DEMONSTRERER: Den nordiske motstandsbevegelsen har de siste åra gjort seg bemerket i flere land. Her fra en anti-innvandringsdemonstrasjon i Stockholm for et år siden. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Den nordiske motstandsbevegelsen har de siste åra gjort seg bemerket i flere land. Her fra en anti-innvandringsdemonstrasjon i Stockholm for et år siden. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB ScanpixVis mer

Nynazistisk organisasjon ulovlig

Den nordiske motstands­bevegelsen forbys i Finland

Strider mot loven og «god skikk», ifølge tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMB) forbys i Finland.- Det er svært uvanlig at en organisasjon eller forening forbys i landet, melder statskanalen YLE.

NMB i Norge skriver på sin nettside at dommen ifølge deres opplysninger vil bli anket.

VOLD: Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i Göteborg i september. Demonstrasjonen var preget av flere voldelige episoder mellom politi, demonstranter og motdemonstranter. Video: John Færseth / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer

Marsjerte i Kristiansand

NMB har de siste åra gjort seg bemerket i økende grad, også i Norge, og huskes her til lands særlig for sin ulovlige demonstrasjon i Kristiansand i sommer, hvor et flertall av demonstrantene kom fra Sverige og Finland.

Det er tingretten i det sørfinske landskapet Birkaland/Pirkanmaa som har erklært NMB ulovlig. Ifølge retten strider organisasjonen mot loven og «god skikk».

Det var politiet som i vår anmeldte NMB, fordi de mener den nynazistiske bevegelsen oppfordrer til og belønner voldshandlinger.

I Finland, hvor NMB står langt sterkere enn i Norge, har flere demonstrasjoner utartet til opptøyer, og i fjor døde en motdemonstrant etter først å ha havnet i basketak med nynazistene.

Ønsker nazistisk Stor-Norden

Finlands politidirektør Seppo Klehmainen sier til YLE at domstolens linje er en klar beskjed om at voldelige og åpenbart rasistiske organisasjoner ikke har noen plass i det finske samfunnet.

NMB selv har hele tida bestridt at de skal være en ulovlig organisasjon, med henvisning til ytrings- og forsamlingsfriheten.

Den nordiske motstandsbevegelsen har en åpent nazistisk ideologi og har programfestet at de ønsker å danne et nasjonalsosialistisk Stor-Norden med Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og ev. også de baltiske landene.