I SYRIA: Her er den norske krisegranskeren Ole Solvang i Nord-Syria. Her intervjuer han ofre for menneskerettighetsbrudd. Foto: Human Rights Watch
I SYRIA: Her er den norske krisegranskeren Ole Solvang i Nord-Syria. Her intervjuer han ofre for menneskerettighetsbrudd. Foto: Human Rights WatchVis mer

Den norske granskerens egne bilder: - Syria-krigerne angriper sivile bevisst og vilkårlig

Norske Ole Solvang har vært i blodige Syria og dokumentert alvorlige forbrytelser mot menneskeheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sivile i områdene som fremdeles er under kontroll av regimet i Syria blir utsatt for målrettede angrep fra flere av grupperingene som kjemper i landet, ifølge Human Rights Watch.

Det er hovedkonklusjonen i en rapport som blir publisert først senere i år.

- Flere av gruppene har bevisst bombardert vilkårlig mot sivile områder. Det virker ikke som om dette er noe målrettet beskytning. De bruker granater, bilbomber og raketter for å terrorisere lokalbefolkningen, sier den norske krisegranskeren Ole Solvang til Dagbladet.

- Det er i strid med internasjonal folkerett, sier han videre.

Tett på konflikten Solvang har selv vært flere ganger i Syria, der han kunne dokumentere de ulovlige angrepene.

- 4. november i fjor var vi i byen Jaramana i utkanten av Damaskus. I løpet av den ettermiddagen var det elleve granater som landet i området og drepte to sivile, sier Solvang til Dagbladet.

GRANSKERENS EGNE BILDER: En mann viser fram en del av en opposisjons-skutt granat som traff hans hus i myndighetskontrollert område i byen Jaramana, nær Damaskus. Foto: Ole Solvang/Human Rights Watch
GRANSKERENS EGNE BILDER: En mann viser fram en del av en opposisjons-skutt granat som traff hans hus i myndighetskontrollert område i byen Jaramana, nær Damaskus. Foto: Ole Solvang/Human Rights Watch Vis mer

En av granatene eksploderte rett utenfor vinduet i en bygning der Solvang intervjuet lokale Røde Halvmåne-ansatte.

- Det er ganske skremmende når granater eksploderer rett i nærheten av deg, sier Solvang.

- Men vi er jo i disse områdene i kort tid. Det er noe helt annet med de sivile som lever i disse områdene og er utsatt for slike angrep på daglig basis.

Økende antall utlendinger Human Rights Watch har også dokumentert at Syriske myndigheter fortsetter å angrep sivile områder, blant annet med improviserte bomber lagd av oljetønner, i strid med en resolusjon some ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd i februar.

Han forteller at det er mange opposisjonsgrupper i Syria, og at en av de verste er terrorgruppa ISIS/ISIL (Den islamske staten i Irak og Syria). Det er denne gruppa PST mener de tre personene som i dag ble siktet for å kjempe for.

- Vi har sett at det er et økende antall utlendinger i grupperingen. Jeg kjenner ikke saken som ble kjent i dag, men Human Rights Watch mener norske og andre lands myndigheter har ansvar for å etterforske folk dersom det forekommer informasjon om at de har deltatt i krigsforbrytelser, sier Solvang.

Terroristene avslører seg selv Den norske krisegranskeren understreker at det er en komplisert oppgave å finne ut hvem som er ansvarlig for de ulike angrepene.

- Vi jobber med å kryssjekke ulike opplysninger. Når vi drar ut i felten og etterforsker slike hendelser finner vi først ut når og hvor angrepet skjedde og hvilke våpen som ble brukt. Vi ser på krater, spredning av splinter og liknende for å se hvilken retning bomben har kommet. Så prøver vi å kartlegge hvilke grupper som opererer i området, sier Solvang.

Han forteller at flere av grupperingene ofte avslører seg selv.

- Vi bruker mye tid på å gå gjennom YouTube-videoer, der de skryter av det de har gjort. Ofte klarer vi å få et nøyaktig bilde av det som har skjedd - der vi kan se en video av selve skytingen og deretter sette dette i sammenheng med det vi dokumenterer på bakken.

Barnesoldater Human Rights Watch kommer også i løpet av sommeren med en rapport om bruk av barnesoldater i Syria. Solvang forteller at ISIL/ISIS er blant grupperingene som bruker barnesoldater.

- Noen av gruppene bruker barn ned i 15-årsalderen, og i rapporten har vi intervjuet 25 barn som har vært involvert. Dette føyer seg inn i en lang rekke av brudd på menneskerettighetene.

Det har tidligere kommet meldinger om at vestlige land gir opposisjonsgruppene i landet våpen for å kjempe mot president Bashar al-Assad, og flere land har også tatt til orde for dette, blant annet Danmark.

BLODSPOR: Dette bildet er tatt av det statlige nyhetsbyrået SANA og viser blodspor på bakken i  Jaramana etter et granatnedslag. Foto: AFP Photo/SANA/NTB Scanpix
BLODSPOR: Dette bildet er tatt av det statlige nyhetsbyrået SANA og viser blodspor på bakken i Jaramana etter et granatnedslag. Foto: AFP Photo/SANA/NTB Scanpix Vis mer

Solvang mener man bør være forsiktig med hvem man forsyner med våpen, og mener det er et dilemma når mange grupper begår brudd på menneskerettighetene.

- Vi har oppfordret til våpenboikott av myndighetene på grunn av de utstrakte og systematiske overgrep som de begår. Når det gjelder opposisjonen, så har vi ikke oppfordet til generell våpenboikott, men det er ihvertfall fem grupperinger, blant annet ISIS/ISIL, som bør bli boikottet. Dersom et land ønsker å forsyne opposisjonen med våpen så har man et ansvar for å gjøre hva man kan for at disse våpnene ikke blir brukt til å begå menneskerettighetsovergrep, sier Solvang.