ble ikke noe av da DNM-lederen i Norge, Haakon Forwald, fortalte til Stavanger Aftenblad at de heller sendte medlemmer og aktivister til Finland for å demonstrere mot forbudet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer