Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den Norske Flyktninghjelpen samlet inn penger til syriske flyktninger. Dette sto på styrelederens Facebook-profil

Organisasjonen hadde en helsides annonse i VG lørdag.

ANNONSE FOR SYRISKE FLYKTNINGER:  Bildet til venstre viser organisasjonen Den Norske Flyktninghjelpens helsiders annonse for syriske flyktninger i VG i dag. Bildet til høyre viser en post på styrelederen sin åpne Facebook-side i september. Styrelederen sier han deler Facebook-profil med noen, og at det ikke er ham som har lagt det ut. Foto: Dagbladet / Skjermdump Facebook
ANNONSE FOR SYRISKE FLYKTNINGER: Bildet til venstre viser organisasjonen Den Norske Flyktninghjelpens helsiders annonse for syriske flyktninger i VG i dag. Bildet til høyre viser en post på styrelederen sin åpne Facebook-side i september. Styrelederen sier han deler Facebook-profil med noen, og at det ikke er ham som har lagt det ut. Foto: Dagbladet / Skjermdump Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nyoppstartede organisasjonen Den Norske Flyktninghjelpen har i dag lagt ned organisasjonen etter flere mediesaker. I september hadde styrelederen flere innlegg om flyktninger til Norge på sin åpne Facebook-side.

Organisasjonen, som ble opprettet 3. november og nå er lagt ned, annonserte for å hjelpe syriske krigsflyktninger i nærområdene og på deres vei mot trygghet. I lørdagens VG har de en helsides annonse for innsamlingen.

«Er det de folka her som trenger hjelp?», står det på styrelederens Facebook-side 13. september, med et bilde av personer som brenner et norsk flagg.

«De som kommer har lover som vi ikke hadde under vikingtida engang, som steining av utro damer, amputasjon og stjeling, men det blir vel bra å få de inn, vi har vel mye å lære av de, eller hva synes du N.N.?»

Styrelederen sier til Dagbladet at det ikke er han selv som har skrevet postene på hans Facebook-side.

- Et nydelig Nav-system 13. september står det: «De har vel hørt rykter ifra en fetter om at NAV i Norge betaler 25 tusen i md.!» og «med et nydelig Nav-system som øser ut, skjønner de godt jeg, vi som er dumme! Men det var ikke det vi snakket om, de er lykkejegere!»

13. SEPTEMBER: Styrelederens bruker er i rødt i samtalen.
13. SEPTEMBER: Styrelederens bruker er i rødt i samtalen. Vis mer

«Kjøp krigsutstyr gutta blir krig etter hvert her helt sikker ass», skriver en Facebook-venn.

«De er jo flere enn oss så da er det vel vi flyktninger snart!», svarer styrelederens bruker.

I innvandringsdiskusjonen som følger skriver en Facebook-venn følgende innlegg som styrelederens bruker liker: «Jeg stiller deg ETT spm.. Ville du bruke 10 milliarder på våre egne norske folk (som trenger hjelp i krise) eller syriske flyktninger som er noen utakknemlige beist og lager kvalme her til lands.. Nei fy faen se å kom dere hjem, nå går det over alle støvelskaft.»

I diskusjonen er en slektning av styrelederen med, hvorpå styrelederens bruker skriver at «slektningen min er trangsynt».

- Mange venner fra Syria Dagbladet ringer, leser opp alle Facebook-postene og spør styrelederen om dem.

LAGT NED I DAG:  Organisasjonen hadde i går sin første annonse i Aftenposten, og fulgte opp med denne helsiders annonse i VG lørdag. Lørdag valgte organisasjonen imidlertid å legge ned. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
LAGT NED I DAG: Organisasjonen hadde i går sin første annonse i Aftenposten, og fulgte opp med denne helsiders annonse i VG lørdag. Lørdag valgte organisasjonen imidlertid å legge ned. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet Vis mer

- Organisasjonen du var styreleder i, ville hjelpe syriske flyktninger. Du liker denne posten som beskriver syriske flyktninger som noen utakknemlige beist som lager kvalme her til lands. Er det noe du er enig i og står for?

- Nei, det var bare lagt ut for tull og tøys. Jeg har veldig mange utenlandske venner fra Syria og mange kurdiske kompiser, svarer styrelederen.

Dagbladet spør om bildet med personene som brenner et norsk flagg, og spør om styrelederen vet hvilken hendelse bildet stammer fra, og hvor mennene på bildet er fra. Han svarer at han ikke vet.

Bildet er fra 2010, fra en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturene, da pakistanske islamister demonstrerte i Lahore i Pakistan og brente det norske flagget.

13. SEPTEMBER #1: Styrelederen er i rødt i samtalen.
13. SEPTEMBER #1: Styrelederen er i rødt i samtalen. Vis mer

- Mange av mine beste venner er kurdere, understreker styrelederen overfor Dagbladet.

- Dette er over Dagbladet spør også om uttalelsen om at «de er lykkejegere». Styrelederen understreker at det er mange som kommer som trenger hjelp, og at de må få hjelp.

- Det er cirka halvparten av dem som er lykkejegere, men de som trenger hjelp, må få hjelp, sier han.

- Men nå har jeg lagt ned den siden og organisasjonen, og dette er over, sier styrelederen til Dagbladet.

- Ikke skrevet av meg Han slettet alle Facebook-postene under telefonsamtalen med Dagbladet.

«De postene der har ikke jeg skrevet, jeg deler Facebook-profil med en annen person!» skriver styrelederen i en sms til Dagbladet etterpå.

13. SEPTEMBER #2: Styrelederen er i rødt i samtalen.
13. SEPTEMBER #2: Styrelederen er i rødt i samtalen. Vis mer

- Det er [N.N.] som har skrevet dette her. Jeg visste ikke at disse postene var der engang, sier han til Dagbladet på telefonen etterpå.

- Så du har aldri sett dette før?

- Jeg har ikke sett det, bare oversett det, da, i alle fall, svarer han.

Organisasjonen er lagt ned Dagbladet skrev i går om hvordan Innsamlingskontrollen frarådet folk å gi penger til Den Norske Flyktninghjelpen fordi de ikke var medlemmer av innsamlingskontrollen. Den store organisasjonen Flyktninghjelpen reagerte i tillegg på den nye, mindre organisasjonens navnevalg.

I dag tidlig skrev styrelederen følgende pressemelding:

FACEBOOK-POST:  Denne posten er fra 19. september.
FACEBOOK-POST: Denne posten er fra 19. september. Vis mer

«På grunn av mye negativt media oppstyr velger vi og legge ned den frivillige organisasjonen, og om det har blitt donert inn penger til oss vil det bli betalt tilbake. Vi er veldig lei oss for dette for vi hadde virkelig et ønske om og hjelpe».

image: Den Norske Flyktninghjelpen samlet inn penger til syriske flyktninger. Dette sto på styrelederens Facebook-profil

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!