Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den norske krona styrker seg på bedre tall enn ventet

Den økonomiske veksten i Norge var bedre enn mange hadde ventet i 3. kvartal. Men OECD ser økt risiko og justerer nå ned sine tall.

ØKONOMI: Høyere økonomisk vekst gjør også at den norske krona styrker seg noen ører.
ØKONOMI: Høyere økonomisk vekst gjør også at den norske krona styrker seg noen ører. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): BNP-veksten for fastlandet ble 0,5 prosent viser tall Statistisk sentralbyrå har lagt frem for 3. kvartal i år.

Dette er noe under trendveksten og det var hovedsakelig vareproduksjon og offentlig forvaltning som bidro til veksten i 3. kvartal.

Petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart økte med 1,5 prosent og samlet steg BNP med 0,7 prosent.

BNP-veksten for 2. kvartal for fastlands-Norge ble revidert opp fra 0,2 til 0,3 prosent og samlet BNP ble revidert opp fra 0,8 til 1,2 prosent.

Bedre enn ventet Ifølge både Bloomberg og Reuters var det ventet en oppgang på 0,4 prosent. For BNP i alt var er det ventet en oppgang på 0,5 prosent.

Norges Bank anslo en vekst i fastlands-BNP på 0,5 prosent i tredje kvartal i sin rapport fra september. DNB Markets ventet en vekst på kun 0,2 prosent.

- Tallene var bedre enn vi ventet, men i tråd med Norges Bank sine anslag fra Pengepolitisk rapport i september. I rentebanen legger sentralbanken til grunn uendret rente frem til neste sommer. Disse tallene alene tilsier at det ikke vil komme noen større endringer i rentebanen på rentemøtet i desember, skriver DNB Markets i en kommentar.

Norges Bank har anslått en vekst for norsk økonomi i år på 1,75 prosent og 2,25 prosent for neste år.

Den norske kronen styrker seg på tallene. Euroen og pundet har blitt 4 øre billigere og koster nå henholdsvis 8,22 og 9,80 kroner. Dollaren koster nå 6,09 kroner, som også er ned 4 øre fra dagens høyeste notering på 6,13.

OECD ser mørkere skyer OECD nedjusterer imidlertid vekstanslagene for norsk økonomi. For 2013 venter OECD at fastlands-BNP vokser 1,9 prosent, ned fra 2,6 prosent i mai-rapporten. 2014-anslaget justeres fra 3,2 til 3,0 prosent.

Organisasjonen ser økt risiko, særlig forbundet med den høye husholdningsgjelden, melder Reuters.

- Myndighetene bør fortsette å holde oljepengebruken lavere enn det handlingsregelen tilsier. Boligprisveksten har moderert seg etter strengere utlånsbetingelser, men husholdningenes og bankenes eksponering mot høye gjeldsnivåer bør uansett følges nøye, skriver OECD.

Flere nyheter ZEW-tall fra Tyskland bedre enn ventet
Stordalen blar opp 150 millioner kroner
Tre milliarder inn i verdipapirfond