Den norske granskningen av «Berserk»-ekspedisjonen har nettopp startet

Det kan føre til anmeldelse og bot over påske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges utøvende miljømyndighet i Antarktis, Norsk Polarinstitutt, har lenge fulgt ekspedisjonen til Jarle Andhøy og resten av mannskapet om bord på seilbåten «Berserk», tidligere «Nilaya».

Andhøy ankom New Zealand 2. januar i år, og åtte dager seinere dro han og mannskapet for å finne svar og minnes de døde etter at «Berserk» forsvant i februar 2011.

Brudd på loven Før ferden varslet Andhøy sjøl regjeringen om planene, men norske myndigheter har aldri godkjent ekspedisjonen.

- Han har ikke godkjenning og det er brudd på miljøforskriften, sier Jan Gunnar Winther direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Han forteller at Polarinstituttet har ventet med å ta stilling og behandle saken fordi de ville ha Andhøy ut av Antarktis først. Dette for å få med hele hendelsesforløpet som bevis.

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, har tidligere fortalt Dagbladet at Andhøy er forberedt på at det kan bli en rettssak når han er tilbake i Norge.

- En anmeldelse vil formodentlig bringe saken inn for domstolen. Det vil da være mulig å kalle inn vitner for å få en del temaer belyst. Deriblant spørsmål om like tilfeller behandles likt og hvilke krav som har vært stilt til tidligere ekspedisjoner. Forhåpentligvis vil rettssaken også være en arena der Andhøy kan komme nærmere svarene på de spørsmålene han mener står ubesvart etter ulykken, skriver Vordahl i en sms til Dagbladet.

Svar over påske Nå befinner Andøy og resten av mannskapet seg i Puerto Williams i Chile, etter at newzealandske myndigheter tipset chilenske om mulig kidnapping av besetningsmeldem Busby Noblel. Da «Berserk» nærmet seg havna sør i Chile, ble de anholdt av marinen etter ordre fra chilensk politi.

Polarinstituttets saksbehandlingen har derfor startet, og over påske vil polarinstituttet bestemme seg for om de vil anmelde Andhøy.

- Fra vårt ståsted er ikke denne saken komplisert, det er klart og tydelig hva som har skjedd. Det har ikke minst Jarle Andhøy sørget for sjøl ved å si hvor han er gjennom media, sier Winther, og fortsetter:

- Det krever litt tid å gjøre vurderingen opp mot paragrafene.

New Zealand vil bistå Andhøy fikk i fjor et forelegg på 25 000 kroner av Tromsø for brudd på miljøforskriften for Antarktis etter Berserk-ekspedisjonen.

- Det er ingen kobling mellom fjorårets og årets sak, men i fjor anmeldte vi ham for brudd på lovverket og det forholdet er avsluttet, sier Winther.

Polarinstituttet har i flere måneder hatt løpende kontakt og «utvekslet informasjon» med newzealandske myndigheter i tillegg til russiske, argentinske og amerikanske.

- Vi trenger ikke informasjon fra New Zealand for å gjøre en vurdering, sier Winther.

Amanda Wells, presseasvarlig i utenriksdepartementet i New Zealand skriver til Dagbladet at de vil dele all informasjon om den ulovlige ekspedisjonen med «enhver traktatspart som er i stand til å reagere mot ekspedisjonsanvarlig, i henhold til miljøbestemmelsene». 

Kaifast i Chile  «Berserk» har ligget til kai i Chile siden lørdag kveld, men er likevel ved godt mot etter å ha blitt tilbudt brød og en varm dusj.

- Vi forstår det slik at Noble må ha reisedokumentene sine i orden før de kan forlate havna. De jobber med å ordne dette, sier Wells i utenriksdepartementet i New Zealand.

Hun presiserer at de ikke vil tilby Noble transport hjem.

-ULOVLIG:  Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, opplyser om at Jarle Andhøy har brutt miljøforskriften. Foto: Privat
-ULOVLIG: Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, opplyser om at Jarle Andhøy har brutt miljøforskriften. Foto: Privat Vis mer

- Vi forstår det slik at de blir holdt tilbake på grunn av fartøyets status og sikkerhet.

Den første seilbåten med navnet «Berserk» forliste i Sørishavet i februar i fjor. De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32), omkom i ulykken. Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie overlevde.