Den norske ambassaden utbrent

Den danske ambassaden i Syria ble angrepet først. UD råder alle nordmenn til å reise fra Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips eller kjenner du noen i Syria? Tips oss!

(Dagbladet.no): Demonstranter har stormet, plyndret og tent på den norske ambassaden i Damaskus, melder nyhetsbyrået AFP. Dette skjer rett etter at demonstrantene tente på den danske ambassaden i Damaskus tidligere i dag.

- Våre meldinger går ut på at den norske ambassaden i Damaskus er utbrent, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i kveld.

Opprørspolitiet dannet en jernring rundt den norske ambassaden, og prøvde å presse de rasende menneskene tilbake. De sprayet tåregass og brukte vannkanoner, men demonstrantene brøt seg gjennom politiets barrikader.

Deretter satte de fyr på ambassaden mens de ropte «Allahu Akbar», som betyr «Gud er stor».

Nå råder UD nordmenn i Syria til å forlate landet.

– Jeg var på vei til ambassaden, men måtte snu fordi det ble kastet stein mot bygningen. Nå er ambassaden i flammer, sier fungerende sjef på den norske ambassaden i Syria, Kari Wollebæk, til Dagbladet.no.

Hun forteller at ambassaden er stengt på lørdager og at ingen oppholder seg bygningen. Wollebæk bor i en leilighet på toppen av bygningen, men er nå evakuert til et hotell.

AMBASSADEN I BRANN: Tusenvis av sinte syrere stormet den danske ambassaden i Damaskus. Foto: Scanpix/Reuters
AMBASSADEN I BRANN: Tusenvis av sinte syrere stormet den danske ambassaden i Damaskus. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Den danske ambassaden brent
Tidligere i dag stormet tusenvis av rasende syrere stormetden danske ambassaden i Damaskus, og satte hele bygningen i brann, melder AP.

Ambassaden til Chile og Sverige holder til i samme bygning.

Ifølge øyenvitner kastet demonstrantene først stein mot ambassaden, før de stormet bygningen. De kastet også steiner og knuste rutene på politibiler.

Tykk, svart røyk kom fortsatt opp fra den treetasjes bygninen, mens brannmenn prøvde å få kontroll over flammene.

Hele bygningen er brent ned til grunnen, skriver Politiken.

Startet fredelig

Protestene startet fredelig, men folk ble sintere og sintere. De presset seg forbi politiets sperringer, og brukte barrikadene som stiger for å klatre inn i bygningen og sette fyr på den.

– Med vårt blod og våre sjeler forsvarer vi deg, profeten av Gud, ropte demonstrantene.

Det danske flagget ble fjernet og erstattet av et grønt flagg der det sto; «Det finnes ingen annen gud enn Gud og Muhammed er hans sendebud».

Ambulansepersonell rykket ut til ambassaden, og et titalls politimenn prøvde å holde demonstrantene vekk fra bygningen.

Foreløpig er det ikke meldt om skadde personer.

I en pressemelding råder den danske utenriksministeren, Per Stig Møller, alle dansker som befinner seg i Syria, til å forlate landet.

- Situasjonen til dansker i Syria har forandret seg i negativ retning de siste timene, skriver han på sin hjemmeside.

Ifølge Politiken skal angrepet på ambassadene være en reaksjon på ryktene om at høyreekstreme skulle brenne Koranen under dagens demonstrasjoner i København. Politiet i København avviser disse ryktene.

Overrasket politiet

Vanligvis blir protester hardt kontrollert i Syria, som har et sterkt sikkerhetsapparat. Men stormingen av to ambassader kan tyde på at politiet ble overrasket over volden og menneskemengden som deltok i opprøret.

Det har vært demonstranter utenfor den danske ambassaden nesten daglig siden opprøret rundt Muhammed-tegningene brøt ut forrige uke.

Tegningene viser den islamske profeten med en turban formet som tikkende bombe.

Demonstrantene var også på vei mot den franske ambassaden, som ligger ni kilometer unna. Syriske politimenn sikkerhetsvakter prøvde å stenge alle veier til ambassaden, men demonstrantene presset seg gjennom barrikadene. De ble imidlertid stoppet av vannkanoner før de kom innpå bygningen, melder AP.Har du tips eller kjenner du noen i Syria? Tips oss!

SINTE: – Med vårt blod og våre sjeler forsvarer vi deg, profeten av Gud, ropte demonstrantene.
STORMER AMBASSADEN: Demonstrantene klatret opp bygningen og kom seg inn på den danske ambassaden.
OPPRØR: Karikaturtegningene av Muhammed har skapt nok opprør.