Den norske krona stuper

Den norske krona er i fritt fall mot dollar, euro og pund.

VALUTA: Den norske krona faller som en stein mot andre valutaer. Ilustrasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VALUTA: Den norske krona faller som en stein mot andre valutaer. Ilustrasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den norske kronen er i fritt fall torsdag morgen og en dollar koster nå 8,67 kroner.

Så svak har ikke krona vært mot dollar siden april 2002!

Mot pundet er kursen 13,36 kroner og en euro koster nå 9,40 kroner.

En del av forklaringen kan ligge i dagens rentemøte i Norges Bank og spekulasjoner om at det kommer et overraskende rentekutt, fra dagens 0,75 prosent til 0,5 prosent. Eller at det kommer mer håndfaste signaler om at kuttet kommer i desember.

Svakere økonomiske nøkkeltall enn Norges Bank har lagt til grunn kan være medvirkende her, som for eksempel boligprisutviklingen i oktober.

Følg valutakursene live her

Boligprisene Boligprisene falt sesongjustert med 0,1 prosent i oktober og ligger da bare 5,6 prosent over fjoråret. Og takten falt fra 6,9 prosent i september og 7,7 prosent i august.'

I Handelsbankens morgenrapport torsdag vises de til at Norges Bank har lagt til grunn en vekst i boligprisene på 6,3 prosent i 4. kvartal sammenliknet med samme periode i fjor. Dermed er allerede årsveksten vesentlig svakere enn Norges Banks har lagt til grunn.

- Norske boligpriser føyer seg dermed inn i rekken av indikatorer som peker i retning av at utviklingen i fastlandsøkonomien er vesentlig svakere enn hva Norges Bank har lagt til grunn. Tidligere har vi også sett at kredittveksten, arbeidsmarkedet og varekonsumet utvikler seg svakere enn ventet. Dette trekker i retning av at styringsrenta burde settes videre ned, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbankens morgenrapport torsdag.

Hun peker imidlertid også på den andre siden er norske kroner (målt ved I44) så langt i 4. kvartal vært ca 1,7 prosent svakere enn hva Norges Bank har lagt til grunn for kvartalet, og inflasjonen har utviklet seg i tråd med Norges Banks estimat.

I tillegg kom det signaler fra USA i går som smalt rett inn i valutamarkedet og den norske kronen.

Norge, USA, olje og rente Handelsbanken skriver i sin morgenrapport i dag at deres siste prognose for styringsrenten (publisert i vår konjunkturrapport 23. oktober) var et rentekutt ned til 0,5 prosent kommer i mars neste år. Men gitt at ny informasjon kan trekke i retning av at avmatningen i norsk økonomi går enda raskere enn vi antok, mener vi altså sannsynligheten har økt for at rentekuttet kommer tidligere, antakelig i desember, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen videre.

Hun viser også til at kronekursen falt i kjølevannet av amerikansk oljelagerstatistikk i går, som bidro til at tirsdagens oppgang i oljeprisen ble reversert. Signaler fra Fed om at renten kan bli hevet i desember resulterte i nedgang i det amerikanske akjsemarkedet etter at renten på toårig statsobligasjon steg til det høyeste nivået så langt i år.

Den amerikanske dollaren gjorde et kraftig byks og kronen falt raskt til 8,6450 mot dollar. Og nedturen fortsetter torsdag morgen.

- Markedsaktørene venter trolig i dag på signaler fra Norges Bank om at utviklingen har vært på den svake siden etter møtet i september. Skulle disse signalene utebli vil trolig krona kunne styrke seg noe, skriver Due-Andresen.

Flere økonominyheter Aksje raser på Oslo Børs etter ferske nyheter
Spår oljepris på 113 dollar fatet
- Den verste krisen noensinne