Den norsk kvinnen kan bli behandlet med blod fra ebolasmittede som er blitt friske

Må teste eksperimentelle behandlinger.

OVERLEGE: Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus er blant de som skal behandle kvinnen. Arkivfoto:  Steinar Buholm/Dagbladet
OVERLEGE: Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus er blant de som skal behandle kvinnen. Arkivfoto: Steinar Buholm/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske kvinnen som er smittet av ebola, vil bli behandlet ved Nasjonalt høysikkerhetsisolat på Ullevål.

Det finnes ingen medikamenter som har dokumentert klinisk effekt på ebolasmittede, men legemiddelfirma
verden over jobber nå for å utvikle en vaksine eller en medisin mot det svært dødelige viruset.

- Der og da Overlege Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus sier de kan forsøke flere ulike metoder for å behandle den norske kvinnen.

- Slike pasienter må vurderes der og da. Vi starter med en klinsk vurdering og enkle vurderinger, sier Kvale til Dagbladet.

Han sier de vil starte med det de kaller støttebehandling, slik at kvinnen er i best mulig form og at kroppen potensielt selv kan klare å ufarliggjøre viruset.

- Vi finjusterer for eksempel væskebalanse, slik at organsystemet har det så godt som mulig, sier han.

Tomt for ZMapp To ebolasmittede amerikanere erklært friske etter at de ble behandlet med medikamentet ZMapp. Det vil trolig ikke den norske kvinnen bli.

- Zmapp er produsert i tobakkplanter. Det er tungvint, og såvidt jeg vet ikke mer igjen av medikamentet nå. Men det finnes liknende miksturer, og vi kartlegger dette nå, sier Kvale og understreker:

- Vi vet ikke om vi vil få tak i det, vi vet ikke om vi vil bruke det eller om det kan gi uønskede bivirkninger.

Det er uvanlig å bruke medisiner på pasienter som aldri før har blitt testet på mennesker.

Blodoverføring Han sier et annet alternativ er å behandle kvinnen med antistoffer som i utgangspunktet brukes ved andre sykdommer. Et annet alternativ er å bruke plasma fra ebolapasienter som er blitt friske. Ebola er et virus som infiserer cellene i blodkarveggen.

- Om man overlever ebola, dannes det antistoffer i blodet. Disse antistoffene kan hjelpe andre som er syke, via blodoverføring, har Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, tidligere sagt til Dagbladet.

Ullevål sier de er i dialog med ulike internasjonale miljøer om fire ulike typer eksperimentelle medisiner som finnes.

- Dette er utprøvende behandling, så her er det etiske og juridiske sider som vi er nødt til å vurdere, sier viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus til NTB.

Dette er de ulike metodene som er blitt brukt i kampen mot ebola-viruset, som oppsummert av Dagbladet tidligere i år:

ZMapp - Det er fremstilt gjennom genteknologi, og tilfører kroppen antistoffer som bidrar til at kroppens forsvarssystem mer effektivt angriper viruset, forklarer Madsen
• Produsert av amerikanske Mapp Biopharmceutical.
• Har tidligere kun har blitt testet på aper.
• Bare noen få doser var tilgjengelige, og forsyningene er nå tomme.
• Det kan ta måneder å produsere nye medikamenter.  
• Medisinen er utviklet fra genmodifiserte tobakksplanter.
• Av de seks personene man med sikkerhet vet at har blitt behandlet med ZMapp, har to overlevd. To er døde og status for de siste to er uavklart, skriver Telegraph.

TKM-Ebola - Vi vet foreløpig ikke hvordan den vil fungere mot ebola. Utprøvingen ble stanset på grunn av bivirkninger, men nå har selskapet fått lov å fortsette produksjonen, sier Madsen.
• Produsert av det canadiske farmasiselskapet Tekmira.
• Består av små biter av RNA, som forstyrrer strukturene ebola-viruset trenger for å formere seg.
- Den er kunstig framstilt, og derav antakelig lettere å produsere enn ZMapp, tror Madsen i Legemiddelverket.

Antivirale medisiner - Dette er medikamenter som brukes mot andre virus, eksempelvis herpes eller hiv. Det er blitt foreslått at noen også kan hjelpe mot ebola, forklarer Madsen.
• Selskapet BioCryst arbeider med å utvikle et antiviralt legemiddel for å behandle ebola-viruset. Det er ventet at første fase av testingen skal starte seinere i år, skriver Telegraph.
• Ifølge avisa reduserer antivirale medisiner mengden virus, og kan med det gjøre en gjøre en ebola-syk person mindre smittsom, samt forkorte tida man er syk.
• Et japansk firma har produsert antivirale medikamenter godkjent til bruk i behandling av influensa, som flere tror kan være nyttig også mot ebola.
• Selskapet har tilbudt WHO 20 000 doser av medikamentet, som er kjent under navnet Avigan.
Annen behandling • Støttende behandling:
- Det vil si intensivbehandling inntil kroppen selv klarer å ufarliggjøre viruset, opplyser Madsen.
• Blodoverføring fra en som har overlevd ebola:
- Om man overlever ebola, dannes det antistoffer i blodet. Disse antistoffene kan hjelpe andre som er syke, via blodoverføring, forklarer Madsen.

Vaksiner - Vaksiner skal gis før man blir syk. De har neppe effekt etter at man er smittet. Flere store legemiddelfirma arbeider nå med å utvikle vaksiner, sier Madsen.
• Det store engelske legemiddelfirmaet GSM starter nå opp kliniske tester av sin eksperimentelle ebola-vaksine. Den kan, ifølge Guardian, testes på mennesker allerede i september.
• Canadiske myndigheter har donert 1000 doser av den eksperimentelle vaksinen «VSV-EBOV», til WHO.
• Vaksinen har aldri tidligere blitt testet på mennesker, men den «har vist lovende resultater» i dyreforsøk, sier en talsmann ifølge Telegraph.
• Det nasjonale instituttet for allergi og infeksjonssykdommer i USA jobber med en vaksine. Forsøk er ventet å starte innen kort tid.
• Det nasjonale folkehelseinstituttet i USA samarbeider med det biofarmasøytiske selskapet Crucell om en vaksine.
• Thomas Jefferson-universitetet  utvikler en ebola-vaksine basert på rabies-vaksiner.
• Det amerikanske forsvarsdepartementet samarbeider med firmaet NEWLINK om en mulig ebola-vaksine.

Den norsk kvinnen kan bli behandlet med blod fra ebolasmittede som er blitt friske
Den norsk kvinnen kan bli behandlet med blod fra ebolasmittede som er blitt friske