Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den norske kulturen er spesiell. Vi skal ikke drikke, vi skal «drekka». Vi røyker ikke én joint, vi bøtter ned

Derfor er sprøytenarkomani mer utbredt i Norge enn i andre europeiske land, ifølge leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

USIKKER PÅ BYTTE: Zen Hellum (42) fra Oslo har vært narkoman i rundt 20 år og tar jevnlig heroin i form av sprøyter. Han er er glad for at helseministeren nå ønsker å legalisere også heroinrøyking. - Men det er vanskelig å si om jeg hadde røyket i stedet for å bruke sprøyter Jeg har prøvd røyking noen ganger, men jeg liker klarheten i rusen jeg får av sprøyte bedre. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
USIKKER PÅ BYTTE: Zen Hellum (42) fra Oslo har vært narkoman i rundt 20 år og tar jevnlig heroin i form av sprøyter. Han er er glad for at helseministeren nå ønsker å legalisere også heroinrøyking. - Men det er vanskelig å si om jeg hadde røyket i stedet for å bruke sprøyter Jeg har prøvd røyking noen ganger, men jeg liker klarheten i rusen jeg får av sprøyte bedre. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Norge finnes ett sprøyterom hvor narkomane lovlig kan komme og injisere heroin, lokalisert i Oslo. Fra neste år kan det også bli lovlig med egne rom eller område for røyking av heroin, dersom helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) får det som han vil. 

Formålet med legaliseringen er å redusere antall overdosedødsfall ved at landets 10 000 narkomane legger fra seg sprøytene.

- Dette er veldig konstruktivt. Det viser at Støre er en rusminister. Han tar problematikken alvorlig og viser toleranse, sier Arild Knutsen (43), leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

Vellykket i Storbritannia I Storbritannia har legalisering av heroinrøyking ført til at mellom 20 og 30 prosent av de avhengige har endret bruksmønster.

- Storbritannia er et land det er naturlig å sammenligne seg med. Vi trenger kampanjer, bevisstgjøring og tørrtrening på å røyke heroin for heroinbrukere. Nå gir vi ut brosjyrer med røykefolie, men det gjør ikke staten. De narkomane må bli inspirert til å røyke, sier Knutsen.

POSITIVT:   Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, er glad for at  helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slår et slag for de narkomane. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
POSITIVT: Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, er glad for at helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) slår et slag for de narkomane. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Ifølge Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er det estimert at litt over tre av 1000 innbyggere injiserer narkotika i Norge, og at det dreier seg om heroin i et flertall av tilfelle. Dette er høyere enn vektet gjennomsnitt (2,6 per 1000) i andre europeiske land. 

- Hvorfor er Norge blant de landene i Europa hvor bruken av injeksjoner for narkotika er mest utbredt?
 
- Den norske kulturen er spesiell. Vi skal ikke drikke, vi skal «drekka». Vi røyker ikke én joint, vi bøtter ned. I tillegg er Oslo og Bergen byer styrt av de borgerlige partiene, som bruker rusmisbrukerne til å vise hvor tøffe de er i stedet for å vise til forskningsresultater og hjelpe dem.

Vil endre norsk heroinholdning I 2011 døde 294 narkomane av overdose i Norge.

- Jeg besøkte et sprøyterom i Tyskland, og der var 10 av 12 rom røykerom, ett til to rom var for injisering. Vi må også få en slik holdning til heroin her. Det er lettere å slutte med heroin dersom man røyker, sier han, og fortsetter:

- Når du injiserer får du en sterk appetitt på heroin i kroppen, mens når du røyker holder du deg mer stabil over tid. Du går ikke fra å være langt der nede - til høy rus. Med røyking blir det derfor «bare» en fysisk avhengighet.

ØDELAGTE ÅRER:  Eirik Flåten (54) har brukt narkotika siden han var 17 år gammel, og får i dag utskrevet metadon fra legen. - Jeg har brukt heroin, og har ikke årer igjen. Jeg burde begynne å røyke, sier han.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
ØDELAGTE ÅRER: Eirik Flåten (54) har brukt narkotika siden han var 17 år gammel, og får i dag utskrevet metadon fra legen. - Jeg har brukt heroin, og har ikke årer igjen. Jeg burde begynne å røyke, sier han. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Ett argument mot å legalisere heroinrøyking er påstanden om at dette vil gjøre det lettere for folk å begynne med heroin. Det avviser Knutsen.

- Heroin går fra å være rampete til å bli sykelig ved legalisering, og når heroin er forbundet med syke mennesker går rekrutteringen ned.

Positive til lovforslaget Zen Hellum (42) har vært narkoman i rundt 20 år og tar jevnlig heroin i form av sprøyter. Han er er glad for at Støre ønsker å legalisere røyking.

- Men det er vanskelig å si om jeg hadde røyka i stedet for å bruke sprøyter nå som jeg ikke er i den situasjonen. Jeg har prøvd røyking noen ganger, men jeg liker bedre klarheten i rusen som jeg får av sprøyte. Jeg blir oppkvikka av heroin, ikke neddopa, og det har jeg problemer med å bli ved røyking.

7. mars skal regjeringen vedta den første rusmeldingen på sju år, kalt «Se meg!». Til tross for at Støre har uttalt til Dagsavisen at han vil få regjeringen med på heroinforslaget, har ikke Hellum tro på noen endring i norsk ruspolitikk.

INGEN TRO:  Storbritannia har legalisering av heroinrøyking ført til at mellom 20 og 30 prosent av heroinbrukere har endret bruksmønster. Narkomane «Knut», som ønsker å være anonym, har ingen tro på de britiske resultatene. 
- Om jeg tror flere vil gå over til å røyke? Nei, det tror jeg ikke. Det er helt annerledes, det kan sammenlignes med konjakk og vin. Folk som brukes sprøyter vil bruke det uansett, sier han.  Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
INGEN TRO: Storbritannia har legalisering av heroinrøyking ført til at mellom 20 og 30 prosent av heroinbrukere har endret bruksmønster. Narkomane «Knut», som ønsker å være anonym, har ingen tro på de britiske resultatene. - Om jeg tror flere vil gå over til å røyke? Nei, det tror jeg ikke. Det er helt annerledes, det kan sammenlignes med konjakk og vin. Folk som brukes sprøyter vil bruke det uansett, sier han. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- Jeg har til gode å se noe annet enn prat i Norge, sier Hellum.

Narkomane «Knut», som ønsker å være anonym, har ingen tro på de britiske resultatene.

- Om jeg tror flere vil gå over til å røyke? Nei, det tror jeg ikke. Det er helt annerledes; det kan sammenlignes med konjakk og vin. Folk som brukes sprøyter vil bruke det uansett.

- Ikke årer igjen Eirik Flåten (54) har brukt narkotika siden han var 17 år gammel, og får i dag utskrevet metadon fra legen.

- Jeg har brukt heroin og har ikke årer igjen. Jeg burde begynne å røyke, sier han.

HEROINBRUKER:  Zen Hellum (42) forteller at han ikke får samme effekt av å røyke, som å injisere, heroin. han er positiv til Støres legaliseringsforslag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HEROINBRUKER: Zen Hellum (42) forteller at han ikke får samme effekt av å røyke, som å injisere, heroin. han er positiv til Støres legaliseringsforslag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Jeg sprekker på heroin innimellom. Å røyke er en annen type rus. Når man er narkoman tenker du ikke på om det er ulovlig eller ikke. Nå vil jeg slutte med alt, dette er ikke et sted å være. Livet mitt er ikke mye verdt, sier han.

En annen narkoman som Dagbladet har snakket med sier dette om Støres forslag:

- Det er en flott tanke, det er fint at de vil få ned overdosene. Men folk er hekta på skuddet, og overgangen fra den virkeligheten vi flykter fra, til den verdenen vi har funnet. Jeg får ikke den overgangen ved å røyke, jeg har prøvd begge deler. Dessuten er det å røyke heroin dyrere enn å sette et skudd.

- Mangler på ettervern Christian (41) mener også det er bra med legalisering av heroinrøyking og røykerom, noe som har vært etterspurt av narkomane i flere år. Men han mener det er vanskelig å ikke gå for sprøyteinjisering når en narkoman har abstinenser.

- Det er stor forskjell på fire sekunder og 15 minutter når du er sjuk, sier han, og fortsetter:

AVKRIMINALISERE: Helseminister Jonas Gahr Støre sier til gatemagasinet Erlik at han vil avkriminalisere heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut sprøytene med røyk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
AVKRIMINALISERE: Helseminister Jonas Gahr Støre sier til gatemagasinet Erlik at han vil avkriminalisere heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut sprøytene med røyk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Men det mangler på ettervern og oppfølging i Oslo. Kanskje de burde begynne der i stedet. Jeg har vært innlagt på akutten mange ganger, og er jeg heldig er jeg lagt inn i 14 dager. Er det ingen ledige behandlingsplasser. er det rett ut igjen på gata.

- Føler meg mindre narkoman «Per» har vært narkoman i 24 år og forteller at han gikk fra å injisere heroin til å røyke det for 1,5 år siden.

- Planen er å legge hele greia på hylla. Jeg synes det er bedre å røyke, jeg ser bedre ut. Ansiktet mitt er mindre prega enn når jeg tar sprøyte. Jeg føler meg mindre narkoman.

En annen narkoman mener det vil få flere til å gå over fra sprøyter til røyk.

-Du blir så lei nåla; jeg er så lei av å stikke meg selv. Jeg føler meg mer vel i kroppen ved å røyke, og jeg ser bedre ut. Men er du dårlig så setter du en sprøyte. Å røyke tar lenger tid. Men dersom det hadde blitt gratis å røyke, ville jeg heller spart pengene og satt ett skudd seinere på kvelden.

PROBLEM: I 2011 døde 294 narkomane av overdose i Norge. Her setter en narkoman et skudd på Oslo sentralstasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PROBLEM: I 2011 døde 294 narkomane av overdose i Norge. Her setter en narkoman et skudd på Oslo sentralstasjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
REDUSERER DØDSFALL:  Formålet med legaliseringen er å redusere antall overdosedødsfall ved å få Norges 10 000 narkomane til å bytte ut sprøyter med røyk. 
Foto: Jacques Hvistendahl
REDUSERER DØDSFALL: Formålet med legaliseringen er å redusere antall overdosedødsfall ved å få Norges 10 000 narkomane til å bytte ut sprøyter med røyk. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!