DØDE I HELIKOPTERSTYRT:  En journalist fra den pakistanske avisa The Express Tribune satt i helikopteret bak det som styret, og tok dette bildet like før helikopteret styrtet inn i skolen og tok fyr. Den norske ambassadøren til Pakistan, Leif Larsen, var om bord og døde i styrten.   Foto: Maha Mussadaq / The Express Tribune Pakistan, med tillatelse
DØDE I HELIKOPTERSTYRT: En journalist fra den pakistanske avisa The Express Tribune satt i helikopteret bak det som styret, og tok dette bildet like før helikopteret styrtet inn i skolen og tok fyr. Den norske ambassadøren til Pakistan, Leif Larsen, var om bord og døde i styrten. Foto: Maha Mussadaq / The Express Tribune Pakistan, med tillatelseVis mer

Den norske ambassadøren til Pakistan omkom i helikopterstyrt: - Han var en av våre beste

Ambassadør Leif Holger Larsen (61) og seks andre personer døde i styrten i det nordlige Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske ambassadøren til Pakistan, Leif Holger Larsen (61), er blant sju omkomne etter en helikopterulykke i Gilgit i Pakistan i dag, bekrefter det norske utenriksdepartementet overfor Dagbladet.

- Holger Larsen var en av våre beste diplomater, en høyt respektert mann i UD og i Pakistan, sier utenriksminister Børge Brende på en pressekonferanse.

- Tanker til familien Brende tok selv kontakt med Larsens kone, og familien ble varslet om styrten av myndighetene før pressekonferansen. Larsen etterlater seg kone og en sønn.

- Mine tanker går til hans nærmeste familie, hans kone og sønn, og pårørende, sier Brende, som sist så Larsen på et besøk i Islamabad i februar.

Den norske ambassadøren har jobbet i utenrikstjenesten siden han begynte som aspirant i 1984. Larsen var spesialutsending for Pakistan og Afghanistan før han tiltrådte som ambassadør i Pakistan september i fjor.

Hele sju døde Helikopteret var en del av en større delegasjon med elleve utlendinger og seks pakistanere, og styret i en skole i det nordlige Pakistan i dag tidlig.

Pakistansk UD bekrefter at tre pakistanere, deriblant de to flygerne, samt fire utenlandske borgere er omkommet. I tillegg til den norske ambassadøren, omkom også den filippinske ambassadøren og konene til den malaysiske og indonesiske ambassadøren.

- Vi har nå tett kontakt med pakistanske myndigheter. De jobber nå med å finne ut hva som skjedde med helikopteret, sier pressevakt i UD, Astrid Sehl.

Larsen var på en reise med 30 andre ambasadører, arrangert av pakistanske myndigheter. Følget var i Gilgit-Balistan i Kashmir, da det ene helikopteret styrtet. Delegasjonen skulle delta på åpningen av et turistprosjekt i området, ifølge Express Tribune. Den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif og den svenske ambassadøren Tomas Rosander var også med i følget, men satt ikke i helikopteret som styrtet.

Nå har statsministeren annonsert en nasjonal sørgedag og melder i tillegg at det nå jobbes for å få fraktet de omkomne tilbake til Islamabad. De skadde er flydd til et militærsykehus i Gilgit.

DE SKADDE TIL SYKEHUS:  Flere personer er meldt omkommet etter helikopterstyrten og de skadde er flydd til et militærsykehus i Gilit. Dette bildet tatt utenfor sykehuset, viser et militært helikopter. Foto: Farman Karim / AFP Photo / NTB Scanpix
DE SKADDE TIL SYKEHUS: Flere personer er meldt omkommet etter helikopterstyrten og de skadde er flydd til et militærsykehus i Gilit. Dette bildet tatt utenfor sykehuset, viser et militært helikopter. Foto: Farman Karim / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Det er uklart om det er en ulykke. Det skal granskes, sier utenriksminister Brende.

Taliban hevdet å stå bak - «var teknisk feil» Express Tribune publiserte tidligere i dag en pressemelding fra det pakistanske Taliban, som hevdet å ta på seg ansvaret for styrten. De sa at helikopteret ble skutt ned. Dette avkrefter pakistanske myndigheter.

Direktør Asim Bajwail i det pakistanske militæret sier til den pakistanske avisa Dawn at helikopteret styrtet på grunn av en teknisk feil og utelukket at dette kunne været et terrorangrep.

Han sier det dreier seg om en teknisk feil under landing.

STYRTET: Helikopteret skal ha styrtet i området Gilgit nord i Pakistan. Foto: Google maps
STYRTET: Helikopteret skal ha styrtet i området Gilgit nord i Pakistan. Foto: Google maps Vis mer