Den nordlige halvkule nådde en historisk milepæl i april. Det er absolutt ingen grunn til å juble for

Klimaeksperter fortviler.

GLOBAL OPPVARMING: Et stadig økende karbondioksidnivå sørger for stigende havnivåer.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
GLOBAL OPPVARMING: Et stadig økende karbondioksidnivå sørger for stigende havnivåer. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april ble karbondioksidnivået på hele den nordlige halvkule for første gang målt til 400 ppm (parts per million), ifølge FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Dette har symbolsk og vitenskaplig betydning, og WMO mener dette forsterker teorien om at klimaendringer er menneskeskapt.

- Tida renner ut WMO anslår at karbondioksidnivået vil ha et årlig gjennomsnitt på over 400 ppm i 2015 eller 2016. Økende nivåer fører til økende risiko for hetebølger, tørker og stigende havnivåer.

- Tida renner ut! Dette bør fungere som nok en vekker om de stadig høyere nivåene klimagasser som sørger for klimaendringer. Hvis vi skal bevare planeten vår for framtidige generasjoner, må vi iverksette hastetiltak for å bremse nye utslipp, sier WMOs generalsekretær Michel Jarraud i en uttalelse.

Den norske klimaforskeren Pål Prestrud understreker at enkelte stasjoner på den nordlige halvkule målte et karbondioksidnivå på 400 ppm allerede i fjor, og mener det som kalles en milepæl internasjonalt ikke er noen terskel utover at det er et rundt tall.

- Økningen pågår hele tida. Nivået er 40 prosent høyere enn hvordan det var i pre-industriell tid. I 2060-2080 er det anslått at Co2-nivået vil dobles, og konsekvensen av det er en økning på 2 til 4,5 grader, sier Prestrud til Dagbladet.

- Alt over to-tre grader vil sørge for havnivåstigninger og ekstreme værsituasjoner, sier han videre.

Må stoppes nå, ikke når katastrofen skjer Han mener det er en utfordring å få ned utslippene når den største veksten skjer i u-land.

- Risikoen øker for hver dag du tukler med systemet. Vi kan ikke få stoppet det når det skjer alvorlige problemer. Vi må stoppe det nå, før det skjer alvorlige hendelser, sier Prestrud.

- De klarer ikke å få ned utslippene. I USA og i Eurpa har man klart å bremse og til og med klart å redusere litt, men det er ikke mye.

Prestrud mener dilemmaet er at makthaverne må innse at utslippene må reduseres drastisk i løpet av kort tid.