Den norske fredsringen går verden rundt

At unge norske muslimer slår ring om synagogen og stiller seg mellom islamister og jøder, får en hel verden til å se mot Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Unge muslimer sto lørdag kveld som et tenkt skjold mellom islamistiske ekstremister og jøder, da de dannet en menneskelig ring - «Fredens Ring» - rundt synagogen i Oslo.

Etter terrorangrepene mot jødiske mål i København og Paris, ville ni unge muslimer vise Oslo at muslimer og jøder kan stå sammen.

LES OGSÅ: Det er en både vakker og dramatisk markering av alvoret vi står i, skriver Dagbladets Marie Simonsen.

I forkant av arrangementet uttalte en av initiativtakerne at «hvis dere vil gå etter jødene i islams navn, må dere gå gjennom oss muslimer først.»

Og de var ikke de eneste. Over 1300 personer møtte opp for å støtte dem. Og den unike hendelsen går verden rundt.

Look to Norway Washington Post skriver i sin omtale at framtida for toleranse og multikulturalisme i Europa langt fra er dyster.

De store nyhetsbyråene har omtalt saken, som igjen har ført til at mange nettaviser verden over har fortalt historien om initiativet til de unge norske muslimene. Andre store nettaviser har imidlertid dekket hendelsen selv.

Den israelske avisa Haaretz henter sin dekning fra Reuters, og gjengir blant annet slagord som ble ropt under markeringen: «Nei til antisemittisme, nei til islamofobi».

Russia Today omtalte saken seint i går kveld norsk tid, det samme gjorde The Sydney Morning Herald og Channel News Asia.

Sørafrikanske Voice of the Cape har også omtalt saken.

I forkant av gårsdagens markeing, ga den tyske rikskringkasteren Deutsche Welle arrangementet bred omtale.

- Vi føler den samme frykten - Det er ikke en markering for å beklage, det er en markering for å vise at vi står sammen med dere. Norske jøder er redde for å stå fram. De er redde for oss muslimer. Vi ønsker å vise at vi føler den samme frykten, og at vi skal stå sammen med dere, sa Hajrah Arshad, en av initiativtakerne, under markeringen.

Tidligere på kvelden, mens folk strømmet til synagogen i Bergstien i Oslo, sa Arshad til Dagbladet:

- Jeg hadde aldri i mine villeste fantasier trodd at det skulle komme så mange.

- Den jødiske menigheten er liten. Den jødiske minoriteten i Norge er liten, og sårbar. En skulle ikke tro at det eksisterte antisemittisme med så få av oss. Men det dere gjør for oss i dag, sender et signal til oss om at vi ikke er alene, sa Ervin Kohn, leder av Det Mosaiske Trossamfunn, under arrangementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer