Den norske kvinnen ble trolig smittet i mottaksområdet på ebolaklinikken

To av de fire som ble smittet har dødd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 6. oktober ble det kjent at en norsk kvinne var smittet av ebola, på oppdrag for Leger uten grenser i Sierra Leone.

Organisasjonen har nå funnet ut hvordan hun ble smittet:

- Etter å ha intervjuet kolleger/ansatte, evaluert rutinene og analysert den fysiske utformingen av ebolaklinikken er konklusjonen at det er sannsynlig at smitten skjedde ved triageområdet (hvor mottak og prioritering av pasienter skjer). Alle fire jobbet sammen i triageområdet den 25. og 26. september, heter det i en pressemelding.

Den norske kvinnen og de tre lokalt ansatte som ble smittet jobbet ved organisasjonens ebolaklinikk i Bo i Sierra Leone da de ble smittet. To av de lokalt ansatte har dødd.

Den norske kvinnen ble fløyet til Norge, og fraktet til en spesialavdeling på Ullevål dagen etter.

Mandag denne uka fortalte Dag Kvale, avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk avdeling, at tilstanden hennes er stabil.

- Det er tegn til bedring. Og det er bra, sa Kvale.

Organisasjonen endrer rutiner etter at de fire ble smittet.

- Etter funnene fra etterforskningen er nå standardprosedyrene ved triageområdet blitt styrket, med sikrere beskyttelsesutstyr (masker, hansker, vernebriller, drakt og forkle). I tillegg er det nå enda strengere oppsyn med klorinering, rensing og desinfisering, heter det i pressemeldingen.

Leger uten grenser varslet allerede 6. oktober at de hadde satt i gang en granskning for å undersøke hvordan den norske kvinnen hadde blitt smittet. De har omfattende sikkerhetsrutiner, for å forhindre smitte.

Samtidig som den norske kvinnen har fått behandling på Ullevål, har helsearbeidere på sykehus i Spania og USA blitt smittet etter å ha behandlet ebolapasienter. 

Norske helsemyndigheter sier at det er svært liten sjanse for at noe lignende kan skje her.