Den norske krona flagges ut

Mens finansminister Gudmund Restad er opptatt av at bankene skal være på norske hender, sender han produksjonen av den norske krona ut i verden på anbud!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Kongsberg kan 50 arbeidsplasser i landets eldste bedrift, Den Kongelige Mynt, stå i fare.

- Jeg tror mannen i gata vil ha problemer med å forstå hvorfor rike Norge ikke har råd til å produsere sine egne mynter. Jeg tror også at idrettsfolk som vinner noe her i landet eller får en utmerkelse fra Kongen, heller vi ha en norskprodusert medalje enn en som er kjøpt på billigsalg på Taiwan, sier Ap-representant Erik Dalheim til Dagbladet.

Ingen fordeler

Han lover at Ap vil gå mot lovforslaget som ble lagt fram for Stortinget mandag, i ly av statsbudsjettet.

Her foreslår regjeringen en endring av sentralbankloven som gjør at Norges Bank kan overlate til andre å produsere sedler og mynt.

Dette til tross for at representantskapet i Norges Bank ikke kan se økonomiske eller administrative fordeler ved utskilling, men derimot frykter at tilsynsmyndigheten svekkes.

I dag produseres norske sedler i Norges Banks Seddeltrykkeri (NBS) i Oslo, mens myntproduksjonen foregår på Kongsberg. Både NBS og Den Kongelige Mynt (DKM) er avdelinger i Norges Bank, som etter dagens lov har enerett på pengeproduksjon.

Norsk identitet

- Det er spesielt at en finansminister fra Senterpartiet finner grunn å sende den norske krona ut på anbud, når ikke en gang EU-regler krever det, og når representantskapet i Norges Bank ikke ser at det er noe å tjene på det. Det har noe med identitet å gjøre at vi lager våre egne mynter og medaljer selv, sier Dalheim.

Allerede i går hadde han besøk av bekymrede tillitsvalgte fra Kongsberg. Der er «Mynten» med virksomhet i 350 år bak seg for en nasjonalhelligdom å regne.

- Hele produksjonen er avhengig av en basis. Preging av mynt for Norges Bank står for 50- 60 prosent av omsetningen. Hvis Norges Bank velger å sette dette bort til Canada eller Thailand, står hele virksomheten i fare. Da forsvinner tryggheten for de 50 arbeidsplasene, sier lederen i Kongsberg Jern og Metall, Vidar Brynsplass, til Dagbladet.

Han reagerer på at denne saken nærmest blir smuglet inn i Stortinget.

Både LO og YS har i høringsuttalelser gått mot privatisering av mynt- og seddelproduksjon.

- YS vil hevde at produksjon av sedler og mynt er en nasjonal oppgave og er prinsipielt imot at det åpnes adgang til å flagge slike oppgaver ut av landet, heter det.