<strong>DEMONSTRERER:</strong> Den nordiske motstandsbevegelsen har de siste åra gjort seg bemerket i flere land. Her fra en anti-innvandringsdemonstrasjon i Stockholm for et år siden. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Den nordiske motstandsbevegelsen har de siste åra gjort seg bemerket i flere land. Her fra en anti-innvandringsdemonstrasjon i Stockholm for et år siden. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Nynazistisk organisasjon ulovlig

Den nordiske motstands­bevegelsen forbys i Finland

Strider mot loven og «god skikk», ifølge tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMB) forbys i Finland.- Det er svært uvanlig at en organisasjon eller forening forbys i landet, melder statskanalen YLE.

NMB i Norge skriver på sin nettside at dommen ifølge deres opplysninger vil bli anket.

VOLD: Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i Göteborg i september. Demonstrasjonen var preget av flere voldelige episoder mellom politi, demonstranter og motdemonstranter. Video: John Færseth / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Marsjerte i Kristiansand

NMB har de siste åra gjort seg bemerket i økende grad, også i Norge, og huskes her til lands særlig for sin ulovlige demonstrasjon i Kristiansand i sommer, hvor et flertall av demonstrantene kom fra Sverige og Finland.

Det er tingretten i det sørfinske landskapet Birkaland/Pirkanmaa som har erklært NMB ulovlig. Ifølge retten strider organisasjonen mot loven og «god skikk».

Det var politiet som i vår anmeldte NMB, fordi de mener den nynazistiske bevegelsen oppfordrer til og belønner voldshandlinger.

I Finland, hvor NMB står langt sterkere enn i Norge, har flere demonstrasjoner utartet til opptøyer, og i fjor døde en motdemonstrant etter først å ha havnet i basketak med nynazistene.

Ønsker nazistisk Stor-Norden

Finlands politidirektør Seppo Klehmainen sier til YLE at domstolens linje er en klar beskjed om at voldelige og åpenbart rasistiske organisasjoner ikke har noen plass i det finske samfunnet.

NMB selv har hele tida bestridt at de skal være en ulovlig organisasjon, med henvisning til ytrings- og forsamlingsfriheten.

Den nordiske motstandsbevegelsen har en åpent nazistisk ideologi og har programfestet at de ønsker å danne et nasjonalsosialistisk Stor-Norden med Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og ev. også de baltiske landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer